Megjöttek a legfrissebb részvénypiaci jóslatok

tőzsde jóslás befektetés előrelátás jövendölés kilátások
Vágólapra másolva!
Az amerikai részvénypiac jelentős fordulatot vett hétfőn, ahogy a befektetők, az év végéhez közeledve, elkezdték fölmérni, milyen tényezők fogják befolyásolni a portfólióikat 2019-ben. Ebből a szempontból külön izgalmas, hogy a napokban négy friss jóslat is érkezett a piac jövőjével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hónapokban több tényező is erős félelmet generált a Wall Street-i befektetők körében. A lassuló világgazdasági növekedés mellett az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemelései is negatív hangulatot idéztek elő, aminek következtében az S&P 500 index idén a legrosszabb évet zárhatja 2008 óta. Mindeközben a CNBC összegyűjtött négy elemzői véleményt, amely jól mutatja, milyen tényezők mozgathatják jövőre a világ legnagyobb gazdaságának tőzsdéjét.

Részvények, félelmek, konfliktusok

Bár az elmúlt hónapok komoly felfordulást és eladási hullámot hoztak, vannak erősen optimista hangok a piacon. Paul Tudor Jones, a Tudor Investment alapítója például úgy látja, egyértelműen emelkedésekre kell számítani 2019-ben, ahogy

várhatóan tovább folytatódnak majd a részvény-visszavásárlási programok.

Meglátása szerint a piac jövőre 10-15 százalékos pluszban lesz majd ennek következtében. Ezt támasztja alá, hogy a Facebook pénteken jelentette be, 9 milliárd dollár értékű visszavásárlási akciót hajt végre, és ennek következtében a papír több mint 2 százalékot erősödött is.

Jövőre is készülhetünk nagy mozgásokra Forrás: AFP/Getty Images/Drew Angerer

A JPMorgan elemzője, Joyce Chang már jóval pesszimistább. A szakértő szerint ugyanis a geopolitikai feszültségek rányomják a bélyegüket a piacra, és ezek a konfliktusok a közeljövőben is velünk fognak maradni. Ehhez jönnek még a globális likviditás fölszáradásával kapcsolatos befektetői aggodalmak, melyek együtt komolyan megnehezítik a részvények helyzetét – tette hozzá.

Meglátása szerint a két legfontosabb tényező az USA és Kína közti kereskedelmi tárgyalások alakulása, illetve a brexit kifutása.

A probléma pedig az, hogy egyelőre egyik esetben sincsenek kellően megnyugtató válaszaink.

Ha azonban ezekre a problémákra érdemi megoldások érkeznének, akkor viszont egyértelműen emelkedésekre lehetne számítani 2019-ben – hangsúlyozta. A geopolitikai bizonytalanságok enyhülésével ugyanis jövőre a növekedés is jobb formába kerülne. Kiemelte, jelenleg nem a növekedési sztori vagy a fundamentumok azok, amelyek igazán meghatározzák a befektetői hangulatot. Manapság a piac egyértelműen a biztonságot keresi, és ennek egyelőre híján vagyunk.

Bizonytalan hangulatban

Szintén ambivalens véleményt fogalmazott meg Shawn Matthews, a Hondius Capital Management elemzője, aki két központi tényezőt azonosított, melyek egyértelműen pozitív hatást gyakorolhatnak 2019-ben. A gazdasági teljesítmény javulásához és a részvénypiaci emelkedéshez ugyanaz a két tényező kellene:

a termelékenység (vagy legalább az azzal kapcsolatos kilátások) javulása, illetve a kötvénypiaci hozamok normalizálódása.

Ha ezek megtörténnek, akkor előállhat az a nyugalmi állapot, amely lehetővé tenné a visszatérést a részvénypiacra. Ha azonban ezek elmaradnak, akkor 2019-ben is jelentős volatilitásra – vagyis komoly kilengésekre – kell számítanunk. Matthews szerint egyes helyeken lesznek izgalmas ralik, azonban a biztonságérzet visszatérése lesz a legfontosabb kérdés a következő 1-2 év során.

Akár recesszió is fenyegethet a világgazdaságban Forrás: 123rf.com

Végül a világgazdasággal kapcsolatos leginkább pesszimista hangot Bruce Bittles, a Baird szakértője ütötte meg, aki szerint egyes gazdaságokban fennállhat a recesszió reális kockázata – azonban az Egyesült Államokban nem. A tény, hogy Németországban és Kínában 20 százalék körüli gyengüléseket mutattak a piacok, ráadásul már az USA is csatlakozott az eladási hullámhoz, egyaránt arra utal, hogy

a világgazdaság a recesszió határára került.

Mindazonáltal Bittles csapata úgy számol, az Egyesült Államoknak egyelőre még nem kell félnie a recessziótól, és bár várható lassulás, ez csupán egy bizonyos mértékig érinti majd a vállalati profitokat. Ezzel együtt a szakértő arra számít, a volatilitás jövőre is igen erős lesz, ahogy a gazdasági lassulás miatti negatív hangulat kitartó akadályt emel majd a felívelése elé.