Bezárt egy népszerű kriptotőzsde, százezrek nem férnek hozzá pénzükhöz

Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta.
2021.04.15 Budapest
Fotó: Csudai Sándor - Origo
Bitcoin, BTC, Ethereum, ETH, crypto, befektetés, gazdaság, trading, kereskedés, kripto, kriptovaluta. 2021.04.15 Budapest Fotó: Csudai Sándor - Origo
Vágólapra másolva!
Finanszírozási nehézségekre való hivatkozással bezárt az egyik legnépszerűbb török kriptotőzsde, a Thodex. A tulajdonos elhagyta az országot, tartózkodási helye ismeretlen, több százezer befektető pedig attól tart, hogy csalás áldozata lett, hiszen nem férnek hozzá a pénzükhöz.
Vágólapra másolva!

Az isztambuli központú cég kereskedési platformja a héten egyik délután egyik pillanatról a másikra elérhetetlenné vált, a befektetők nem csak a pénzükhöz nem jutnak hozzá, hanem pozícióikat sem tudják lezárni, ami egy olyan különösen volatilis piacon, mint a kriptodevizáké, ahol napon belül nagyobb ármozgások is végbemehetnek, különösen nagy veszteségeket okozhat. Azóta a botrány egyre dagad.

A Greek Reporter idézi az alapító-vezérigazgatót, a 27 éves Faruk Fatih Özert, aki a kriptotőzsde honlapján azt állítja: Thaiföldre távozott, üzleti célból. Egyúttal igyekszik megnyugtatni az ügyfeleket, hogy mindenki meg fogja kapni a pénzét, csupán azért kellett elutaznia, hogy egy jelentős befektetői, partnerségi megállapodásról tárgyaljon, és ennek lezárultáig kénytelenek voltak 4-5 napra felfüggeszteni a kriptodeviza-kereskedést.

Az isztambuli repülőtéren az útlevél-ellenőrzésnél készült felvétel Faruk Fatih Özerről Forrás: AFP/Handout

Özer és a cég többi vezetője eközben közösségimédia-profiljaikat is felfüggesztették, az ügyfelek semmilyen formában nem tudják felvenni velük a kapcsolatot.

A Bloomberg Quint szerint

390 ezer befektetőről van szó, akik napi 585 millió dollár értékben kereskedtek a cég platformján ezekkel a pénzpiaci termékekkel.

A Haberturk török lap pedig úgy tudja, hogy 2 milliárd dollár ragadhatott bent.

Törökországban egyre népszerűbbek a kriptodevizák, a Thodex-botrány azonban most sokakat elgondolkodtathat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A cég bankszámláit a török hatóságok zárolták, és az ügyben nyomozás indult, a rendőrség rajtaütött a Thodex isztambuli székhelyén. Recep Tayyin Erdogan török elnök hivatalának egyik magasrangú tisztségviselője a botrány hatására azonnal szigorúbb szabályozást sürgetett a kriptodevizákra vonatkozóan.

Törökországban ugyanis mindössze 6000 dollárnak megfelelő lírányi alaptőkével létre lehet hozni egy ilyen kereskedési platformot.

A Thodex és más hasonló kriptotőzsdék forgalma az elmúlt időszakban hatalmas mértékben nőtt, ami elsősorban annak tudható be, hogy Törökországban magas az infláció (márciusban 16,2 százalék volt), a török líra pedig gyengélkedik, ezért a befektetők igyekeznek olyan alternatív befektetési lehetőségeket keresni, amivel megőrizhetik befektetéseik értékét, sőt jelentősebb hozamokat tudnak elérni. Nem csoda, ha tömegesen fordulnak a kriptopénzekhez, amelyek szédületes árfolyam-emelkedésen vannak túl.

A múlt hét pénteki adatok szerint a török kriptodevizák napi forgalma Törökországban az egy héttel korábbinak a triplájára növekedett, és meghaladta az 1,2 milliárd dollárt.

A kriptodevizák piacán egyébként már napok óta eladási hullám söpör végig, amihez nem kis részben a Thodex-botrány is hozzájárult, hiszen most sokan teszik fel maguknak a kérdést, vajon mennyire van biztonságban a pénzük az ilyen kereskedési platformokon.