Nagy pofonokat kaphat jövőre a világgazdaság

tornádó vihar armaggedon kilátás hangulat csúnya fekete
Vágólapra másolva!
Noha a 2018-ra vonatkozó kilátások egyelőre igen kedvezők, a UBS elemzői arra figyelmeztetnek, több olyan kockázati tényező is van, amely elgáncsolhatja a világgazdaság talpra állását.
Vágólapra másolva!

Miközben jövőre közel 4 százalékkal erősödhet a világgazdaság, a UBS elemzői ezt az ütemet csak az első pillantásra tartják vonzónak. A bank szakértői szerint ugyanis több olyan aggodalomra okot adó tényező is van, amely hosszabb távon keresztülhúzhatja a kedvező várakozásokat – írja a MarketWatch.

Az egyik ilyen problémaforrás az lehet, ha

a 2017-es növekedési motorok elkezdenek túlhevülni.

Ilyen motor például a kínai ingatlanpiac felívelése, az amerikai palaszektor, valamint a nyersanyagok széles körű felívelése, ami erősen megtámogatta a brazil és az orosz gazdaság javulását.

Súlyos kockázatok

A kínai ingatlanszektor talpra állása jelentősen megdobta az importot az alapvető nyersanyagok és kiegészítő termékek piacán egyaránt. Most azonban úgy tűnik, az ágazat igen éles lassulásba ment át, ahogy az átlagos ingatlanpiaci értékesítési ráta erős süllyedést mutatott az elmúlt évben.

Az Egyesült Államokban problémát jelenthet emellett, hogy az idei beruházások jelentős részben az olajszektor talpra állásának voltak köszönhetők. Az iparág túlzottan erős szerepvállalása pedig önmagában is kockázati tényező lehet.

A kínai ingatlanpiac is kockázatos lehet hosszabb távon Forrás: Imaginechina/Wang gang

Ezzel párhuzamosan az emelkedő infláció is gondokat okozhat – főként az Egyesült Államokon kívül. Ezt támasztja alá, hogy

2011 óta nem volt ilyen magas azon országok száma, melyek emelkedő maginflációt produkáltak.

Még tovább növelheti a kockázatokat, ha az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezménnyel (Nafta) kapcsolatos tárgyalások zátonyra futnak, illetve ha az Egyesült Államokban megbukik az adóreform tervezete. A UBS mindezek mellett még a kiskereskedelmi vállalatok csődjeit is a kiemelt tényezők közé sorolta.

Globális motorcsere

A bank szakértői azonban beismerik, a nemzetközi felmérések alapján arra lehet számítani, hogy újabb növekedési motorok lépnek majd elő a világgazdaságban. Nem véletlen tehát, hogy az amerikai kutatások egyöntetűen

4 százalékos növekedést vetítenek előre,

miközben a bankok várhatóan egyre nagyobb lendülettel nyújtanak majd hiteleket.

Vannak továbbá olyan nem várt tényezők is, melyek javíthatnák a globális gazdaság kilátásait. Ilyen lenne egy, a vártnál nagyobb mértékű adócsökkentés az USA-ban, illetve a beruházások növekedése a politikai bizonytalanságok enyhülése következtében.