A fél országot elöntötte a víz

Vágólapra másolva!
Több mint 600 alkalommal riasztották a tűzoltókat az elmúlt napban a heves esőzések miatt. A vihar Szolnok, Pest, Tolna és Baranya megyében okozta a legtöbb kárt. A legsúlyosabb helyzet Kisújszálláson alakult ki, ahol 30 lakóházban áll a víz. Az eső várhatóan pénteken alábbhagy, vasárnap viszont ismét jelentős csapadék várható.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt 24 órában 660 alkalommal riasztották a tűzoltókat a folyamatos esőzés és a heves szél miatt - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az ország minden megyéjében okozott károkat a vihar, a legtöbbet azonban Jász-Nagykun-Szolnok Pest, Tolna és Baranya megyében.

Az eső a legnagyobb problémát a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kisújszálláson okozta, ahol a hirtelen lezúdult nagy mennyiségű csapadék miatt csütörtökön rendkívüli belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Pénteken 28-30 lakóházban állt a víz, ezért a településen duplájára emelték a védekezésben részt vevők számát.

Pest megyében mintegy 120 alkalommal vonultak ki a tűzoltók, hogy az elárasztott épületekből kiszivattyúzzák a vizet, valamint az utakról eltávolítsák a kidőlt fákat. A legtöbb riasztás Érd környékéről érkezett, ahol a megáradt Bara és Sulák patak vize 5 utcát elöntött. Érdnél a balatoni útról a Tárnok felé vezető leágazásnál az utat átvágják pénteken a katasztrófavédelem munkatársai, hogy elvezessék a felgyülemlett csapadékot.

A tolnai megyei Szekszárdon egy nap alatt kéthavi mennyiségű eső hullott le, több ház alagsorából is vizet kellett szivattyúzni. Ugyancsak a tolna megyei Uzdon, Tolnán és Decsen a vihar miatt kidőlt fákat kellet az utakról, házakról eltávolítani.

Baranyában mintegy félszáz tűzoltó dolgozik a rendkívüli időjárás okozta károk helyreállításán. A megyében a legsúlyosabb a helyzet Hidason, Kárászon és Magyaregregyen alakult ki, ahol falvanként legalább tíz épületből kell kiszivattyúzni a vizet. Hidas közelében egy patak kilépett a medréből, a Kárász és Magyaregregyre vezető utat pedig ideiglenesen lezárták a zobákpusztai elágazónál, mert az a vízátfolyások miatt járhatatlanná vált.

Ami a hét további időjárását illeti, péntek délután megkezdődik a felhőzet felszakadozása, éjjel pedig keleten is megszűnik a sokfelé kiadós esőzés. Az ICI Interaktív Meteorológia tájékoztatása szerint szombaton száraz, de az évszaknál hűvösebb idő várható, 25 fok körüli hőmérséklettel. Vasárnap napközben nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet és újabb jelentős csapadékra számíthatunk, a hűvös, szeles idő pedig folyatódik hétfőn is.

[origo]/MTI