A részvényesek imádnák az amerikai adóreformot

Wall Street
Vágólapra másolva!
Noha egyelőre számos bizonytalanság övezi az amerikai adóreformra vonatkozó terveket, az már látszik, hogy egyes vállalatok nagyot nyernének a módosításokkal. Mások mellett az Apple is az egyik vezető haszonélvezője lenne a terveknek.
Vágólapra másolva!

Miközben az amerikai politikai környezetben még elég bizonytalan a tervezett adóreform jövője, a homálynak részvénypiaci kockázatai is vannak. A folyamatosan új rekordokat megütő amerikai részvénypiac ugyanis már jelentős részben beárazhatta a vállalatok számára kedvező változtatásokat. Amennyiben tehát a reform esetleg elbukna, vagy csalódást okozna, akkor a Wall Street is megérezhetné a fájdalmat.

Mindazonáltal az világosan látszik, hogy egyes papírok kiemelt haszonélvezői lennének a módosításoknak. A MarketWatch elemzése összegyűjtött 5 olyan részvényt, amely jelentősen profitálhatna a reformokból.

CarMax

Ahogy zajlik az adóreformok vitája, felmerült, hogy a cégek azonnal leírhassák az új beruházások költségeit. Ez pedig hatalmas löketet jelentene az olyan vállalatoknak, mint a használtautó-forgalmazásban utazó CarMax. A társaság ugyanis folyamatosan növekszik, és igen jelentős összegekből vásárol új telephelyeket és készleteket.

A bővülés lendületét mutatja, hogy

a cég a februári jelentése szerint 173 üzletet működtetett, szemben az egy évvel korábbi 158 üzlettel.

Ez durván 10 százalékos növekedést jelent, miközben a CarMax nagyjából 420 millió dollárt fordított az új létesítmények megnyitására.

Home Depot

A lakberendezési áruházlánc számára akkor lenne igazán előnyös az adóreform, ha az valóban több elkölthető jövedelmet hagyna a középosztály zsebében. Ami azonban ennél is fontosabb, hogy a vállalat igencsak jól járna azzal, ha az ígéreteknek megfelelően, csökkenne a társasági adó az Egyesült Államokban.

Sokan reménykednek egy kedvezőbb üzleti környezetben Forrás: AFP/Adek Berry

A Home Depot ugyanis

nagyrészt az amerikai piacra támaszkodik, és durván 2 ezer hazai üzlettel rendelkezik.

Ennek eredményeként a cég 3,87 milliárd dollárnyi adót fizetett be tavaly az USA-ban, 36 százalékos adókulcs mellett. Amennyiben tehát csökkenne a társasági adóráta, az a Home Depot részvényeseinek is jól jönne. A nagyobb profit mellett ugyanis több tőkével lehetne fűteni az osztalékokat, melyek az elmúlt évtizedben nagyjából 300 százalékkal emelkedtek.

Apple

Bár az Apple részvényét mindig könnyű szeretni, a jelenlegi helyzetben ez fokozottan igaz. Amellett ugyanis, hogy a vállalat igen kedvező negyedéves eredményekről jelentett legutóbb, még az amerikai adóreformok is komoly segítséget jelentenének a technológiai óriásnak.

Ennek egyik egyszerű oka, hogy

az Apple a vállalati készpénzállományok királya.

A cég mintegy 270 milliárd dollárnyi tőkét parkoltat készpénzben, és ennek az összegnek a jelentős része külföldön van, mivel az Apple nem igazán viszi haza a pénzt a jelenlegi adókulcsok mellett. Következésképpen a vállalat és főként a részvényesek számára nagyon kedvező lenne, ha a cég alacsonyabb kulcsok mellett telepíthetné haza a vagyonát.

A klasszikus probléma azonban az, hogy a törvényhozói szándék ilyenkor rendre az, hogy a társaságok beruházásokra és munkahelyteremtésre használják fel az olcsón hazavitt összegeket, miközben a cégek gyakran áttolják a tőkét a részvényesek zsebébe visszavásárlások és osztalékfizetések formájában.

Verizon

A telekommunikációs vállalat számára nemcsak az adóráták megváltoztatása lenne pozitív hatással. Ha ugyanis Washington „üzletbarát" politikát folytat, a Verizon végre ismét a növekedés útjára léphet.

A Verizon is jól járhat a módosításokkal Forrás: AFP/2015 Getty Images/Andrew Burton

Az egyébként igencsak küszködő társaság ezzel együtt a 2016-os pénzügyi évben 35 százalékos kulccsal adózott, amivel bekerült a Wall Street leginkább megadóztatott társaságai közé. Nem véletlen tehát, hogy a cég számára jelentős könnyebbség lenne, ha a Trump kormány csökkentené az adórátákat.

Kinder Morgan

A nagyjából 50 milliárdos ernyőcég irányítja az Egyesült Államok egyik legnagyobb energiainfrastruktúra hálózatát, miközben 2016-ban szintén 35 százalékkal adózott.

A Verizonhoz hasonlóan tehát a Kinder Morgan is a legtöbbet adózó cégek közé tartozik az országban.

Vagyis az adócsökkentések a Kinder Morgan számára is nyilvánvaló előnyt jelentenének.

Ezzel együtt szintén hasonlóság a Verizon és a Kinder Morgan között, hogy mindketten reménykednek a kedvezőbb szabályozói környezetben. Mivel az utóbbi cég jelentős mértékben érdekelt olaj- és földgázvezetékekben, ezért az enyhébb környezeti szabályozások egyértelműen segítenék a Kinder Morgan működését. A társaság számára ez azért is lenne kedvező, mert a részvénye idén eddig alulteljesített, részben az adósságaival kapcsolatos aggodalmak miatt.