Mindenki lecsapna a szaúdi sztárra

olaj olajfinomítás Szaúd-Arábia
Az Aramco olajfinomító a szaúd-arábiai Dahranban
Vágólapra másolva!
Amikor januárban az első hírek megjelentek arról, hogy Szaúd-Arábia tőzsdére viheti gigantikus állami olajcégét, a Saudi Aramcót, a Wall Street először sokkot kapott. Ezt követően viszont New Yorkból és Londonból is elkezdtek özönleni a telefonok, ahogy a vezető bankárok meglátták a nagy lehetőséget az üzletben.
Vágólapra másolva!

A befektetési bankok világszerte egymást tapossák, hogy részt vehessenek a szaúdi olajüzletekben. Nemcsak a Saudi Arabian Oil, vagy Aramco, akár 2 ezer milliárd dolláros értékének tőzsdére viteléről van ugyanis szó.

Szaúd-Arábia ezzel együtt több száz állami eszközt tervez értékesíteni,

hogy lendületet adjon a gazdaságának, csökkentve az ország olajfüggését. Ezen eszközökhöz tartozik mintegy 15 milliárd dollárnyi kötvény is – írja a Bloomberg.

Éppen ezért a befektetési bankok számára Szaúd-Arábia jelenleg a lehető legizgalmasabb terepet jelenti napjainkban, fontosabb témát szolgáltatva ezzel számukra, mint akár a britek EU-ból való kilépése.

Ez még csak a kezdet

A közelgő lehetőségeket vetíti előre, hogy a szaúdiak által a befektetési bankoknak kifizetett díjak az elmúlt öt hónap során majdnem harmadukkal, nagyjából 100 millió dollárra emelkedtek. Noha ez csupán a töredéke annak, amit a pénzintézetek az USA-ban vagy Európában keresnek, a királyság gazdaságának diverzifikálása még csak most kezdődött el.

A legnagyobb bankok pedig, mint az HSBC vagy a JPMorgan már

el is kezdték szorosabbra fűzni a kapcsolataikat Szaúd-Arábiával.

A Bloomberg információi szerint az HSBC például dolgozik a szaúdi tőzsde privatizációján, illetve a Saudi Electricity esetleges feldarabolásán. Ráadásul két vezető HSBC bankár nemrég még pozíciót is szerzett magának a kormányban. Mohammad Al Tuwaijrit, a közel-keleti részleg vezetőjét májusban nevezték ki helyettes gazdasági és tervezési miniszternek. Fahad Al Saif pedig, aki az HSBC Saudi British Bankjának igazgatója, egy olyan adósságkezelő irodát nyitott, amely a királyság első nemzetközi kötvénykibocsátásáért felelős.

Rijád, Szaúd-Arábia fővárosa Forrás: Getty Images

Ezzel együtt a JPMorgan tanácsolta a Saudi Public Investment Fundnak, hogy 3,5 milliárd dollárt fektessen az Uber Technologies-ba ebben a hónapban, és az Aramco közelében is ott vannak a tanácsadói. A legnagyobb amerikai bank emellett mintegy 10 százalékkal tervezi növelni a 65 fős szaúdi stábját a közeljövőben.

A nagy üzlet

A tét pedig nem kicsi. Egyedül az Aramco tőzsdére vitele

legalább 50 millió dollárnyi banki díjazást vonna maga után

a becslések szerint. A befektetési bankoknak pedig komoly segítséget nyújtanának a szaúdi üzletek, mivel a jelenleg tapasztalható alacsony profitok, illetve a rekord alacsony kamatszintek igencsak megnehezítik a helyzetüket.

Érdekesség azonban, hogy a szaúdi üzletek eddig kevesebb pénzt jelentettek a bankoknak, mint a világ más tájain. A National Commercial Bank tőzsdére vitelekor például 6,65 millió dollárnak megfelelő juttatást kaptak a bankárok, a könyvelők és a jogászok, ami a teljes tranzakció értékének 0,1 százaléka volt. Ezzel szemben a Bloomberg adatai szerint az ilyen üzleteknél átlagos arány Európában, a Közel-Keleten és Afrikában 2,7 százalékos.