Félmillió pénzérme helyett üres széfeket találtak a nyomozók

American Silver Eagle, pénz, érme, pénzérme
Uncirculated American Silver Eagle Coins
Vágólapra másolva!
Egy amerikai bíróság csaknem 146 millió dollár, vagyis több mint 50 milliárd forint megfizetésére kötelezett két, nemesfémekkel foglalkozó vállalatot, miután több mint 500 ezer American Silver Eagle érme tűnt el a széfjeikből.
Vágólapra másolva!

A cégeket és tulajdonosukat, Robert Higginst "csalárd és megtévesztő rendszer" működtetésével vádolták. A vállalatok állítólag azt ígérték, hogy tárolják az érméket az ügyfeleik számára.

Amikor azonban a nyomozók behatoltak az érmék tárolására szolgáló páncéltermekbe, az érméket sehol sem találták.

A bírósági egyezség értelmében a Higgins tulajdonában álló Argent Asset Group nemesfém-kereskedő céget és a First State Depository Companyt arra kötelezték, hogy 112,7 millió dollárt fizessenek vissza, és emellett 33 millió dolláros büntetést fizessenek meg.

Az illetékes amerikai pénzügyi felügyelet, a Commodity Futures Trading Commission (CFTC) szerint Higgins cégei 2014 és 2022 között "csalárd ezüstlízing-programokat" működtetek. Ezek Maximus Program és Silver Lease Program néven voltak ismertek.

Félmillió pénzérmét tüntetett el két csaló amerikai cég Forrás: Shutterstock/Ayman Noureldin

A programokon keresztül a cégek "legalább 7 millió dollárnyi pénzeszközt és ezüstöt kértek és tulajdonítottak el legalább 200 ügyféltől" – mondta a felügyelet.

A CFTC szerint a cégek "hamis és félrevezető kifogásokat is kreáltak arra vonatkozóan, hogy miért nem lehetett visszakérni az eszközöket".

A szabályozó szerint több mint 500 ezer American Silver Eagle érme és több mint 9 ezer aranyérme hiányzott az ügyfelek számláiról.

Helyettük a nyomozók azt mondták, hogy csak a követeléseket rögzítő cédulákat találtak üres dobozokban, amelyeken az ügyfél számláját feltüntették, de nem tartalmaztak érméket.

Az American Silver Eagle érmék súlyát és tisztaságát az amerikai kormány garantálja. Az Egyesült Államok pénzverdéje szerint minden érme legalább egy uncia (31,1 gramm) 99,9 százalékos tisztaságú ezüstöt tartalmaz.

Forrás: BBC