Háromszázszor hívták a tűzoltókat a víz miatt

Vágólapra másolva!
Magyarország nyugati részében enyhült a belvízhelyzet, Pest, Csongrád és Hajdú-Bihar megyében azonban rosszabbodott. A Csongrád megyei Tápén több mint 120 lakóházat fenyeget az árvíz, Deszken több utcát öntött el a másfél óra alatt rázúduló óriási mennyiségű víz. Nádudvaron villámcsapás miatt ezerötszáz bála széna gyulladt ki és égett el. Fél nap alatt háromszáz esetben hívták ki a tűzoltóságot.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Balatonkenesén víz alatt van több nyaraló

Lényegében változatlan volt kedd este az esőzések utáni belvízhelyzet, Nyugat-Magyarországon enyhült, az ország más részein bizonyos szempontból nagyobb lett a gond - közölte a katasztrófavédelem szóvivője, Dobson Tibor. A rosszabbodást az jelenti, hogy olyan területeken, ahol korábban nem volt belvíz, most ez a baj megjelent - mondta a szóvivő. Ezzel kapcsolatban Csongrád, Hajdú-Bihar és Pest megye mellett a fővárost is említette.

A Dunántúlon javult az esőzések utáni belvízhelyzet, utómunkálatok folynak. Kaposvárnál nincs közvetlen belvízveszély, a kitelepítettek azonban még nem térhettek vissza. Jelenleg a szivattyúzást és a fertőtlenítést végzik.

A Csongrád megyei Tápén viszont 120-130 lakóházat veszélyeztet a belvíz, miután másfél óra alatt 50-80 milliméter eső esett. A település utcáin jelenleg 30-40 centméteres víz áll, de kitelepítés még nem történt. Tápé körzetében harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el kedd délutántól. A legrosszabb a helyzet azoknál a házaknál, amelyek az útnál alacsonyabban fekszenek, nem egybe befolyt a víz - mondta Mészáros Attila, a körzet önkormányzati képviselője.

A környéket a közelmúltban csatornázták a helybeliek szerint, ennek ellenére egy nagyobb eső után már tavaly is elöntötte a víz. A városrészben három, négy utcát víz borít, a mélyebben fekvő telkeken is áll a víz. A mentésben a szegedi tűzoltóság öt kocsija és csaknem harminc ember vesz részt - közölte Horváth Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

A Hajdú-Bihar megyei Nádudvaron, ahol pincékbe tört be a víz, egy villámcsapás következtében kigyulladt 1.500 bála széna. Az elmúlt tizenkét órában háromszáz esetben riasztották a tűzoltókat, s eddig ötvenezer homokzsákot használt fel a katasztrófavédelem.

Kedden délután rövid idő alatt közel ötven milliméter eső zúdult a Csongrád megyei Deszkre, ahol néhány utcát elöntött a víz. Öt-tíz ház van közvetlen veszélyben. A mentés idejére egy rövid szakaszon lezárták a 43-as főutat - közölte az MTI-vel Simicz József polgármester. A mentés elkezdődött, három tűzoltóautóval és három szivattyúval emelik át a vizet, a károk elhárításában jelenleg húsz ember vesz részt - mondta a Szegedtől tíz kilométerre található falu vezetője. A vizet a 43-as főúton kell átemelni, ezért kellett lezárni az utat. A faluban harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben.

Árvízriadó Horvátországban, veszélyhelyzet Szlovéniában is

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Árvízriadót rendeltek el a horvát hatóságok az ország északi részében, ahol előzőleg már mintegy húsz település lakóit kiköltöztették a horvát-szlovén határfolyó, a Mura várható áradása miatt. A szomszédos Szlovéniában is tartanak attól, hogy a folyó kilép medréből.

"Arra számítunk, hogy a Mura kilép medréből a Szlovéniából érkező jelentős árhullám miatt" - közölte Josip Posavec muraközi prefektus. "Valamennyi tűzoltó- és polgári védelmi egységet mozgósítottunk, mivel a folyó vízszintje korábban soha nem látott magasságot ért el" - tette hozzá. Hétfőre virradó éjjel ugyanis heves esőzések voltak Szlovéniában és Horvátország északi részén is, aminek következtében jelentősen megnőtt a folyók vízszintje.

Kedd este Horvátország több vidékén főútvonalak is víz alatt álltak. A hatóságok lezárták a Szlovéniába vezető muraszerdahelyi utat a teherautó- és buszközlekedés elől. A horvát autóklub figyelmeztette az autósokat, hogy számítsanak jelentős késedelemre. Lezártak a forgalom elől egy kisebb határátkelőhelyet, Muraszentmártont is a horvát-szlovén határon.

Komoly óvintézkedéseket tettek kedden Szlovéniában is a Mura áradásának megelőzésére. A folyó töltését 6000 homokzsákkal erősítették meg, miután hétfő este a szlovén-osztrák határon fekvő Gornja Radgona településnél másodpercenként 1300 köbméteres vízhozamot produkált, félszáz éve a legnagyobbat. Az áradástól hírek szerint a Szlovénia északkeleti csücskében található Pomurje körzetben tartanak a leginkább. Posavje körzetében több ház lakóit evakuálni kellett. A lehullott nagy mennyiségű eső nyomán víz a hét végén Celje környékén több lakóházat elvágott a külvilágtól.