A Magyar Ügyvédi Kamara is titkolózik Sneider feleségének náci karlendítéséről

Sneider Tamás osztott
Vágólapra másolva!
Meglehetősen lassan őrölnek a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) malmai is: Bánáti János, a testület elnöke közel egy hete nem reagált érdemben az Origónak arra az egyszerű kérdésére, miszerint mi a véleménye a Jobbik-frakció jogászának, Sneider Tamás pártelnök feleségének náci karlendítéséről. Magas szinteken megy a titkolózás egy olyan kérdésben, ami a politikai elit világához vezet.
Vágólapra másolva!

Korábban Tóth M. Gábor, a Budapesti Ügyvédi Kamara (BÜK) elnöke jogszabályi akadályokra hivatkozva nem árulta el portálunknak, hogy indítottak-e fegyelmi eljárást Sneider Tamás feleségének náci karlendítése miatt, illetve van-e, és ha igen, mi az álláspontjuk az ügyben. Az antiszemita eset nem csak azért különösen kellemetlen, mert egy vezető jobbikos politikus hozzátartozójáról van szó, hanem azért is, mert Szabó Edit Édua a Jobbik-frakció jogásza, számos jól fizető megbízást kapott a párttól. Jövedelme feltehetően nem csak innen származik, hiszen a Magyar Ügyvédi Kamara hivatalos adatbázisa szerint jelenleg is praktizál. Ügyvédi irodája Újlipótvárosban tálalható, ennek megfelelően a fővárosi kamara tagja. Mivel a BÜK nem kívánt érdemben reagálni megkeresésünkre, így eggyel feljebb próbálkoztunk: a Magyar Ügyvédi Kamara (MÜK) elnökét kerestük meg.

Nem reagált a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke

Bánáti János az ügyvédi világ jól bejáratott és ismert szereplője: jelenleg Gyárfás Tamást, a Napkelte egykori producerét védi a Fenyő-gyilkosság ügyében. Az azonban ilyen háttérrel is nehezen elképzelhető, hogy közel egy hét nem elegendő egy rövid levél megválaszolására. Pedig ez történt, múlt hét pénteken a következő kérdéseket tettük fel Bánátinak, szigorúan a személyes véleményét tudakolva:

  1. Mi az Ön álláspontja arról, hogy Szabó Edit Édua, ügyvédnő rossz emlékű mozdulatot tett?
  2. Ön szerint egy ilyen jellegű mozdulat milyen fényt vett az ügyvédi hivatásra?

Mivel hétfő reggelig nem érkezett semmiféle reakció, ezért ismételten – változtatás nélkül – elküldtük a levelet, ezúttal valamivel nagyobb eredménnyel. Ugyanis fél nappal később egy szűkszavú válasz érkezett a MÜK elnökétől: megkapta levelünket, amire rövid időn belül megküldi a választ, csak azt előtte adminisztrációs okokból megküldik a kamarának. Hogy hol veszett el a levél, az jó kérdés, mindenesetre

Bánáti János közel egy hete nem reagált érdemben arra az egyszerű kérdésre, mi a véleménye egy náci karlendítésről.

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke Gyárfás Tamás, a Napkelte volt producerének, a Fenyő-gyilkosság megrendelésével meggyanúsított baloldali médiavállalkozónak a társaságában Forrás: Pesti Srácok

Mindez azért furcsa, mert a MÜK elnöke korábban több alkalommal tette nyilvánvalóvá, hogy elfogadhatatlan számára az antiszemitizmus bármilyen árnyalata. 2016 márciusában lerótta kegyeletét a holokauszt magyar jogász áldozatai előtt a Kamara dísztermében. Beszédében kiemelte, hogy a magyar történelem dicső napjai mellett a sötét napokra is emlékezni és emlékeztetni kell. Kiemelte ugyanakkor, hogy a bánat és szégyen mellett büszkeségre is lehet okuk azért, mert az értelmiségi szakmák szervezetei közül egyedül az ügyvédek tanúsítottak számottevő ellenállást a zsidótörvényekkel szemben, igaz, ez később már kevésnek bizonyult, hiszen „1592 zsidó ügyvéd pusztult el munkaszolgálatban vagy deportálásban”.

Amennyiben megérkezik Bánáti reakciója, természetesen frissítjük cikkünket, vagy új cikkel jelentkezünk.

Sneider Tamás felesége is behúzta a szájcipzárt

Bánátival együtt Szabó Edit Éduát is megkerestük múlt hét pénteken. Tőle csupán azt szerettük volna megtudni, indított-e ellene fegyelmi eljárást a budapesti kamara, amelynek jelenleg is tagja. A násznép előtt karlendítéssel pózoló jobbikos jogász nem válaszolt kérdéseinkre.

Sneider Tamás feleségének ezekről a mozdulatairól van szó: