Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Május 21-én, kedden, Felcsúton tartották meg a Szerelemfoci című könyv bemutatóját. Az eseményen megjelent Orbán Viktor miniszterelnök is.

A könyv címe: Szerelemfoci. Alcíme: A felcsúti gödröstől a Pancho Arénáig. A két szerző Zsohár Melinda és Oláh János volt. A kétkötetes mű a felcsúti labdarúgás első 100 évének történetét dolgozta fel.

Orbán Viktor miniszterelnök (középen) és a könyv két szerzője, Zsohár Melinda és Oláh János, valamint a kép bal szélén Major Anita, a könyv szerkesztője
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Orbán Viktor miniszterelnök a következőket mondta: „Ennek a könyvnek a tartalma a Vál-völgyieket, illetve azokat fogja érdekelni, akiknek fontos a felcsúti foci. A magyar focinak is általános tanulsággal szolgálhat. Az első ilyen, hogy sosem lehet tudni, miből lesz a cserebogár. 

100 évvel ezelőtt nem gondolták, hogy a 2024-es foci Eb-re készülő válogatottban három olyan játékos is lesz, aki itt nevelkedett.

 Nagy Zsolt, Kleinheisler László és Sallai Roland. Ez abból kerekedett ki, hogy néhány falusi legény itt, a gödrösben alapított egy klubot.

A magyar futballnak múlt nélkül nincsen jövője.

Bár a magyar futball fejlődéstörténete többször is megakadt – ilyen volt a II. világháború kezdete vagy 1990, amikor a magyar futball egy üres térben találta magát. A 2000-es évek második felében sikerült a sportágat helyreállítani. Így az új korszak szereplői ne gondolják azt, hogy a régiek nélkül is tudnak boldogulni. A sportág mindig képes volt a folytonosság helyreállítására. 

Orbán Viktor miniszterelnök és Oláh János, a könyv szerzője
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Ugyanakkor, ha nincs a futballnak jövője, elvész a múltja is. A régi dicsőséget a jelen sikerei tartják fent. Ezeket a tanulságokat fordítja le ez a könyv.

Itt, Felcsúton mindig volt néhány olyan ember, aki képes volt újrakezdeni. 2006-ban az akadémiák létrehozásával új korszakba lépett a sportág. Akkor tudtunk alkotni, akkor indult meg a magyar futball újkori sikersorozata. Mi, akkor kezdtük el megmenteni a magyar futball legnagyobb játékosának, Puskás Ferencnek a hagyatékát. 

Ebből nőtt ki a Puskás Akadémia, az a klub, amely most már a magyar válogatottnak is segítséget tud nyújtani. 

A könyv – a Puskás Akadémia fejlődéstörténetén keresztül – ezt az ívet mutatja be. Így kell látni az összefüggéseket a régi falusi legények, a jelenkor játékosai és a jövő focistái között.”

Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc, a Pukás Akadémia elnöke a Szerelemfoci című könyvvel
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Oláh János, a könyv egyik szerzője:

Egy kuratóriumi ülésen Orbán Viktor úr kért fel ennek a műnek a megírására. Ekkor választottam magam mellé szerzőtársnak Zsohár Melindát. Ez a könyv nem csak a fociról, hanem a falu történetéről is szól. 

Rengeteg anyagot kellett összegyűjteni. Több mint fél éven át zajlott a kutatómunkám. Ebben a faluban NB III-as és NB I-es játékosok is nevelkedtek.”

Oláh János a sajtótájékoztató keretében ünnepélyes külsőségek között adta át a könyvet Orbán Viktornak és Mészáros Lőrincnek. Zsohár Melinda, a könyv másik szerzője így beszélt. „Én alcsútdobozi származású vagyok, soha nem tudtam innen elszakadni. Amikor felkértek társszerzőnek, akkor jutott eszembe a Szerelemfoci cím, amely azt takarja, ahogy érzek a szülőfalum iránt. A cím csupa érzelmet takart. A közösség szeretete, a falu szeretete és a játék, a foci szeretete. Ez kapcsolódik össze ebben a címben és könyvben.

Megint egy falusi történetet írtam meg, amitől boldog vagyok. Ha pedig mások is elolvassák, az boldoggá tesz. Ebben a könyvben csupa unikális tartalom van, soha máshol nem jelentek meg ezek a szövegek. 

1998-ban Orbán Viktor leigazolt játékosként játszott itt, akkor már az ország miniszterelnöke volt. Ez is benne van ebben a könyvben, meg számos helyi mese, igaz anekdota található a lapokon. Nagyon remélem, hogy ennek a hangulatát sikerült visszaadni.”

Mészáros Lőrinc, a Puskás Akadémia elnöke és Zsohár Melinda,  a könyv egyik szerzője
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A könyv két szerkesztője Margittai Gábor és Major Anita volt. Utóbbi így beszélt „Amit Oláh János nem tud a sportról, az nem létezik. Zsohár Melinda pedig néprajzos újságíró. 

A mesés stílus találkozott a pontos, precíz feljegyzésekkel. Ebből született meg ez a könyv. A könyv számunkra is szerelemgyerek. Az volt a cél, hogy ez az amatőr sportról szóló könyv profi munka legyen. 

Hiszen, amikor a felcsúti foci elindult, még minden amatőr volt itt. Szerkesztőtársammal meg kellett őrizni a kívülállóságunkat – pont azért, hogy olyan könyv szülessen, amelyet mindenki szívesen olvas el.”

Felcsúton mutatták be a Szerelemfoci című könyvet
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A sajtótájékoztató végén

 Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, ha bármely magyarországi falu szeretné könyvben megjelentetni a történetét, akkor a magyar kulturális kormányzat annyi pénzt ad erre, amennyivel az adott település bele tud szállni a projektbe.

 Ezt azért is tette, hogy a többi magyarországi kistelepülést is arra biztassa, csinálják meg azt, amit a felcsútiak megtettek. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről