Népszavazás helyett egyezkedne a Fidesz

Vágólapra másolva!
A pénteki, Áder János, a Fidesz frakcióvezetője által kezdeményezett négypárti egyeztetésen a Fidesz képviselői mellett csak az MDF elnöke jelent meg. Áder közölte: a Fidesz elállna a népszavazástól, ha meg tudnának egyezni a kormányoldallal arról, mi maradjon tartós állami tulajdonban. Az MSZP ezt a népszavazástól való elállásnak minősítette.
Vágólapra másolva!

Csak a két ellenzéki párt képviselői vettek részt a Fidesz által kezdeményezett pénteki budapesti négypárti egyeztetésen, amelynek témája a privatizációról szóló népszavazás volt.

A csaknem egyórás tárgyalás után, amelyen Áder János frakcióvezető és Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, valamint Dávid Ibolya, az MDF elnöke vett részt, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta: az, hogy a szocialisták nem jöttek el, azt mutatja, "a magát bátornak tartó Gyurcsány Ferenc" fél attól, hogy egy népszavazás keretében a polgárokat megkérdezzék, indokolt-e a közvagyon kiárusítása. Áder közölte: a Fidesz elállna a népszavazástól, ha meg tudnának egyezni a kormányoldallal arról, mi maradjon tartós állami tulajdonban.

Áder megoldást látna abban, ha születne egy olyan törvény, amely a tartós állami vagyon körébe visszaveszi a most magánosításra szánt, a köz biztonságát szolgáló állami cégeket. Erre azonban a frakcióvezető szerint nem sok esély van.

Az MDF elnöke szerint ebben a kérdésben "nagyon előnytelen álláspontok alakultak ki mind a kormány, mind a Fidesz részéről", és szerinte ezt a helyzetet egy népszavazás nem tudja feloldani. "Egy népszavazási kérdéssel nem lehet segíteni a kormányzat átgondolatlan privatizációs politikáján, ugyanakkor a Fidesz által meghirdetett privatizációstop sem szolgálja Magyarország nemzeti és gazdasági érdekeit" - jelentette ki Dávid Ibolya.

"Tudomásul vesszük, hogy a Fidesz elállt népszavazási kezdeményezésétől, azonban a Lendvai Ildikó frakcióvezető asszony által tegnap feltett öt kérdésre még nem adott választ a Fidesz" - olvasható az MSZP-frakció pénteken kiadott közleményében.

Lendvai Ildikó Áder Jánosnak írt levelében csütörtökön azt kérdezte, hogyan látja a Fidesz a magántőke szerepét a magyarországi fejlesztésekben, miként vélekedik ma az Orbán-kormány privatizációs gyakorlatáról és hogyan viszonyul a piacgazdaság szabályaihoz, a versenyhez. A szocialista politikus arra is kíváncsi volt, összeegyeztethetőnek tartja-e a Fidesz a konzervatív jobboldali hagyománnyal a piacgazdaság alapvető szabályait megkérdőjelező kezdeményezését, és hány fideszes politikusnak, illetve családtagjának került tulajdonába az érvényben lévő törvények alapján állami vagyonelem.