Több falut öntött el a víz országszerte

Vágólapra másolva!
Főleg Veszprém, Somogy és Zala megyében okozott súlyos károkat a hétfői esőzés. Házakat és pincéket öntött el a víz Vas megyében, és több települést Tolna megyében. Veszprém megyében lakásokat árasztott el a víz, hatvan ház veszélybe került. Győr környékén pincéket, családi házak alagsorait árasztotta el az egész éjjel zuhogó eső. A nagy esőzések várhatóan holnap is folytatódnak.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Forrás: MTI

Elsősorban Veszprém, Somogy és Zala megyében okozott károkat az elmúlt napok szokatlanul nagy csapadékmennyisége - mondta Batiz András kormányszóvivő hétfőn, sajtótájékoztatón. Tájékoztatása szerint hétfőre virradóra összesen 350 esetben kellett riasztani a tűzoltókat az esőkárok miatt. Harmadfokú az árvízvédelmi készültség a Rába szentgotthárdi szakaszán. Kilenc vízügyi igazgatóság területén van belvízvédelmi készültség, az elöntött földterületek nagysága összesen 17 ezer hektár. A szóvivő elmondta: Bakonybélen 60 házat öntött el a megáradt patak, Kaposvár belterületén is több lakóépület áll vízben, ötből ki is kellett költöztetni az ott élő családokat.

Több települést öntött el a víz Tolna megyében

Tolna megye több közútját és települését elöntötte a víz a délutáni újabb esőzés következtében - tájékoztatta hétfőn az MTI-t a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság alezredese, Szilasi Lajos. Kakasdnál a hegyről lezúduló víz elöntötte a 6-os számú főutat, Kölesd és Szekszárd között az út szintén járhatatlan, itt több helyen beszakadt az úttest, sőt egy hidat is elsodort a víz - közölte Szilasi.

Kistormás és Varsád víz alatt van, itt a bejelentés szerint a két falut elöntötte a víz, Tamásinál a Koppány kilépett a medréből - tette hozzá. Az alezredes tájékoztatása szerint az állomány jelentős részét berendelték, mint hangsúlyozta, kérik a lakosság türelmét, mert a rengeteg bejelentés miatt a kivonulásban sorrendet kell felállítaniuk.

Házakat és pincéket öntött el a víz Vas megyében

Házakat és pincéket öntött el a víz hétfőn a Vas megyei Perenyén - közölte a település polgármestere, Füzesi Tamás. Füzesi elmondta: egyetlen épületből kellett kiköltöztetniük a lakókat, összesen húsz házat, főleg az épületek pincéit öntötte el a megáradt patakok vize.

A délutáni felhőszakadás során a közeli dombokról lezúduló hatalmas mennyiségű csapadéktól kiöntött a Mocsvár patak és a Vízállós patak, amelyek éppen a falu határában folynak össze - mondta a polgármester. Hozzátette: a két patak már apadni kezdett, a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakemberei a helyszínen dolgoznak, szivattyúzzák a vizet.

Füzesi Tamás közölte: a helybeliek is megkezdték a homokzsákok töltését, reményeik szerint azonban ha nem érkezik újabb csapadék, a 650 lakosú falunak sikerül átvészelnie a hirtelen áradást.

Romániában tizennyolcan haltak meg az ítéletidő miatt

Európában halálos áldozatokat is követeltek a heves esőzések. Stájerországban, Graztól ötven kilométerre északra kőomlás sodort el egy házat, két bent tartózkodó nő meghalt, egyikük azonnal, másikuk a kórházba szállítás után.

Svájc középső részén egész nap megszakítás nélkül szakadt az eső. Több kantonban kiléptek a folyók a medrükből. Luzern kantonban két tűzoltót magával sodort egy földcsuszamlás, mindketten meghaltak. A víz utcákat és pincéket öntött el, több autópálya és autóút szinte teljesen járhatatlanná vált. Mintegy 1400 embert kellett kitelepíteni otthonából.

Ugyanakkor megindult a vasúti és közúti forgalom a romániai Olt völgyében, miután az esőzések nyomán keletkezett sziklaomlás miatt két és fél napon keresztül nem lehetett használni a szűk völgyben futó közutat és vasutat. A hatóságok bejelentése szerint hétfőre helyreállt a közlekedés mind a vonatok, mind a gépjárművek számára. Ez azért is fontos, mert aki Magyarországról Bukarestbe kíván utazni, annak számára éppen ez az útvonal a legrövidebb.

Románia más részein gátak szakadtak át a környezetvédelmi minisztérium közlése szerint. Az ország északi részén és a Nyugati-Kárpátokban ezrek dolgoztak a gátak javításán és a gátszakadások miatt kitelepített mintegy 1500 ember elhelyezésén és ellátásán. A meteorológusok szerdáig további esős időt jeleznek előre az ország déli részére és a központi hegyvidéki körzetbe. Az utóbbi hat napban tizennyolc emberéletet követelt Romániában az árvíz, egy kétéves gyermeket eltűntként tartanak számon.

A bolgár főváros, Szófia közelében és a balkáni ország keleti részén az árvíz miatt védgátak építésére, a romba dőlt házak újjáépítésére, utak, hidak és vízvezetékek helyreállítására vezényelték a hadsereget. A június óta tartó esőzésekben 24 ember meghalt, 14 ezren hajléktalanná váltak, 94 ezer hektáron tönkrement a vetés, több száz szarvasmarha elpusztult.

Törökországban, a Fekete-tenger partvidékén szintén özönvízszerű esőzések okoztak tragédiát. Földcsuszamlások és áradások négy ember életét oltották ki a hét végén.

Kisiklott egy magyar gabonát szállító vonat

A nagy esőzések miatt kisiklott egy 12 kocsiból álló tehervonat a horvátországi Drvenik-Plase állomás közelében vasárnap hajnalban. A horvát híradás szerint, a Zágráb-Rijeka vonalon közlekedő szerelvényből 10 kocsi leborult a sínekről, közte magyar gabonát tartalmazó vagon, amelynek rendeltetési helye a rijekai kikötő volt.

A vonalon hosszú időre megbénult a forgalom, a személyszállító vonatok helyett autóbuszok szállították az utasokat Fuzine és Rijeka, illetve Fuzine és Plase között. A horvát vasút darut szállított a helyszínre, hogy a vagonokat visszaemeljék a sínekre.