Ismét leszavazták a képviselők kötelező vagyonvizsgálatát

Események

Vágólapra másolva!
Ezúttal a Jobbik azon javaslatát utasították el, amely az országgyűlési képviselők, a Kormány tagjai és az államtitkárok kötelező vagyongyarapodási vizsgálatáról kezdeményezett volna vitát. Szintén leszavazták az LMP részmunkaidőre- és a Jegybank működésének ésszerű keretek közé szorítására vonatkozó javaslatai tárgysorozatba-vételét. A határozathozatalokat megelőzően a költségvetés megalapozásáról, az állami dohányellátóról és a közszolgálati médiaszolgáltatók újabb összevonásáról folyt élénk vita.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül73 bejegyzés
11:19
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Áttörés

A rendszerváltás emlékére Melocco Miklós Áttörés című szobrának Sopronban történt felállítását jelentette be a kerszténydemokrata Firtl Mátyás, Sopron országgyűlési képviselője. 

Rétvári Bence válaszában Sopron elős világháborúban tanúsított hűségét méltatta. 

11:23
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Egészségügy

Hat orvos is felmondott az egri Markhot Ferenc Kórházban – jelentett be Ikotity István az LMP-frakcióból. A képviselő az orvosok távozását az egészségügy állapotának tudta be. Kevés a mentőautó, rossz a szervezés; ezért fordulhatott elő a múlt heti tragédia, amikor egy agyvérzést kapott asszonyhoz csak egy óra elteltével értek ki a mentők. 

 

11:25
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Megtörtént a felelősségre vonás

Rétvári Bence államtitkár szerint a mentők száma elegendő; az ügyben megtörtént a felelősségre vonás. A szocialisták a kormányzásuk alatt egyetlenegy mentő beszerzésére sem adtak pénzt - emlékeztetett. 

11:27
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Bomlik a totális állam

Bomlik a totális állam Magyarországon, már a kormánypártokon belülről is hallunk kritikus hangokat. A kormány elvesztette kapcsolatát a valósággal, külpolitikailag pedig elszigetelődött - mondta napirend előtti felszólalásában Tóbiás József. Az MSZP elnöke szerint nem intenzív kommunikációra, hanem intenzív kormányzásra lenne szükség.

11:30
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Ne szavazzák meg a költségvetést!

Az MSZP elnöke kereszténydemokrata értékekre hivatkozva próbálta rávenni a kormánypártokat, hogy ne szavazzák meg a költségvetést.

11:33
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

"Változnia kell az MSZP-nek!"

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MSZP hétvégi pártértekezletén elhangzottakkal válaszolt egyenesen Tóbiás József szavaival. Az MSZP elnöke a hétvégén arról beszélt, hogy az MSZP-nek változnia kell. 

Magyarország az Európai Unió és a NATO oszlopos tagja - cáfolta a kormány elszigetelésére vonatkozó állításokat. Az MSZP soraiból bekiabálások hallatszottak.

11:35
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Lefordítom Önöknek

Tanulmányozzák a költségvetést, mert harminc órányi vita sem volt Önöknek elég, hogy megértsék! Az ország gazdasága egyelőre még nem teszi lehetővé, hogy mindenkinek piaci munkahelye legyen. 

Balatonőszödön kellett volna üvöltözniük, amikor hazudtak – reagált a bekiabálásokra Varga Mihály. 

11:40
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Fidesz elleni vádirat

A Fidesz a gazdasági hatalmon keresztül kívánja erőszakosan megtartani a hatalmát. Rablókapitalista modelljét nemzeti mázba öltözteti - kezdte a kormánypártok elleni vádiratát Volner János. A Jobbik szerint adópolitikai intézkedésekkel ellehetetlenítik a konkurenciát; a közbeszerzéseken és a pályázatokon csak a Fidesz-közeli cégek nyernek. Törvényi erővel garantálják Andy Vajna szerencsejáték-monopóliumát, most készülnek tovább államosítani a dohánypiacot. Valódi nemzeti érzelmű politika kell!

11:46
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A kormány gazdasági érdekeket sért

Ismét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszol. A kormány elsősorban külföldi gazdasági érdekeket sért, ezért támadják. Pedig a gazdaságpolitika meghozta az eredményét: nő a gazdaság, 1963 óta először csökkennek az árak, három választás ellenére sem szállt el a költségvetés. 

