Jövőre is maradhat az olajpiaci bika

Olaj dollár olajkút
Vágólapra másolva!
Az olajár várhatóan jövőre is megtartja majd az erejét – vélik a Goldman Sachs elemzői. A teljes olajpiaci hozam 2018-ban várhatóan 9 százalékos lesz a bank szakértői szerint.
Vágólapra másolva!

Nemcsak az amerikai WTI típusú olajjal, de a Brenttel kapcsolatban is optimista előrejelzést fogalmazott meg a Goldman Sachs 2018-ra. Az amerikai banknál úgy látják, az OPEC és szövetségesei a vártnál erősebb elkötelezettséget mutattak a kitermelés-csökkentésben a múlt heti találkozón – írja a Bloomberg.

Ennek köveztében a bank arra számít, hogy a következő 12 hónapban 9 százalékos pozitív hozamot biztosít az olajpiac.

Mindazonáltal nem mindenki ilyen optimista. A Citigroup például árcsökkenésre számít, mivel a banknál úgy számolnak, az OPEC országai, valamint Kanada, Brazília, Oroszország és az Egyesült Államok, növelni fogják az olajpiaci kínálatot. A fő ellentét abban áll, hogy míg a Goldman szerint az OPEC és partnerei sikerrel végrehajtják majd a kitermelés-csökkentési tervet, a Citigroup várakozásai alapján más szereplők (főként a palaolaj piacán) 2019 elkezdenek reagálni az izmosabb olajárra. Vagyis míg a Goldman nettó optimista, addig a Citigroup nettó pesszimista az olajár jövőjével kapcsolatban.

Eltérnek a vélemények az olajpiac jövőjével kapcsolatban Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Noha a Citigroup szerint már érzékelhetők a felpörgő aktivitásra utaló jelek, az OPEC és partnerei a múlt héten arról állapodtak meg, hogy a jövő év végéig kiterjesztik az idén életbe léptetett kitermelés-csökkentési projektet. A Goldman ennek következtében úgy számol, hogy

az OPEC és Oroszország olajkibocsátása napi 44,3 millió hordó lehet, ami 350 ezer hordós vágásnak számít a korábbi prognózishoz képest.

A bank egyébként a globális olajkereslettel kapcsolatban is optimista, és azt várja, hogy a kitermelés-csökkentési akció korán, akár már a jövő év harmadik negyedévében is véget érhet. Akkorra pedig – vélik a Goldmannál – a készletek megközelítik az 5 éves átlagokat, és az akció lezárásával meg is maradhatnak ezek a szintek.

Ezzel együtt egyre szélesebb lehet a rés az európai Brent és az amerikai WTI olaj között. A piaci kilátások alapján a Goldman azt valószínűsíti, hogy hordónkénti 4,50 dollárig fokozódhat a két típus közti árkülönbség, szemben a korábban várt 3 dollárral.