Népszavazással állíttatná le a Fidesz a privatizációt

Vágólapra másolva!
A Fidesz népszavazást kezdeményez a privatizáció leállítására - jelentette be Orbán Viktor pártelnök a hétfő délelőtti frakcióülésen. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis "az új kormányprogram valójában üzleti terv a magyar emberek közös vagyonának felhatalmazás nélküli kiárusítására". A privatizáció előtt álló cégek között van többek között a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., a Szerencsejáték Rt., a Magyar Posta és a Volán. Gyurcsány Ferenc kormányfő közölte: a kormány nem tervez átfogó privatizációt. Az MSZP-s Wiener György szerint erről a kérdésről nem lehet népszavazást kiírni, mert közvetlen kapcsolat áll fenn a privatizáció és a költségvetés között.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöksége a múlt hét közepén tartott ülésén úgy döntött: népszavazást kezdeményeznek a privatizáció leállításáról - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a párt hétfő délelőtti frakcióülésén. A Fidesz által tervezett kérdés: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés azonnali hatállyal állítsa le a gazdasági társaságokban és közhasznú társaságokban meglévő állami vagyon privatizálását?"

Orbán közölte: megvizsgálták a mostani politikai helyzetet, és úgy látják, a kormányprogram valójában nem más, mint "üzleti terv a magyar emberek közös vagyonának felhatalmazás nélküli kiárusítására". A pártelnök szerint ugyanis a választók 2002-ben a Jóléti rendszerváltás című programra adtak felhatalmazást. "Ez a mostani kormányprogram ennek ellentmond" - közölte Orbán. Hozzátette: "az az ember, akinek nincsen semmije, az nem érezheti magát biztonságban. Így van ez az országgal is". A pártelnök szerint a közös vagyont csak akkor lehet eladni, ha arra a választók felhatalmazást adnak.

A Fidesz szerint az uniós átlagnak megfelel az állami vagyon nagysága. A jelenleg állami tulajdonban lévő cégek között van a Nemzeti Tankönyvkiadó Rt., a Szerencsejáték Rt., a Magyar Posta, a Volán és az energiaipar. Az ebben a ciklusban privatizált cégek között van a Dunaferr, a Postabank, a Richter Gedeon Rt. 25 százaléka, a Mol 10,5 százaléka és a Konzumbank. A tervek között szerepel még a Bábolna Rt., a Hungexpo, a Malév, az Antenna Hungária Rt., a Földhitel- és Jelzálogbank és a Hollóházi Porcelán Rt. értékesítése.

Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. októberben ismét meghirdette a Tokaj Kereskedőház Rt-t három másik agrárcéggel együtt. Az ÁPV közölte az is, hogy hozzárendelt vagyonába tartozó társaságok első félévi nyereségének és veszteségének egyenlege 35 milliárd forint.

A vagyonkezelő igazgatósága a múlt hét csütörtöki ülésen megállapította, hogy a tavalyi első félévhez képest javuló eredmények a 100 százalékban állami tulajdonban lévő Magyar Posta Rt.-hez és a Budapest Airport Rt.-hez, valamint olyan, állami kisebbségi tulajdonban lévő társaságokhoz köthetők, mint a Mol és a Richter Gedeon Rt. Az FHB két és félszeresére növelte profitját. A veszteséges cégek között vannak a Volán társaságok, a Nitrokémia Rt., a Nemzeti Lóverseny Kft. és a Vértesi Erőmű Rt.

Az Orbán-kormány idején értékesítettek 12 agrárcéget. Emellett azonban a kényszerű és önként vállalt visszaállamosítások és az állami vagyon újraelosztása volt jellemző az Orbán-kormány négy évére. A Postabank és a Malév kényszerű visszavétele, illetve a Bizományi Áruház Vállalat Rt., a Concordia Közraktározási Rt. önkéntes "visszaállamosításához" hasonló tranzakciók összesen több mint 500 milliárd forintba kerültek. Kudarcba fulladt az Antenna Hungária, a Malév és a Mahart privatizációja. Lekerült a napirendről a Hungexpo Rt., a Magyar Villamos Művek (MVM) Rt. részvénycsomagjának eladása, valamint a Mol Rt. 25 százalékos állami tulajdonú részvényeinek piacra dobása.

Forrás: ==
A Dunaferr privatizációja a napokban zárult le

A tervek szerint a kezdeményezést még hétfőn benyújtja a Fidesz az Országos Választási Bizottságnak (OVB). A pártelnök arra kérte a kormány tagjait, hogy ők is támogassák a Fidesz népszavazási kezdeményezését.

Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az MTV Nap-kelte című műsorában azt mondta: "garantálom, hogy a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egy héten belül össze fogja szedni a kétszázezer szükséges aláírást".

A kérdést az OVB-nek kell jóváhagynia. A testület várhatóan október közepén ülésezik legközelebb - mondta az [origo]-nak Maczonkai Mihály OVB-tag. Hozzátette: a testület "célszerűségi mérlegelést nem végezhet", vagyis ha a kezdeményezés megfelel a jogszabályi előírásoknak, hitelesíteniük kell a kérdést. A törvény azt írja elő, hogy nem tartható például népszavazás a költségvetésről, alkotmánymódosításról, illetve olyan kérdésről, ami nemzetközi jogi kötelezettségekbe ütközik.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője az [origo] kérdésére elmondta: egy népszavazás megrendezése 3 milliárd forint körüli összegbe kerül. Jelenleg két népszavazás elrendeléséről is határozott már az Országgyűlés - a kórháztörvényről és a kettős állampolgárságról -, mindkettőnél 2,9 és 3,5 milliárd forint között határozták meg a szükséges anyagi hátteret. Az összeget befolyásolja, hogy még nem született meg a törvény a külföldön tartózkodó magyarok szavazásának módjáról. Bár a kormány az elektronikus szavazás bevezetését szorgalmazta, ezt az ellenzéki pártok nem támogatták, helyette a levélben történő szavazást javasolták. Az uniós csatlakozás óta a többi tagországhoz hasonlóan Magyarországnak is biztosítania kell, hogy az országgyűlési választás vagy országos népszavazás napján külföldön tartózkodó magyar állampolgárok is leadhassák szavazatukat a külképviseleteken.