Ők a részvénypiac idei nyertesei és vesztesei

tőzsde, krach
Tőzsdei kereskedő New Yorkban, 2013. december 4-én
Vágólapra másolva!
Miközben az amerikai gazdaság igen erős teljesítményt produkált idén, a munkaerőpiac hasított, a masszív adócsökkentések pedig felnyomták a vállalati profitokat, a részvénypiac összességében mégis kiábrándítóan szerepelt. Egy elemzés most összegyűjtötte, mely papírok voltak december elejéig az S&P 500 index legnagyobb nyertesei és vesztesei.
Vágólapra másolva!

A december elejéig (december 4-ig) tartó időszakban a Dow Jones Industrial Average index – újra befektetett osztalékokkal együtt – 3,5 százalékos hozamot ért el, míg az S&P 500 index csupán 2,8 százalékot. Ez igencsak kiábrándító teljesítmény, ha azt nézzük, hogy az amerikai gazdaság erős teljesítménye mellett a cégek nyereségei is igen izmosan alakultak – írja a MarketWatch elemzése. Ahogy pedig közeledünk az év végéhez, a kutatás összeszedte, mely részvények voltak a december 4-ig tartó időszak nyertesei és vesztesei.

A komplex gyűjtés az S&P 500 mutatóban szereplő 11 szektor teljesítményét nézte meg az idei évben, de eközben arról is képet kaphatunk, hogy miként szerepeltek az iparágak tavaly, és hogyan teljesítettek a válság utáni 10 év során. Az S&P 500 index egésze egyébként tavaly 22 százalékot izmosodott, míg az elmúlt 10 év során 295 százalékot erősödött.

Iparágak

Az idei év egyértelmű nyertese az egészségügyi szektor, amely 14,3 százalékot tudott emelkedni – tavaly ez 22 százalékos volt, míg az elmúlt 10 évben 362 százalékos. A második helyre a közművek futottak be 9,6 százalékkal, míg a harmadik helyre a nem alapvető fogyasztói javak értek be 8,1 százalékkal.

A három legnagyobb vesztes mindeközben a nyersanyagszektor (mínusz 9,6 százalék), a kommunikációs szolgáltatások (mínusz 8,5 százalék), valamint az energiaszektor (mínusz 6,8 százalék) lett.

A tavalyi év legnagyobb nyertese egyébként az információs technológia volt 39 százalékos izmosodással, de ez az iparág lett az elmúlt 10 év legnagyobb nyertese is 526 százalékos szárnyalással. A tavalyi és az idei év közti komoly különbséget jól mutatja, hogy míg idén eddig a szektorok többsége, vagyis 6 iparág áll mínuszban, addig 2017-ben csupán 2 (az energia és a kommunikációs szolgáltatások) fejezték be az évet csökkenéssel. Az elmúlt 10 év során egyetlen olyan szektor volt (az energia), amely 100 százalék alatt (76 százalék) erősödött.

Az S&P 500 index idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a súlyozott aggregált becslések alapján az elemzők úgy számolnak, hogy

az S&P 500 vállalatainál az egy részvényre jutó profitok 23,6 százalékkal erősödhetnek idén 2017-hez képest.

Ehhez azonban látni kell, hogy a növekedést igen erősen támogatta, hogy a szövetségi társasági nyereségadó rátája 35 százalékról 21 százalékra csökkent.

Nyertes részvények

Az egyes részvények tekintetében érdekes, hogy a legjobb szereplők körében nem látható egyértelmű szektorális trend, vagyis a nyertes papírok igen vegyes iparági eloszlást mutatnak.

A lista első helyezettje az egyetlen olyan S&P 500 cég, amely december 4-ig 100 százalékot meghaladó (105 százalékos) erősödést tudott összehozni,

ez a félvezetőszektorban utazó Advanced Micro Devices (AMD). A papír teljes hozama egyébként tavaly mínusz 9 százalékos volt.

A dobogóra felkerült még az fogyasztói szolgáltatások alá tartozó TripAdvisor 83 százalékkal (tavaly: mínusz 26 százalék), valamint a „speciális üzletek" alkategóriába eső Advance Auto Parts 79 százalékkal (tavaly: mínusz 41 százalék). Az első 5-be rajtuk kívül befért még az egészségügyben működő Abiomed 75 százalékos erősödéssel (tavaly: 66 százalékos plusz), illetve a számítógépes kommunikáció kategóriájában futó Fortinet 68 százalékkal (tavaly: 45 százalékos plusz).

Az AMD eddig az idei nyertes az amerikai részvénypiacon Forrás: AFP/Sam Yeh

Az AMD kapcsán az elemzés kiemeli, hogy a vállalat úgy lett az idei év eddigi nyertese, hogy mindeközben

jól mutatja, milyen erős kilengéseket tudnak produkálni a félvezetőszektorhoz tartozó cégek.

A papír idén megduplázta az értékét, még úgy is, hogy a negyedik negyedévben 32 százalékot zuhant. Ezzel párhuzamosan a teljes információs technológiai iparág 11 százalékot esett.

Feltűnhet azonban egy fájó hiányosság a fenti listáról.

A technológiai sztárpapírok (FAANG részvények) közül ugyanis egyik sem került fel még csak a top 10-be sem.

Ennek oka, hogy a Facebook, az Amazon, az Apple, a Netflix, valamint a Google mögött álló Alphabet egyaránt medvepiaci tartományba csúszott az elmúlt időszakban – vagyis legalább 20 százalékot gyengültek a legutóbbi csúcshoz képest. Ezzel pedig kiestek a legjobbak közül, annak ellenére is, hogy idén korábban igen szép emelkedéseket produkáltak.

Vesztes papírok

A legnagyobb vesztesek toplistáját a Coty A osztályú részvénye vezeti 59 százalékos idei gyengüléssel. A háztartási cikkekhez tartózó vállalat papírja tavaly 12 százalékkal emelkedett. A második legrosszabb a General Electric ipari óriás lett 57 százalékos eséssel, de a papír tavaly is 43 százalékot esett. A harmadik a lakberendezésben utazó Mohawk Industries volt 56 százalékos gyengüléssel (tavaly: plusz 38 százalék).

Itt különösen izgalmas, hogy nem az igencsak szenvedő General Electric lett a negatív lista éllovasa, hanem a Coty, amely február óta folyamatosan negatív pályán van.

A kozmetikai cikkeket gyártó Cotynál egyébként november 12-én volt vezetőcsere, és Pierre Laubies lett a cég vezérigazgatója. Ezt megelőzően a kiábrándító negyedéves gyorsjelentés 23 százalékos szakadást idézett elő a papír árfolyamában november 7-én.