Ideje hozzászokni a piaci hullámvasútakhoz

Hullámvasút Dr.Life Lélekfitnesz: így történt, amikor megkérdőjeleztem a korlátaimat
Vágólapra másolva!
Ha manapság végigtekintünk a világpiacokon, a devizáktól a részvényeken át az olajig, mindenhol egyre növekvő bizonytalanságot láthatunk. Ez pedig abból látszik, hogy az árfolyamok egyre nagyobb kilengéseket mutatnak, és a Credit Suisse egyik elemzője szerint ezekhez a hullámvasútakhoz ideje lesz hozzászoknunk.
Vágólapra másolva!

A részvénypiaci befektetők az elmúlt hetekben csak kapkodták a fejüket, ahogy – különösen az amerikai piacon – az árfolyamok volatilitása igen erős volt, vagyis jelentős kilengéseket produkáltak az eszközök. Mindazonáltal a Credit Suisse globális kockázati tanácsadó ágazatának vezetője, Mark Connors azt mondja, már hónapokkal ezelőtt látható volt, hogy ez a hullámvasút elkerülhetetlen lesz – írja a CNBC.

Connors ezt egy kulcsfontosságú indikátor alakulására alapozza,

mivel már áprilisban megfigyelhető volt, hogy a részvény- és a devizaárfolyamok közti korreláció elkezdett letörni.

Ehhez jöttek még az olajár éles esései, melyek együtt egy irányba mutattak: egyre nő a piaci szereplők körében a bizonytalanság, különösen ahogy a jegybankok világszerte próbálják visszafogni az élénkítéseiket, melyek korábban hatalmas likviditást pumpáltak a rendszerbe.

Beköszöntött a bizonytalanság

Ma azt látjuk, hogy a két legnagyobb eszközosztály, a részvény és a deviza, soha nem látott bizonytalansági fokot kezdett el mutatni 2018-ban – hangsúlyozta Connors. Ráadásul ebben a környezetben a nyersolaj olyan, rendkívül furcsa mozgást hajtott végre, amelyre az elmúlt 40 évben nem volt példa – tette hozzá az elemző.

Fel kell készülnünk a további erőteljes mozgásokra Forrás: 123rf.com

A jelenségek hátterében jelentős részben az áll, hogy a világ központi bankjai az elmúlt évtized masszív élénkítései után egyre inkább igyekeznek visszafogni a támogató intézkedéseiket, vagyis általánosan szigorodnak a kondíciók. Nem véletlen, hogy a JPMorgan Chase nagybank vezérigazgatója, Jamie Dimon még júliusban úgy nyilatkozott,

az egyik legnagyobb félelem napjainkban az, hogyan viselkednek majd a piacok, amikor a jegybankok visszavonják a példa nélküli élénkítéseiket.

Connors válasza erre az, hogy nagyon erőteljes és szokatlan mozgások várhatók szerte a világpiacokon.

A passzivitás ereje

A monetáris politikák változása mellett azonban van egy másik tényező is, amely erősítette az elmúlt időszakban tapasztalt esések sebességét. Nevezetesen, hogy az elmúlt évtizedben – a 2008-as válság óta – számos rendkívül fontos változás történt a befektetések területén.

Az automatizált kereskedési stratégiák például hatalmas mennyiségű tőkét toltak el a passzív alapok felé, melyek hozzájárulnak ahhoz, hogy masszív likviditás kerüljön ki a rendszerből egy pánik idején

– mondja Marko Kolanovic, a JPMorgan szakértője.

Az új technológiák új környezetet teremtettek a Wall Streeten is Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Ez azt jelenti, hogy amikor beindul egy eladási hullám a piacon, akkor ezt nagyon komolyan fel tudják erősíteni az automatikusan kezelt passzív alapok, mivel itt azonnali tőkekivonás történik meg, amikor a befektetők pánikolni kezdenek – még tovább erősítve ezzel az eladási hullámot, és végső soron a pánikot is. Nem véletlen, hogy vannak olyan szakemberek, akik szerint

az amerikai tőzsdefelügyeletnek például higgadtan végig kellene gondolnia az automatizált befektetési mechanizmusok szabályozásait.

Mindazonáltal Connors úgy látja, a bizonytalanság itt van velünk, és ahogy a globális likviditás tovább párolog, még több ideges és erőteljes mozgásra kell számítani a világpiacokon.