Igen, sérülnek a közbeszerzések - ismerte el; de a kormány célja a magyar vállalkozások segítése a közbeszerzéseken. A kormány több mint 80 000 gazdát juttatott földhöz teljesen politika- és pártsemlegesen. Ön most a külföldi zsebszerződések mellett emelt szót - reagált Varga Mihály.

11:49
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

"Közös dolgainkról"

Rogán Antal (Fidesz) ezúttal a költségvetés elfogadása kapcsán beszél a szocialisták 2006-os és a 2010-es költségvetéséről. A választások előtti ötszázalékos áfacsökkentést a választások után visszaemelték. Négyszázalékos egészségügyi hozzájárulást vezettek be; emelkedett a regisztrációs adó. 100 milliárd forintot vontak el az önkormányzatoktól, 30 milliárdot az egészségügyből. 

11:53
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Gáz- és távhőtámogatás

2010-ben egyhavi nyugdíjat és bért vontak el az emberektől, megszüntették a gáz- és távhőtámogatást. Újabb 70 milliárd forintot vettek el az önkormányzatoktól, 40 milliárdot a BKV-től. Kormányon a baloldal nem mutatott szociális érzékenységet - összegzett Rogán Antal.

Ezzel szemben a Fidesz... és felsorolta a családi adókedvezményt, a pedagógus béremelést és még.... Mindezt úgy, hogy a gazdaság is nőtt. Felszólalását vastaps követte.

11:57
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Személyre szabott szociális támogatás

Varga Mihály tovább sorolta a kormány intézkedéseit.

A szociális támogatás személyre szabott lesz; annak pénzügyi fedezetét a kormány biztosítja a szegényebb önkormányzatoknak. 

Magyarországon egy kicsit mindenkinek jobb lesz - reméli.

12:05
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Transzatlanti Befektetési és Kereskedelmi Partnerség

A következő negyven napon belül politikai vitanapot tarthat az Országgyűlés a Transzatlanti Befektetési és Kereskedelmi Partnerségről (TTIP). Ehhez el kell térni a Házszabálytól, amihez meg is lett a  képviselők szavazatának négyötöde.

Kivételes eljárásban tárgyalják Semjén Zsolt javaslatát a közpénzek szabályozásának módjáról. A kétharmados javaslatot 120 igen 57 nem ellenében szavazták meg.

12:06
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Sürgős eljárásban

Sürgős eljárásban tárgyalják a közigazgatási törvények módosítását. 

12:14
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Most alapozzák meg a költségvetést

Kezdődik a 2015-ös költségvetés megalapozásáról szóló vita. Révész Máriusz ismertette a törvényalkotási bizottság többségi véleményét. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap auditálására vonatkozó ellenzéki javaslatot nem támogatta a kormánytöbbség.

Elhalasztották a hulladékgazdálkodási törvény bevezetését.

Folytatódnak az ingatlanátadások az önkormányzatoknak. 

12:18
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A szegregációról élénk vita folyt

A bizottság ülésén élénk vita folyt a szegregációról. A kormány szankcionálni akarja az óvodai hiányzásokat: 20 nap hiányzás esetén a családok eleshetnek a családi pótléktól.

12:20
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Rosszul nyújtották be a módosításokat

A kormány rosszul nyújtotta be a módosításokat; káosz volt az ülésen - kezdte a kisebbségi vélemény ismertetését Tukacs István. Egyetlen módosítójukat sem fogadták el a négyből: még a címváltozásra irányuló, a törvényessséget biztosító javaslatukat sem.

12:23
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Hová lett a magánnyugdíjvagyon?

Semmit sem tudunk az Alap működéséről, mert a beszámolót a költségvetési bizottság elkaszálta.Nemcsak a pénz vitatott felhasználásáról, de az eljárási szabályok megsértéséről is szóltak sajtóhírek. Még azt sem lehet tudni, hogy csökkent-e egyáltalán a magyar államadósság.

12:24
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kérdéses a rezsicsökkentés

A szénfillérek emelkedése is el volt rejtve a javaslatban, ami megkérdőjelezi a rezsicsökkentés hatékonyságát.

12:26
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kötelező óvodáztatás

Óvodás korú gyerekeknél nem életszerű, hogy három nap igazolatlan hiányzás után már csökken a családi pótlék - ismertette az MSZP véleményét Tukacs István.

12:30
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nyilvános a beszámoló

Banai Péter Benő szerint a javasolt címváltoztatás jogi szabályokba ütközött, ezért nem támogatta a kormány. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap forrásfelhasználása eddig is nyilvános volt: a honlapon nyomon követhető a forrásfelhasználás. Az Alap eltörlését követő 60 napon belül záró beszámolót készítenek - reagált az államtitkár.

12:35
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nem csökken a szegénység

Nem áll meg a szegénység az óvoda falain belül. A napi három étkezés nem elég - állítja Bangóné Borbély Ildikó, aki a népjóléti bizottság véleményét tolmácsolta. Három év alatt is vannak gyerekek, 6 éves és 14 éves kor fölött is. Nyáron is enni kell. Ráadásul 25 000 óvodai férőhely hiányzik; megteremtésüket csak 2016-ra tervezi a kormány. Ismét egy kommunikációs trükkről van szó - összegzett a képviselőnő.

12:38
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Az ellenzék nem támogatja a Nemzeti Munkaügyi Hivatal megszüntetését. Nem támogatják, hogy a munka világában felhasználható forrásokat egyedül a közfoglalkoztatásba csatornázzák - ismertette a vállalkozásfejlesztési bizottságban kisebbségben maradt véleményüket Gúr Nándor. 

12:43
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szó sincs megalapozásról!

Nem pontos a törvényjavaslat címe: szó sincs a költségvetés megalapozásról! A kormány a már elfogadott adótörvényeken is változtatna: az adóbevételek biztosítása érdekében éppen most terjeszt be további javaslatokat Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter - mondta Burány Sándor.

Az MSZP-s politikus szerint az autópályák bevezető útjainak e-útdíjával a költségvetési lyukakat foltozná be a kormány.

12:46
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Magánnyugdíjak

A még meglévő magánnyugdíjakra is fáj a kormány foga; a kormány nem a működés megteremtésére, hanem a még meglévő pénztárak megszüntetésére törekszik. Lehetővé kéne tenni, hogy önkéntes nyugdíjakba kerülhessen a még meglévő 200 milliárd forintnyi magánnyugdíjvagyon - véli az MSZP.

12:51
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Tüntetések

Az Önök költségvetésének fogadtatása tüntetéssorozatot váltott ki országszerte - kezdte a független Szelényi Zsuzsanna. Jövőre Önök többet költenek az állam működésére, mint a rendszerváltozás óta bármikor: 102 államtitkár, a miniszterelnök várba költözése, negyven új adónem, miközben az emberek azért tiltakoznak, mert nem tudnak annyit adózni, amennyit önök ellopnak - utalt a tüntetések egyik feliratára. A szegényeket sújtja a költségvetés.... – sorolta volna tovább, de nem tudta befejezni, mert Jakab István ülésvezető elnök időkeret-túllépés miatt elvette a szót.

12:59
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Homály a kormányzati fejekben

Nem egyértelmű, hogy milyen vagyon privatizációjából vár a kormány 169 milliárd forintot, mitől lesz 40 milliárdos e-útdíj bevétel. A 130 milliárdos adóemelést 27 változás alapozza meg; ezekből öt kedvez csak a családoknak - értékelt Z. Kárpát Dániel. A többi 22 változás ront a családok helyzetén. A költségvetés egyetlen célja az Európai Uniónak megfelelő gazdasági mutatók prezentálása, de ettől nem lesz több munkahely, se kevesebb szegény. A kormány intézkedései továbbra is leginkább a nehéz sorban lévő családokat sújtja. A 2010-ben még csak 40 adónem mára 50 felé közelít és az egyes adók mértéke is nő. Közben sehol sincs a kereszténydemokraták által sokszor megígért családi csődvédelem - fogalmazott a Jobbik felszólalója.

13:02
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

LMP: Követhetetlen a költségvetés

A törvény első változata egy tollvonással eltörölte volna az összeférhetetlenségi és átláthatósági szabályokat. A szabadrabló javaslatok egy része kikerült ugyan, de az összeférhetetlenség továbbra sem elfogadható: a pártokkal együttműködő civil szervezetek továbbra is kaphatnak közpénzt - mondta Szél Bernadett. Az LMP szerint szintén disznóság, hogy a pedagógus-béremelést elválasztják a minimálbértől. 

