Életjeleteket mutat a londoni ingatlanpiac

Horizontal ILLUSTRATION PARLIAMENT CLOCK NATIONAL FLAG
A Union flag flies in the wind in front of the Big Ben clock face and the Elizabeth Tower at the Houses of Parliament in central London on November 3, 2016. The High Court struck a blow Thursday to the British government's plans for leaving the EU, ruling it must seek parliament's approval before starting exit talks. The ruling raises the prospect of a protracted parliamentary debate before then, in a chamber which overwhelmingly opposed Brexit and may seek to soften the break with the EU. / AFP PHOTO / Niklas HALLE'N
Vágólapra másolva!
A múlt hónapban egy éve nem látott ütemben nőttek a lakásárak Nagy-Britanniában, ahogy London ingatlanpiaca felpattanást mutatott a brexitszavazás utáni nehéz időszakot követően.
Vágólapra másolva!

A februári 0,6 százalékos országos drágulás 297 832 fontra nyomta föl az átlagárat a szigetország ingatlanpiacán – idézi a Bloomberg az Acadata és az LSL hétfőn közzétett számait. Mindazonáltal az éves árnövekedés immáron a 12. hónapban gyengül. A mostani 2,4 százalék a legalacsonyabb szám 2013 óta.

A januárra vonatkozó regionális adatok szerint

a londoni ingatlanok 0,4 százalékkal drágultak decemberhez képest.

Ezzel a főváros megtörte a két hónapos csökkenést, és a legdrágább kerületekben tapasztalt áremelkedés erősen hozzájárult a februári erősödéshez.

Messze még az aranykor

Ezzel együtt London ingatlanpiaca még mindig súlyos kihívásokkal néz szembe – hangsúlyozzák az Acadata elemzői. Megjegyzik, az árak éves izmosodása majdnem öt éve nem volt ilyen gyenge, a tranzakciók pedig az elmúlt három hónapban 22 százalékkal zsugorodtak az egy évvel korábbi szintekhez képest.

Még mindig érződnek a brexitszavazás ingatlanpiaci hatásai Forrás: AFP/Niklas Halle'n

Tavaly egyébként a brit főváros az egyik legrosszabbul teljesítő volt a vizsgált 10 régió közül. Ez részben annak tudható be, hogy a brexitszavazás által generált bizonytalanságok, illetve az adóemelések visszafogták a vásárlási kedvet. Nem elhanyagolható tényező azonban, hogy

London ingatlanpiaca továbbra is rendkívül drágának számít.

Ezt támasztják alá a Lloyds Bank múlt hónapban közzétett adatai, melyek szerint London (és vonzáskörzete) a bérekhez képest az ország második legkevésbé megfizethető városának számít Oxford mögött.

Külföldi szempontok

London szempontjából mindazonáltal különösen jelentős, hogy a külföldi vállalatok és befektetők milyen mértékben lépnek be a piacra. Az elmúlt időszakban több hír is napvilágot látott azzal kapcsolatban, hogy

a nemzetközi cégek egyre kevésbé költöztetik Londonba a munkatársaikat,

aminek következtében a londoni luxusingatlanok is szenvednek.

Ezzel párhuzamosan úgy tűnt, a közel-keleti ingatlanbefektetőkre még számíthat London, mivel a gyenge font és az emelkedő nyersanyagárak sokaknak vonzó lehetőségeket biztosít a térségben.