Vágólapra másolva!
Nem tudtak megállapodni a pártok a választási törvény módosításáról. Így a novemberi időközi választásokon és a kórház-privatizációról szóló decemberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok nem tudnak majd részt venni. Az alkotmány értelmében viszont a választópolgárok számára biztosítani kellene azt, hogy ha a választások napján külföldön tartózkodnak, ott is le tudják adni voksukat.
Vágólapra másolva!

Szerdán sem született négypárti megállapodás a választási törvény módosításáról, így a novemberi időközi választásokon és a kórház-privatizációról szóló decemberi népszavazáson a külföldön tartózkodó választópolgárok nem tudnak majd részt venni, ezért a voksolások végeredménye megkérdőjelezhető - közölte a belügyminisztérium politikai államtitkára. Juhász Gábor a Belügyminisztérium épületében tartott egyeztetést követően az újságírók előtt a Fideszt okolta a megállapodás elmaradásáért.

Az elhúzódó tárgyalások miatt bő két órás késéssel megtartott sajtótájékoztatón a megbeszéléseket vezető államtitkár közölte: "nincs igazán remény arra, hogy hétfőn az Országgyűlés módosítsa a választási törvényt". Szerinte hétfő lenne az utolsó időpont arra, hogy a jogszabályt módosítva a törvényben előírt határidőket tartani lehessen. Az ülésről távozó Salamon László (Fidesz) közölte: hétfőig döntenek arról, támogatják-e a javaslatot.

A szerdai tárgyaláson Juhász Gábor és Salamon László mellett az MSZP részéről Wiener György, az SZDSZ képviseletében Világosi Gábor képviselő, míg az MDF-től Féja Géza szakértő vett részt. A négy parlamenti párt hónapok óta nem tud egyezségre jutni a kétharmados parlamenti többséget igénylő választási törvény szükséges módosításáról. A pártok az európai parlamenti választásra is csak külön jogszabállyal tették lehetővé a külföldön történő voksolás lehetőségét. Az alkotmány értelmében a választópolgárok számára biztosítani kell azt, hogy ha a választások napján külföldön tartózkodnak, ott is le tudják adni voksukat.

Lamperth Mónika belügyminiszter a múlt héten bejelentette: tájékoztatni kívánja Mádl Ferenc államfőt arról az alkotmányosan aggályos helyzetről, amely azt követően alakult ki, hogy a parlament nem módosította a választási törvényt, és így nem biztosított a külföldön történő szavazás lehetősége.

Az Alkotmánybíróság korábban arra hívta fel az Országgyűlés figyelmét, hogy alkotmányos mulasztásban van, mert nem alkotta meg azokat a rendelkezéseket, melyek alapján a választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok számára biztosítani lehetne a voksolás lehetőségét - emlékeztetett a miniszter, és közölte: arra utasította az Országos Választási Irodát, hogy kezdjék meg a felkészülést a novemberi választásra, beleértve a külföldön történő választás biztosításának lehetőségét is.