13:04
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Négymillió szegény országa

A szociális átalakítást nem egyeztették a szakemberekkel, egyetlen hatástanulmány sem készült, az átalakítás szembemegy a Nemzeti Szociálpolitikai Koncepcióval. Akkor szüntetik meg az óvodáztatási támogatást, amikor kötelezővé teszik az óvodát. Nem érzik ezt ellentmondásnak? - kérdezte Szél Bernadett. 

13:07
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szociálisellátás-vándorlás várható

A jobbikos Vágó Sebestyén tovább sorolja a szociális rendszer átalakításának lehetséges negatív következményeit. Szociálisellátás-vándorlás várható, egyes településeken a közharag az önkormányzati képviselők felé fordulhat.

13:08
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Jakab István fegyelmez

A Házszabályra hivatkozva felszólította a páholyban helyet foglaló szakértőket, hogy tegyék el a fényképezőgépeiket.

13:13
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az öngondoskodás csíráját is kiirtják

A magánnyugdíjpénztárak ellehetetlenítésével az öngondoskodás utolsó csíráit is kiirtaná a magyar társadalomból a kormány. A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap úgy kezdte meg a működését, hogy még nem fogadták el a működési szabályzatát. Az Államadósságkezelő Központ 511 millió forintról döntött felhatalmazás nélkül. A vagyonelemek értékesítése az értékesítés feltételeinek a meghatározása előtt megkezdődött. A fenti anomáliákra vonatkozó kormányhoz intézett kérdéseire nem kapott választ. Több kérdésem nincs - mondta a szocialista Korózs Lajos. 

13:16
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A gazdaságbővülés adóbevételt hoz

A megyei matrica bevezetése kapcsán egyetértés van: az új rendszert az előző kormányok is be akarták vezetni; az az Európában elfogadott használó fizet elvet kívánja Magyarországon is meghonosítani. Nemcsak az adóemelések, hanem részben a gazdaságbővülés hoz adóbevételt; Z. Kárpát Dániel egyetlen adóemelésről a kereskedelmi láncok ellenőrzését szolgáló adó bevezetéséről beszélt - regált a felszólalásokra Banai Péter Benő.

13:17
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Lesz záró beszámoló

Az egyéni nyugdíjszámlákat a Nyugdíjbiztosító nyilvántartja. Az Alapnál lesz záró beszámoló - ismételte el. 

13:19
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szociális rendszer

Mindenki részesül ellátásban: átalakul az ellátórendszer, de nem szűnnek meg az ellátások - mondta az államtitkár. 

13:25
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Dohány-kiskereskedelem

Most a dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásáról szóló törvény tárgyalása következik. Az ellenzék szerint a törvényjavaslatnak semmi köze a dohányzás visszaszorításához. Célja egy monopolszereplő helyzetbehozása. Az állam várhatóan koncesszióba adja a feladatot - ismertette a kisebbségi véleményt Szilágyi György. 

13:32
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Jól megszokott módszerek

A kiskereskedők kitettségét csökkentenék az ellátásbiztonság érdekében - idézi a javaslatból "a szép szavakat" Szilágyi, de ennek az ellenkezője történik majd. Munkahelyek megszűnése, egyes termékkörök eltűnése, a feketekereskedelem további növekedése várható.

A jól megszokott módszerekkel Önök 2-3 százalékos árrést is biztosítanak a monopolszereplőnek, akinek a gyártók felé csak 60 napra kell elszámolnia, miközben a kiskereskedők 15 napon belül fizetnek neki.

13:34
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Megszűnik a trafikok kiszolgáltatottsága

Völner Pál ismerteti a Fidesz véleményét. Megszűnik a dohánynagykereskedők által eddig kikényszerített árukapcsolás, megvalósul a versenysemlegesség. 

13:39
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nem szűnik meg

Most a fideszes nagykereskedőnek lesznek kiszolgáltatva a trafikosok. Nézzen ki a Duna túloldalára, és látni fogja, hányan maradnak állás nélkül! - szólította fel Völner Pált a szocialista Józsa István. A 13 százalékos árrés tovább drágítja a dohánytermékeket, ami tovább növeli a feketekereskedelmet. Az adóelmaradások 40-50 milliárdos adókiesést okoznak a költségvetésnek. Megbízható jelölt esetén a tárcavezető eltekinthet a koncessziós pályázat kiírásától - sorolta a negatív következményeket. 

13:42
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Újabb állami piacrablás

Egy újabb állami piacrablásnak vagyunk tanúi. Zenéjét szerezte a Habony Művek, "featuring" Selmeczi Gabriella; ismét a régi zene szól - kezdte felszólalását Schiffer András. Az LMP egyetért azzal, hogy a fiatalokat le kell szoktatni a dohányzásról, a Fideszt viszont a lenyúlásról.

13:45
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A kiskereskedőknek hátrányos

A kiskereskedők készletezését és dolgát megnehezíti a határidők és a minőséggarancia hiánya a tervezetből. Sem a Számvevőszék, sem a Versenyhivatal nem foglalt állást, és az Egészségügyi Minisztérium is távol maradt a vitától. Törvényben garantálnak bevételt egy újabb fideszes havernak. Pontosan tudjuk, hogy egészségvédelemről beszélnek, de piacrablást folytatnak. Nem lehet a végtelenségig kábítani egy országot - állítja Schiffer András.

13:51
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik nem a multikat védi

A törvényjavaslat a jogbiztonságot veszélyezteti, hiszen Önök nem első alkalommal szüntetnek meg piacokat. A szerencsejáték-piacot is 90 százalékban magyar kiskereskedők birtokolták, majd az államosítás után koncesszióba adták Andy Vajna "megbízható szerencsejáték-szervezőnek". Most egy "megbízható dohánykereskedőnek" juttatják ugyanezt, szintén az emberek egészségére hivatkozva. Az, hogy a feketekereskedelemnek milyen hatása van az emberek egészségére, nem érdekli Önöket, mint ahogy az sem, hogy hatalmas bevételtől esik el a költségvetés. Ennek pótlására pedig megadóztatják az elkerülő utakat, ami viszont már az egész társadalmat érinti - elemezte a helyzetet a jobbikos Szilágyi György.

13:54
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik szerint is nő a kiszolgáltatottság

A kiskereskedők eddig több nagykereskedőből válogathattak, a jövőben erre nem lesz lehetőségük. Kétharmados többség ide vagy oda, ennek hamarosan meg lesz a böjtje és ezt csak saját maguknak köszönhetik - összegzett Szilágyi György. 

14:00
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Maffiakormányzás

A független Varju László maffiakormányzásról beszélt, és átadta az állásukat várhatóan elvesztő családok fotóival borított csokoládét a kormány képviselőjének. 

A szocialista Szakács László arra emlékeztetett, hogy három törvényről van szó: a jól működő trafikok kimazsolázásáról, további 800 kiskereskedő munkanélkülivé tételéről, és három százalékos biztos profit biztosításáról az Önök kedvezményezettjének. Ne ilyen Karácsonyt adjanak az embereknek, akik a Duna túloldalán tüntetnek - kérte a kormánypártokat.

14:03
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Megvalósul a dohányzás visszaszorítása

A törvényjavaslat elfogadásával megvalósul a dohányzás visszaszorítása, ezért a képviselők támogatását kérte rövid felszólalásában Hegmanné Nemes Sára államtitkár.

14:10
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Médiapiac átalakítása

Most a közszolgálati médiaszolgáltatók összevonásáról szóló vita veszi kezdetét. A tervezet célja, hogy a közmédia a misszióját a jövőben még jobban el tudja látni. A Duna Televízió beolvadás útján egyesül a másik gazdasági társasággal. Az új társaság valamennyi korábbi négy közszolgálati társaság feladatát átveszi; várhatóan olcsóbban fog működni és újabb két közszolgálati csatorna indulhat. A törvényjavaslatban szereplő egyes jogharmonizációs módosítások lezárnák a médiatörvények kiváltotta uniós vitát - ismertette a törvényalkotási bizottság többségi véleményét Hadházy Sándor.

14:16
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Dunai Mónika ismerteti a módosítókat

Előrevivő javaslat volt és elfogadták a halláskárosultak számára hozzáférhető műsorok számának növelését, a feliratozás és az eredeti nyelven vetített filmek kiterjesztését. A Kábelszolgáltatók elnökének kérésére elhalasztják a két új csatorna bevezetésének időpontját - mondta Dunai Mónika. 

