Véget érhet a sztárok nagy felfutása

JP Morgan bank központ New York
A JP Morgan bank központja New Yorkban
Vágólapra másolva!
Vészjósló előrejelzést közölt a Wall Street egyik legnagyobb bankja. A JPMorgan ugyanis úgy látja, bár jövőre még tovább emelkedhet az S&P 500 részvényindex, a sztárolt technológiai részvények ideje lassan lejár.
Vágólapra másolva!

A JPMorgán most már a harmadik olyan amerikai nagybank, amely úgy látja, 2018 végére az S&P 500 részvényindex el fogja érni a 3000 pontos álomhatárt – csatlakozva az Oppenheimer és az Evercore véleményéhez. Ha ez a menetelés valóban összejön, úgy az amerikai mutató 13 százalékot izmosodna a csütörtöki záráshoz képest – írja a Bloomberg.

Az üzleti ciklus jelenlegi fejlődése,

a globális vállalati profitok összehangolódása, valamint az amerikai adóreform egyaránt támogató hatást gyakorolhat a részvényárfolyamokra.

Mindazonáltal továbbra is megmarad az alacsony volatilitásból, illetve a körülrajongott részvények gyengüléséből eredő kockázat.

Sztárok alkonya

A stratéga ezzel együtt külön kiemelte a magas piaci kapitalizációval bíró technológiai részvényeket, melyek igen erősen hajtották az idei részvénypiaci ralit. Bár ezek a papírok idén 18 százalékát adták az S&P 500 növekedésének, jövőre lemaradhatnak.

Az S&P 500 technológiai alindexe ebben az évben 37 százalékot izmosodott eddig,

aminek következtében nyolc éve nem látott magasságokba emelkedtek a vállalatok piaci értékei.

Az S&P 500 idei alakulása Forrás: investing.com

Az erős alapokkal működő, de rendkívül drága részvényeket két tényező vetheti vissza 2018-ban. Egyrészt probléma lehet, hogy a befektetők hatalmas tömegben csaptak le ezekre a papírokra, ami mindig kockázatot jelent, másrészt az amerikai adóreformok hatásai is kedvezőtlenül érinthetik a sztárolt technológiai óriásokat – hangsúlyozta Lakos-Bujas.

Piaci hatalomátvétel

Az adóváltoztatások legnagyobb haszonélvezői ugyanis

a pénzügyi vállalatok lehetnek.

Ezt a csoportot támogatja majd az iparág szabályozásainak enyhítése, valamint a kamatszintek várható jegybanki emelése is – tette hozzá az elemző.

Következésképpen Lakos-Bujas

az ipari társaságok, az energiacégek, illetve a nyersanyagrészvények felülsúlyozását javasolta az ügyfeleknek.

Noha ma már három olyan pénzintézet is van, amely szerint az S&P 500 index jövőre eléri a 3000 pontos szintet, a Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan arra számítanak, hogy 2838 pontig emelkedik majd a mutató. A többség ezzel párhuzamosan vételi vagy semleges jelzést adott a technológiai részvényekre.