Elodáznák a döntést a külföldön történő szavazásról

Vágólapra másolva!
A kormány hétfőn visszavonja a választási eljárásról szóló törvényjavaslatát, amely rendezné a külföldön tartózkodó magyarok szavazását. A múlt heti négypárti egyeztetésen kompromisszum körvonalazódott. E szerint egy évig urnás szavazás lenne a külképviseleteken is, de csak megfigyelőket küldenének szavazatszámlálók helyett. A novemberi időközi választásokig azonban nem várható, hogy elfogadják a törvényt, és kérdéses az is, mi lesz a végleges megoldás.
Vágólapra másolva!

Mivel jelenleg úgy tűnik, nem sikerül a pártoknak kompromisszumra jutni a külföldön történő szavazást illetően, a kormány új, átmeneti időre szóló javaslattal állt elő a múlt heti négypárti egyeztetésen. Ezzel egy időben kezdeményezik az eredeti törvényjavaslat visszavonását, erről hétfőn szavaz az Országgyűlés. Az átmeneti törvényjavaslat 2006 áprilisáig lenne érvényes, mivel azonban választási évről van szó, ez azt jelenti, hogy a 2005. december 31-ig kiírt időközi választásokra és országos népszavazásokra vonatkozna az átmeneti jogszabály.

A kompromisszum lényege, hogy a külképviseleteken is urnás szavazás lenne, de nem küldenének szavazatszámláló bizottságot, csupán megfigyelők ellenőriznék a választás tisztaságát. A lezárt borítékokat Magyarországra szállítanák, és itt bontanák fel az Országos Választási Iroda munkatársai.

Eredetileg a kormánypártok az elektronikus szavazást támogatták volna, később elfogadták volna az MDF kezdeményezését, miszerint levélben szavazhassanak a külföldön tartózkodó magyarok. A Fidesz azonban mindkét javaslatot elutasította. Az EU-csatlakozás óta viszont előírás, hogy országgyűlési választáson és országos népszavazáson biztosítsák a külföldön tartózkodó állampolgároknak a szavazás lehetőségét.

Vita már csak arról van, hogy kik legyenek a megfigyelők - mondta az [origo]-nak Avarkeszi Dezső, aki az MSZP-t képviselte az egyeztetésen. A Fidesz azt javasolta, hogy a külföldön élő, de választójoggal nem rendelkező magyarok is lehessenek megfigyelők, ezt azonban az MSZP elutasítja. A legnagyobb ellenzéki párt azt is javasolta, hogy az EP-választáshoz hasonlóan a pártok saját költségükön delegálhassanak megfigyelőket.

Az új javaslatról még a héten egyeztetnek. Avarkeszi közölte: nem hiszi, hogy sikerül az átmeneti törvényt elfogadni a novemberi két időközi választásig, így azok valószínűleg már mindenképp alkotmánysértők lesznek. Ráadásul ezt a megoldást senki sem véglegesítené, így jövőre új jogszabályt kell alkotni.

Az [origo] megkereste az ügyben a fideszes Salamon Lászlót is, őt azonban eddig nem sikerült elérni.