Simon Róbert Balázs (Fidesz) részletesen ismertette a javaslatokat. 

14:23
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Egyszerűbb, átláthatóbb, olcsóbb?

2011-ben ugyanezeket hallottuk, de ezek szerint a fenti célokat ezer- majd újabb kétszáz ember elbocsátása ellenére sem sikerült megvalósítani. 

Az olcsóságot nem sikerült elérni, mert számos olyan produkció kapott pénzt, ahol az eredményszemlélet, a nézőszám Önöket nem érdekli - mondta a szocialista Szakács László. 2,4 milliárd forintot költöttek olyan produkciókra, mint a Marslakók, a Szeretlek, Magyarország és a Fábry-show. Az MTVA 80 milliárdból gazdálkodik, de Isten mentsen attól, hogy az Önök által teljesen kifacsart közszolgálat kiteljesedjen. A Fidesz szócsövévé alakított közmédiába Önök annyi pénzt tömnek, amennyit csak akarnak.

14:27
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az alapcsomagban csak közmédia lesz

Nehéz elhinni, hogy Önök ezt a javaslatot Tuzson Bencével ketten hozták össze - szólította meg Dunai Mónikát a szocialista Szakács László; a képviselői beterjesztés valódi célja, hogy kikerüljék a kötelező egyeztetéseket. Az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) olyan független, hogy a kormány nem is vesz részt a tevékenységéről szóló beszámolók tárgyalásán, és az intézmény nem is interpellálható. Az alapcsomagban csak közmédia lesz, így azok, akik erre fizetnek elő, a jövőben csak a Fidesz szócsövéből tájékozódhatnak - mondta. Az MSZP ezért sem támogatja a javaslatot. 

14:31
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Turi-Kovács Béla nem érti

Turi-Kovács Béla nem érti, hogy miért nem készülnek nézhető filmek. De olyan közszolgálat szerinte sehol sincs, amelyikkel az ellenzék elégedett. A fideszes képviselő kicsit sokallja a köztelevízióra szánt pénzt. 

14:38
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az új Menczer Erzsébet

Dunai Mónika az új Menczer Erzsébet és hiába mosolyog, akkor sem elfogadható, hogy egyéni képviselői indítványával megkerüli a törvényes jogalkotást - kezdte a Jobbik véleményének ismertetését Novák Előd. Kisstílűen jár el a kormány, amikor még a számára elfogadható ellenzéki módosítójavaslatokat is Fideszes képviselők nyújtják be szinte szó szerint ugyanazzal a szöveggel. Törvénysértően jár el a Médiatanács, amikor csak fideszes delegáltja lehet, nem tartatja be a kiegyensúlyozott pártmegjelenést és a magyar zenei kvótát. Most törvényjavaslattal érik el a kvótacsökkentést - mondta. 

14:44
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Elviszi a pénzt a Marslakó

Vadai képviselő asszony bekiabálta a korelnök úr kérdésére a megfejtést: hát azért nem készülnek nézhető filmek, mert elviszi az összeget a Marslakó - reagált Turi-Kovács Béla felszólalására Schiffer András. 

Édes vivőanyagokkal próbálják emészthetővé tenni az elrejteni kívánt bónuszokat. Ilyen az MMA részvétele a Médiatestületben, ami nem indokolt, illetve a közbeszerzési szabályok további lazítása. Rosszul látják a szocialisták: egyeseknek, akik közel állnak a Fideszhez egyszerűbb és olcsóbb lesz az élete. 

Az LMP betiltaná a kormányzati kommunikációt.

14:46
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Nem független a média Magyarországon

Csak részben független a média: ezt állapították meg a külföldi megfigyelők. Önök olyan állami tévét működtetnek, ami nem valósítja meg a közszolgálat fogalmát – ismertette a Demokratikus Koalíció véleményét a független Varju László.

14:48
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A jelnyelv védelme nem figyelemelterelés

A jelnyelv védelme nem figyelemelterelés - utasította vissza Schiffer András értékelését Tapolczai Gergely, aki megköszönte, hogy elfogadták a módosító javaslatát.

