Bizonytalanságokkal és hullámzásokkal teli év jön

dollár USD csapda veszély kockázat risk
Vágólapra másolva!
A jövő egyik nagy kérdése az lesz, vajon milyen mértékű árfolyamkilengésekkel kell számolni az idei évben tapasztalt gyenge volatilitások után. Ráadásul egyre jobban felértékelődnek a politika felől érkező kockázatok.
Vágólapra másolva!

Miközben a piaci volatilitás igen alacsony volt 2017-ben, a politikával kapcsolatos bizonytalanságok erősen rányomták a bélyegüket az évre. A szakértők szerint azonban 2018-ban még több kockázatos politikai tényezővel kell számolni – írja a CNBC.

Idén azt láthattuk, hogy a piaci hangulatot jelentősen meghatározták a nemzetállamok politikai eseményei, az üzleti élet pedig ezekhez igyekezett igazodni – mondja Nick Allen, a Control Risk Európáért és Afrikáért felelős igazgatója. Jövőre tehát az lesz a legérdekesebb, hogy a befektetők miként reagálnak majd a politikai változásokra, miután ez az év végül elég jól alakult.

Kedvező végeredmény

Noha idén sok minden változott, Allen szerint a piacok számára az volt a kulcs, hogy

a legtöbb kormány viszonylag befektetőbarát politikát folytatott, amit végső soron a tőke pozitívan értékelt.

Így törhettek a piacok újabb csúcsokra, miközben Donald Trump, a Közel-Kelet és az észak-koreai konfliktus is sok nehéz percet okozott a szereplőknek.

Donald Trump az adóreformmal végül is kedvezett idén a piacoknak Forrás: NICHOLAS KAMM/AFP/Getty Images

Nem véletlen tehát, hogy az S&P Global vasárnap 2017-et nevezte a legjobb évnek 2013 óta. Az S&P 500 index a hét elejéig 61-szer állított be új csúcsot, szemben a tavalyi 18-cal. A Dow Jones ezzel párhuzamosan 69-szer ért el új rekordot, míg 2016-ban ez csak 26 alkalommal jött össze. Ráadásul a vállalati profitok, az osztalékok és a készpénzállományok egyaránt rekord szintekre emelkedtek – derül ki a jelentésből.

Az Egyesült Államok politikája különösen izgalmas volt a befektetők szemében.

Egyrészt ugyanis a piaci rekordokat a Donald Trumptól várt adóreformok támogatták, másrészt az elnök protekcionista gazdaságpolitikája visszafogta az optimizmust.

Mindazonáltal a mérleg végül is kedvezően alakult befektetői szempontból, tekintve hogy Trump egyelőre nem hozott olyan döntéseket, melyek valódi pánikot okoztak volna a pénzügyi életben.

Unalmas évünk volt?

Vannak azonban olyan elemzők is, akik szerint a politikai események bizonyos szempontból túlértékeltek. Neil Dwane, az Allianz Global Investors stratégája ugyanis úgy látja, idén sok bizonytalanság volt politikai téren,

de piaci szempontból „valójában nem történt semmi".

Ez alatt Dwane azt érti, hogy a brexit még nem következett be, egyelőre nem tört ki kereskedelmi háború, sőt valójában „igazi háborúval" sem kellett szembenéznie a világnak idén – a közel-keleti konfliktusok nem veszélyeztették érdemben az olajkínálatot. Következésképpen – teszi hozzá a stratéga – a befektetőknek igazuk van, ha egyszerűen figyelmen kívül hagyják a lapok politikai főcímeit.

Kiemelte továbbá, kockázatok mindig vannak, és 2018-ban is lesznek, de a pénzügyi piacokon nem lehet nyerni kockázatvállalás nélkül. Vagyis ezekre úgy érdemes tekinteni, hogy alapvetően két dolgot kell figyelembe venni. Az egyik, hogy hol és mikor lehet pénzt keresni, a másik pedig, hogy mi ellen kell fedezni a befektetési protfóliót.