Megdöbbentő felfedezés miatt száműztek egy családot Phenjanból

Gyalogosok egy kürtöt fújó katona képe alatt a phenjani Kim Ir Szen téren. A választások elvileg titkosak, azonban ha valaki ellenszavazatot akar leadni (ellenjelölt híján a jelölt nevének kihúzásával), ezt csak egy nyilvános szavazófül
Gyalogosok egy kürtöt fújó katona képe alatt a phenjani Kim Ir Szen téren
Vágólapra másolva!
Hiába fizettek vaskos kenőpénzt a hatóságoknak, kitiltottak egy családot Észak-Korea fővárosából, mert lebuktak, hogy egyik családtagjuk nem meghalt, hanem valójában disszidált.
Vágólapra másolva!

Március elején kitiltottak egy családot Phenjan Sosong kerületéből, miután kiderült, hogy egyik rokonuk sikeresen disszidált Dél-Koreába - tudta meg a DailyNK

"A családot száműzték, miután a hatóságok rájöttek, hogy az egyik elhunytként nyilvántartott családtag valójában Dél-Koreában él" - nyilatkozta a phenjani forrás a Daily NK-nak. Amikor egy észak-koreai állampolgár eltűnik, a hatóságok először hiányzóként tartják nyilván, ha pedig már bebizonyosodik róla, hogy Kínában, Dél-Koreában vagy más országban él, akkor már disszidens lesz belőle. Ebben az esetben az Észak-Koreában maradt közvetlen családtagokat szigorúan "disszidens családtagokként" ellenőrzik, és még a távoli rokonok is korlátozásokkal szembesülnek társadalmi előmenetelükben. Ilyenkor az állambiztonsági ügynökök gyakran kapnak busás kenőpénzt az érintett befolyásos családoktól, hogy az elmenekült rokont disszidens helyett elhunytként tartsák nyilván

Phenjan
Észak-Korea fővárosa, Phenjan
Fotó: Wikipedia

Ezt tette a nevezett Sosong kerületi család is, amikor egyik rokonuk 2005-ben elhagyta az országot, így egészen mostanáig elkerülhették ennek következményeit. Amikor azonban a phenjani állambiztonsági hivatal megtudta, hogy az "elhunyt" családtag valójában Dél-Koreában él, a családot azonnal elküldték a városból. 

Mint kiderült, a család évekkel korábban az Észak-Pjongan tartománybeli Sinidzsuban tevékenykedő pénzátutalási brókeren keresztül kapott pénzt a dél-koreai rokontól. Az állambiztonsági ügynökök azonban nemrégiben letartóztatták ezt a közvetítőt, és megszerezték az átutalások címzettjeinek listáját, amelyen a Sosong kerületi család is szerepelt.

A disszidensek családjai nem élhetnek Phenjanban, a forradalom fővárosában, így el kell költözniük. Ennek a családnak úgy sikerült a fővárosban maradnia, hogy eltűnt rokonukat nem disszidensként, hanem elhunytként tüntették fel, de amint kiderült az igazság, azonnal száműzték őket" - nyilatkozta a forrás.

A phenjani állambiztonsági részlegen spekulációk szerint a Központi Bizottság száműzheti azt az állambiztonsági ügynököt, aki a disszidens haláláról szóló feljegyzéseket hamisította - ha sikerül megtalálni. Családját is kiutasítanák a városból.