14:51
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Kara Ákos nem reagált érdemben

Az államtitkár ismét nem reagált érdemben a kritikákra.

Dunai Mónika előterjesztő szerint a média attól független, hogy a parlament nem szól bele tartalmi kérdésekbe, de biztosítja a közmédia költségvetését. Eddig életemben soha semmilyen lopáshoz nem adtam a nevem, és nem is fogom - mondta Varju Lászlónak és felszólította, hogyha tudomása van bűncselekményről, indítson eljárást.

Szakács László is demokratikus alapjogot sértett, amikor megkérdőjelezte, hogy jogom van-e törvényjavaslatot kezdeményezni - tette hozzá.

 

14:56
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Dunai Mónika reagált

A javaslat mögött nincs elbocsátási szándék; a közmédiát érdekli az eredményszemlélet: az uniós elvárásoknak megfelelően ezért került be a törvénybe, hogy a jövőben stratégiát kell készíteni. 

Azt, hogy kiszorulnak-e a kereskedelmi televíziók az alapcsomagból a műsorszolgáltató dönti el - mondta Dunai Mónika. 

Schiffer András már a Magyar Művészeti Akadémiával sem ért egyet; ettől függetlenül közszolgálati feladatai vannak; ezért delegálhat majd tagot a Médiatanácsba.

14:59
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az LMP felügyelőbizottságot követel

Ésszerű keretek közé szorítaná a Jegybank működését az LMP. A Magyar Nemzeti Banknak több hónapja nincs felügyelőbizottsága. Ez alatt az idő alatt 350 milliárd forintot költött el és 250 milliárdot juttatott az alapítványainak. Költekezései véletlenül kerültek nyilvánosságra a sajtóban, mert Matolcsy György nem hajlandó az Országgyűlés bizottságai előtt megjelenni – indokolta az LMP tárgysorozatba-vételi kérelmét Schmuck Erzsébet. 

15:03
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Urizál az MNB

Az LMP felügyelőbizottságot szeretne felállítani, és azt kívánja elérni, hogy az MNB ne folytathasson a jegybanktörvényben felsoroltaktól eltérő tevékenységet. A párt hangsúlyozta: közpénzekről van szó, és a Jegybank csak az általa beszedett bírságokból gazdálkodhatna szabadon.

15:06
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az ellenzék támogatja

Az MSZP egyetért azzal, hogy az Magyar Nemzeti Bank csak a jegybanktörvényben szereplő tevékenységeket folytathassa - mondta Tóth Csaba.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) szerint az ellenzéki kritikákra nem válasz az, hogy a külföldi jegybankok is vásárolnak ingatlant.

15:10
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Több százmilliárdról van szó

Több százmilliárdról van szó, ami hiányzik a magyar költségvetésből: többek között a felsőoktatásból – reagált Schiffer András. A Jegybank ráadásul közpénzből offshore lovagokat pénzel, és a devizahitelek forintosításával neki juttatott 100 milliárdos nyereséget is vitatott módon költheti el.

15:15
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Hiába tanulnak a nők

Az LMP a nők számára biztosítandó rugalmas munkaidő mellett is érvelt. Szél Bernadett szerint a kormányzati intézkedések nem hozták meg a demográfiai fordulatot. A munkahelyvédelmi akcióterv ellenére utolsók vagyunk az unióban a kisgyermekes anyák foglalkoztatásában. A részmunkaidő 2012 óta folyamatosan csökken. Ahhoz, hogy a családtámogatási akcióterv ne csak terv legyen, akcióra lenne szükség - véli a párt. Az LMP a fokozatos tb bevezetsésére, a bölcsődei és óvodai férőhelyek növelésére már számtalanszor tett javaslatot. A teljesítmény munkaszervezéssel nő, nem pedig a családellenes tízórás munkaidő bevezetésével - utalt Lázár János minisztériumára.

15:17
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A gyed extrával élő nőket kirúghatják

A Fidesz-KDNP tette lehetővé azt is, hogy a gyed extrával élő nőket kirúghassák a munkahelyükről, amikor visszatérnének a munkaerőpiacra. Ne csak retorikájukban legyenek családbarátok - kérte Szél Bernadett.

15:19
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

MSZP: Legyenek kereszténydemokraták!

Ha csak egy picit is kereszténydemokraták lennének, akkor támogatnák - véli az MSZP

15:22
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Töröljék el a bölcsődék gondozási díját!

