A bankrendszer jelenti az igazi veszélyt

Wall Street
Vágólapra másolva!
A brit döntés az Európai Unió elhagyásáról elsősorban a bankrendszeren keresztül jelenthet negatív következményeket az Egyesült Államokra nézve – figyelmeztet a Goldman Sachs. A bank éppen ezért a pénzügyi fertőzéstől, és nem a közvetlen növekedési hatástól fél.
Vágólapra másolva!

Tekintve, hogy a brit és az amerikai bankok szorosan össze vannak kötve, ennek pénzügyi hatása érezhető lehet az USA-ban – idézi a MarketWatch Elad Pashtant, a Goldman Sachs közgazdászát. A szakértő megjegyezte ugyanakkor, hogy a válság utáni szigorúbb jegybanki szabályozások korlátozzák a szektorral kapcsolatos aggodalmakat.

Jóllehet a Goldman elemzői a brexitszavazás hírére visszafogták a növekedési kilátásaikat, még mindig azt várják, hogy

az amerikai gazdaság 2 százalékkal bővül éves alapon az év második felében.

Miközben egy brit gazdasági zsugorodás nem tenne jót az USA-nak, a Nagy-Britanniába irányuló export mértéke relatíve alacsony. Megjegyzik, ha a szigetországba irányuló kivitel 10 százalékkal csökkenne, még az is csak egytizednyi százalékponttal fogná vissza a világ legnagyobb gazdaságának GDP-növekedését.

Pénzügyi hatások

Egészen más a helyzet azonban a pénzügyi szektorban mutatkozó hatásokkal – teszi hozzá Pashtan. A két ország bankrendszere ugyanis globális viszonylatban is az egyik legszorosabb kapcsolatot mutatja. A közgazdász kiemelte, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) adatai szerint

az amerikai bankoknak 424 milliárd dollárnyi követelésük volt a brit hitelfelvevőkkel szemben

2015 negyedik negyedévében – ebből 46 milliárd dollár a szigetország bankjainál. Egyéb pénzügyi eszközök, mint a derivatívák, pedig további 495 milliárdnyi kitettséget jelentenek az amerikai bankoknak. Mindent összevetve

az USA bankrendszerének teljes brit kitettsége 919 milliárd dollár

volt, ami messze több, mint bármely más ország esetében.

A profit miatt aggódhatnak az amerikai bankárok Forrás: AFP/Adek Berry

A brit bankoknak szintén jelentős kitettségeik vannak az USA-ban, összesen 1,4 ezer milliárd dollárnyi pénzügyi követeléssel – derül ki az adatokból.

Veszélyben a profit

Az elemző szerint azonban életveszélyre nem kell készülni. Egyrészt eddig a bankközi hitelek mutatói nem produkáltak veszélyes kilengéseket, másrészt a szabályozói változtatások segítenek meggátolni egy rendszerszintű kockázatot az amerikai bankrendszerben. Nem mellékesen pedig a legtöbb amerikai pénzintézet úgy menedzseli az eszközállományát, hogy minél inkább visszafogja a negatív devizahatásokat.

Éppen ezért Pashtan úgy véli, sokkal inkább

a nyereségesség, mintsem a túlélés a kérdés az amerikai bankok számára.

Az amerikai kamatok csökkenése a brexitszavazás után ugyanis valószínűleg összehúzza a bankok nettó kamatréseit, míg a kitartó piaci volatilitás visszafoghatja a tőkepiaci aktivistást – teszi hozzá.