A kínai ingatlanpiac a milliárdosok aranybányája

Kína Shanghai ingatlan
--FILE--High-rise apartment buildings are pictured at a residential quarter in Shanghai, China, 9 September 2015. In a surprise move to improve Shanghai's competiveness, the mainland's most developed city has rolled out a controversial policy, reining in a real estate boom it blames for deterring foreign investment. City officials say they are serious about capping property price growth despite speculation national austerity measures will be eased to spur the sector amid the economic slowdown. "We must be fully aware of the task of controlling the property market and stand firm against a property bubble. We can't blindly follow others' steps in making real estate policies," Shanghai Communist Party boss Han Zheng told a government conference. "If we fail to control the property market, the whole city's competitiveness will be dented," he added. Shanghai officials believe high property prices have become a stumbling block to its rise as an international metropolis because expensive flats, 5 million yuan (US$787,000) for a two-bedroom home in the city centre is not unusual, are deterring workers from living there.
Vágólapra másolva!
A kínai ingatlanmogulok idén több mint duplájára növelték a vagyonaikat. Ezzel pedig a kínai ingatlanpiac biztosítja a leggyorsabb ütemű vagyongyarapodást az egész világon.
Vágólapra másolva!

Hatalmas növekedést produkált Kína legnagyobb ingatlanfejlesztőinek vagyona ebben az évben. A hét legfontosabb üzletember együtt 44,3 milliárd dollárral tudta növelni az összvagyonát – írja a Bloomberg.

A kínai ingatlanpiac sajátossága, hogy mivel az ország szabályozói igyekeznek megfékezni a piac túlhevülését, a befektetők azzal számolnak, hogy a nagyvállalatok fokozatosan bekebelezik a kisebbeket. Vagyis a konszolidált ingatlanszektorban egyre nagyobb befolyásuk lehet az óriásoknak.

Valójában egy öngerjesztő folyamatról beszélünk. Minél jobban raliznak ugyanis az ingatlanszektorhoz köthető vállalatok részvényei, annál több befektető gondolja azt, hogy ezek az óriáscégek fognak profitálni a konszolidációból – mondja Alan Jin, a Mizuho Securities Asia elemzője.

Növekvő vonzerő, bővülő vagyonok

Emellett a külföldi alapkezelők is egyre bátrabban tekintenek a nem olyan régen még figyelmen kívül hagyott társaságokra. Vagyis

a kínai ingatlanpiacban rejlő lehetőségek már a nemzetközi befektetőknek is feltűntek

– tette hozzá Lee Wee Liat, a BNP Paribas hongkongi elemzője. A háttérben az áll, hogy a befektetők arra fogadnak, a legnagyobb ingatlanfejlesztők továbbra is növelni fogják részesedéseiket a kisebbekkel szemben.

Szárnyal a kínai ingatlanmilliárdosok vagyona Forrás: Imaginechina/Xie zhengyi

A felfutást bizonyítja, hogy a Hongkongban jegyzett China Evergrande Group, amely az ország legnagyobb ingatlanfejlesztőjének számít, a hét elejéig 534 százalékos erősödést produkált ebben az évben. Mindeközben a cég júniusig több mint duplájára növelte a bevételét.

Ezzel párhuzamosan egy másik nagyvállalat, a Sunac China Holdings 25,9 százalékkal fokozta a bevételeit, az árfolyama pedig 501 százalékkal erősödött. Ez a két cég azért is kiemelkedő, mert a vállalatok vezetői (Hui Ka Yan és Sun Hongbin)

42,5 milliárd dollárral növelték az együttes vagyonukat ebben az évben.

Hui egymaga 33,4 milliárddal lett gazdagabb, és ezzel alig marad le Jack Ma, az Alibaba alapítójának és Ázsia leggazdagabb emberének 46 milliárdos vagyona mögött.

Erős alapok

Nem járt azonban rosszul a több mint 50 városban működő Kaisa Group Holdings elnöke sem. Kwok Ying Shing ugyanis 648 millió dollárral lett gazdagabb ebben az évben, miután a cégének részvényárfolyama 222 százalékot izmosodott. Kwok Ying Shing a vállalat 24 százalékát tulajdonolja, az összvagyona pedig 948 millió dollárra tehető.

Mindemellett a várakozások szerint a kínai ingatlanpiac fundamentumai továbbra is támogatni fogják az erősödéseket. A UBS Wealth Management prognózisa szerint

a következő 12-18 hónapban 20 százalékkal bővülhetnek a legnagyobb ingatlanfejlesztő cégek profitjai.

Ezzel együtt viszont a rali már elkezdte az enyhülés jeleit mutatni, ahogy a kínai vezetés belekezdett a felfutás lassításába. A BNP Paribas elemzője éppen ezért hangsúlyozta, hogy a rali következő szakasza valószínűleg sokkal inkább azokat fogja támogatni, akik valóban növelni tudták a piaci részesedéseiket.