Töröljék el a bölcsődék gondozási díját, mert e nélkül nem tudnak dolgozni a nők. Lázár János üzenete elfogadhatatlan, mert a demográfiai katasztrófán csak a nők gyermekvállalása segíthet, és statisztikák bizonyítják, hogy több gyermeket vállalnak azok a nők, akik dolgozhatnak - mondta Novák Előd. 

15:24
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

LMP: Rugalmas munkaerőpiacot!

A rugalmas munkaerőpiac nem azt jelenti, hogy bárkit bármikor kirúghatnak. Nem a munkavállalók létbizonytalanságának a növelését, hanem a csökkentését jelenti.

15:25
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Képzettebbek a nők

Az Országgyűlésben is igaz, hogy a jelen lévő nők jóval képzettebbek a férfiaknál; a kormány törvényi eszközökkel akadályozza a nők boldogulását - véli a független Szelényi Zsuzsanna.

15:28
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

"Lázár büszke arra, hogy nem családbarát"

Önök arról fognak szavazni, hogy a három évnél fiatalabb gyermekeket nevelő nőket kirúghatják-e a munkahelyükről - emlékeztette a kormánypártok képviselőit Szél Bernadett. A részmunkaidő nem megoldás, mert csak 33 000 forint bevételt jelent egy a gyermekét adott esetben egyedül nevelő anyának.

Az LMP Lázár Jánosnak és a Miniszterelnökségnek ítélte a legkevésbé családbarát munkahely díjat. A legszomorúbb, hogy büszkén vette át.

15:33
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik vagyonosodási vizsgálata

A Jobbik 1990-ig visszamenőleg számoltatná el a politikusokat és a személyes adatok kitakarásával a családtagok vagyonnyilatkozatát is nyilvánossá tenné. Görögországban, Litvániában és Romániában is hasonló rendszer van. Szilágyi György szerint 2010-ben a Fidesz is az elszámoltatással kampányolt.

Nem a törvényjavaslat elfogadása esetén, hanem annak hiányában gondolják az emberek azt, hogy a politikusok korruptak és csalók. Ne bújtassák a korrupt képviselőket! - kérte a javaslat tárgysorozatba-vételét. 

 

15:35
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az MSZP támogatja

A szocialisták véleményét Szabó Sándor ismertette.

15:38
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Az emberek azt gondolják, hogy lopnak

Az emberek azt gondolják, hogy a politikusok lopnak, éspedig azért, mert a rendszerváltás óta nem volt elszámoltatás - véli az LMP. A rendszeres vagyonvizsgálatot az Állami Számvevőszéknek kellene elvégeznie, és az LMP az állami tulajdonú cégek dolgozóira is kiterjesztené - mondta Schiffer András.

15:44
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A mostani vagyonnyilatkozat szemfényvesztés

A mostani vagyonnyilatkozat-tétel szemfényvesztés - állítja a jobbikos Novák Előd. 

A független Kónya Imre üdvözölte, hogy a vagyonosodást 1990-ig visszamenőleg vizsgálnák, de a javaslat nem nyújt megoldást a strómanok mögé rejtett vagyonok felderítésére. A múlt héten a kormánypártok leszavazták az LMP hasonló célú javaslatát, várhatóan ezt is elutasítják, de ez csak azt mutatja, hogy vaj van a fejükön - mondta.

15:49
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

Szexuális bűncselekmények

A Jobbik a 18 éven aluliak terhére elkövetett szexuális bűncselekmények elkövetőinek tartózkodási helyét tenné nyilvánossá - ismertette az utolsó tárgysorozatba-vételi kérelmet Vágó Sebestyén. Az Egyesült Államokban az elkövetők lakóhelye is ismert - mondta, ami önbíráskodást is okozhat. Ennél a Jobbik kevesebbet kér. 

15:54
december 15, 2014
Vágólapra másolva!

A Jobbik kasztrálna is

Lengyel mintára a Jobbik kasztrálást is javasol, de azt egyszer már leszavazta az Országgyűlés. Most a megelőzésről vitatkoznának, mert nagy a visszaesők száma - mondta Bana Tibor. 

A kormánypárti többség valamennyi kérelmet elutasított. Vége a közvetítésnek!