Századvég: Elfogult a Soros-féle Freedom House-jelentés

Soros György
US investor George Soros (R) and Austria's education minister Heinz Fassmann attend festivities on the occasion of the "25th Anniversary of the Open Medical Institute" in Vienna, Austria, on November 19, 2018. (Photo by HERBERT NEUBAUER / APA / AFP) / Austria OUT
Vágólapra másolva!
Politikai alapon elfogult éves jelentést tett közzé a Freedom House – állapította meg a Századvég Alapítvány a legfrissebb elemzésében. Az intézet úgy látja, Soros György bevándorláspárti milliárdos kérdez saját magától egy szakmainak álcázott anyagban.
Vágólapra másolva!

A washingtoni székhelyű nonprofit agytröszt és kutatóintézet, a Freedom House közzétette legfrissebb, a „Szabadság a világban 2019" című éves jelentését a demokrácia, az emberi jogok, valamint a politikai és szabadságjogok globális helyzetéről. A jelentés általános megállapításai mellett földrajzi régiókra is lebontva fejti ki a riportkészítők véleményét a fontosnak ítélt politikai és szabadságjogok aktuális állásáról. A jelentés metodológiai ismertetése szerint 2018. január 1. és 2018. december 31. közötti eseményeket, illetve tendenciákat vettek figyelembe.

A dokumentum Európával foglalkozó részeit áttekintve,

a kutatóintézet szinte kizárólag a bevándorlásellenes közép-európai és egyes balkáni országokról tesz negatív megállapításokat,

így többek között erős kritikát fogalmaz meg Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Szerbia és különösen Magyarország vonatkozásában.

A megkérdezett szakértők kapcsán kijelenthető, hogy a jelentés olyan, mintha Soros saját magát kérdezné meg az anyagban, hiszen a Soros-egyetem és a Nyílt Társadalom Alapítvány szakemberei válaszolnak a szintén Soroshoz köthető Freedom House kérdéseire - olvasható a Századvég Intézet legfrissebb elemzésében.

Soros álcivil szervezete ismét valótlanságokat terjeszt Forrás: AFP/Herbert Neubauer

Soros kérdez Sorostól

A beszámoló szakmai hátterét megkérdőjelezi az a tény is, hogy általában hasonló (több esetben megegyező) anyagi támogatási háttérrel bíró szervezetek és intézmények szakértőit, illetve

a Freedom House-szal azonos politikai irányvonalat képviselő kutatók közreműködését kérik csak a riportok elkészítéséhez.

Ez az elmúlt évek általánosan megfigyelhető gyakorlata a kutatóintézet jelentéskészítő tevékenysége kapcsán. Gyakran az „an independent consultant specializing in Central and Eastern Europe" (Közép- és Kelet-Európára szakosodott független tanácsadó) megjelöléssel kérdeznek meg szakértőket, amely kapcsán tehát szerintük a függetlenség biztosítéka a Soros-egyetemen történő oktatás.

Íme néhány „elfogulatlan szakértő", akik általában segíteni szokták a Freedom House jelentéseinek elkészítését (a magyar vonatkozású részeknél):

  • Dane Taleski (Közép-Európai Egyetem)
  • Marina Popescu (Közép-Európai Egyetem)
  • Goran Buldioski (Nyílt Társadalom Alapítvány)
  • Yervand Shirinyan (Nyílt Társadalom Alapítvány)
  • Andrej Nosko (Közép-Európai Egyetem, Nyílt Társadalom Alapítvány)
  • Halmai Gábor alkotmányjogász (korábban a Soros Alapítvány elnöke)

A Freedom House-jelentés szubsztanciális tartalma és végkövetkeztetései világosan megerősítik azt a szakmai és politikai álláspontot, hogy

a nyitott társadalom ideológiája iránt intézményesen elkötelezett szervezet csak azokat az országokat bírálja – illetve támadja több esetben szakmailag is alaptalanul – jelentéseiben és közzétett állásfoglalásaiban, amely országokban az általa képviselt ideológiával ellentétes nézetrendszert és értékrendet megjelenítő pártok gyakorolják a végrehajtó hatalmat.

A 2007-es jelentés tartalmából

A politikai elfogultságot alátámasztandó, ha a Freedom House 2007-es Magyarországról szóló jelentését megnézzük,

érzéketlenséget tapasztalunk a szervezettől az emberi jogok megsértése kapcsán.

Mint ismeretes a 2006-os rendőrterror által kísért zavargásokban 167 személy (ebből 17 rendőr és 5 külföldi) sérült meg, ketten elvesztették a gumilövedékezés nyomán a szemük világát.

A Freedom House mégis a tárgyévre vonatkozó jelentésében akkor "szabad"-nak minősítette hazánkat, a szabadság osztályozása szerint: 1.0 (7 fokozatú skálán, ahol az 1 a legjobb, a 7 a legrosszabb). A jelentés Magyarországot érintő részében a gyülekezésről és az alapvető jogokról így írnak: "Az alkotmány biztosítja a gyülekezési szabadságot, és a kormány a gyakorlatban tiszteletben tartja ezt a jogot. A nem kormányzati szervezetek Magyarországon aktívak és korlátozás nélkül működnek. A kormány tiszteletben tartja a polgárok jogait, hogy egyesületeket alakítsanak, sztrájkoljanak, és petíciót nyújtsanak be a hatóságokhoz."

A rendőrségről pedig rögzíti: "A rendőrséget kritizálják a roma kisebbséggel szembeni rasszista attitűdökért, és a gyakran túlzott erőszak használata miatt a roma kisebbség felé, a kormányzat roma rasszizmus elleni küzdelemről szóló kampánya ellenére." (Megjegyzés: a nem romák elleni túlzott erőszak, gyülekezéshez való joguk csorbulása?)

A 2007-es jelentés sajátos módon tesz tehát hangsúlyokat, és a kormányzat kritikája helyett inkább a "nacionalista" és "populista" Fideszt illeti bírálattal. A 2006-os választási győzelem tisztességességének vitatható volta (és a kialakult morális-demokratikus válság) sem került szóba a súlyosan sérelmes jelentésben.

Tele van hibával a jelentés

Mint arról korábban beszámoltunk, ideológiailag motivált és hibáktól hemzseg a Freedom House jelentése - állapította meg az Alapjogokért Központ. Bár alcíme alapján a jelentés elvileg a „demokráciák világméretű visszaszorulását" tárgyalja, a részletes szövegből kiderül, hogy

valójában a nyílt társadalmon és bevándorláson alapuló liberális demokráciák térvesztésén kesereg.

Az FH szerint a demokráciákra leselkedő valódi veszélyt ugyanis az „antiliberális populista mozgalmak" jelentik, melyek „bűne", hogy megvédik a nemzeti szuverenitást és a hagyományos nemzeti értékeket, miközben elutasítják a migrációt, sőt, szigorú, akár büntetőjogi intézkedéseket vezetnek be a bevándorlás megakadályozása érdekében.

A Freedom House-ról érdemes tudni, hogy

éppen olyan kitartott szervezet, mint Soros hazai pártfogoltjai: az Átlátszó, a Helsinki Bizottság, az Amnesty International vagy épp a Transparency International.

A sort persze hosszasan lehetne folytatni. A Freedom House honlapja szerint csak 2010-ben 100 000-től 250 000 dollár közötti összeggel – tehát kb. 24-től 60 millió forinttal - támogatta az Open Society Foundation, tehát Soros alapítványa a szervezetet.