Fel kell készülni a változásokra

Toldi Balázs, Budapest Lízing
Toldi Balázs
Vágólapra másolva!
A Növekedési Hitelprogram a következő fél évben még komoly hatással lesz a hazai lízingpiacra, középtávon pedig az export és az agrárágazatok teljesítménye, valamint az uniós pályázatok határozhatják meg a szektor fejlődését – mondta Toldi Balázs, a Budapest Lízing vezérigazgatója. A társaság az elmúlt évben tovább javította piaci pozícióját, amiben nagy szerepet játszott rugalmasságuk és jó minőségű ügyfélkörük.
Vágólapra másolva!

Jelentős mértékben bővült a hazai lízingpiac a harmadik negyedévben, véleménye szerint minek köszönhető a dinamikus fejlődés?

A Budapest Lízing célszegmensei közül kettő növekedett jelentős mértékben. Az egyik

Ebben a nagy haszongépjárművek és a buszok beszerzései játszottak nagy szerepet. Ez nem igazán meglepő, hiszen egy exportorientált gazdaságban, mint a magyar, ha jól teljesít az export, akkor a beszállítóknak is jól megy. A buszbeszerzések az elmúlt években alacsony szinten voltak, azonban a következő néhány esztendőben ebben jelentős pozitív változás lesz, és ennek hatásai már most is érzékelhetők.

azonban azt hozzá kell tenni, hogy ezen a területen tavaly viszonylag alacsony volt a bázis. Az európai uniós pályázatok elindulásával azonban itt is elindulnak a beszerzések, így ebben a szegmensben is további növekedés várható majd.

Toldi Balázs

Az elmúlt néhány évben mennyire volt stabil a fejlődés a lízingpiacon?

A piac meglehetősen szétszakadt: azoknál a lízingcégeknél, amelyeknél a válság alatt rossz portfólió gyűlt fel, annak kezelésével kellett foglalkozni akkor is, amikor újra megindult a fejlődés. Ugyanakkor

amit a Növekedési Hitelprogram (NHP) is támogatott. Nagyon büszke vagyok arra, hogy az elmúlt 4-5 évet vizsgálva a Budapest Lízing minden évben növekedni tudott, és idén az első 9 hónapban 14 százalékos részesedést értünk el, a mai napig pedig több mint 40 milliárd forintot helyeztünk ki, és 75 milliárd forintos állománnyal rendelkezünk. Ebben nagy szerepet játszott, hogy mindig kiszámítható, stabil stratégiával dolgoztunk, illetve nagy figyelmet fordítunk a jó minőségű ügyfélportfólió kialakítására. Emellett gyorsan tudunk reagálni a piaci igényekre, és igyekszünk a leginnovatívabban és leggyorsabban reagálni a piaci változásokra: az NHP megjelenését követően például a Budapest Lízing mind a forint-, mind a devizaalapú termékek bevezetésében az elsők között volt a piacon.

Milyen hatása volt az NHP-nak a Budapest Lízing teljesítményére?

A Budapest Lízing kihelyezéseinek közel 50 százalékát az NHP-n keresztül finanszírozta. De volt olyan időszak is, amikor a teljes lízingpiac euróalapú NHP kihelyezéseinek mintegy 75 százalékát tudhattuk magunkénak, sőt az első 9 hónap kihelyezéseit tekintve a teljes bankszektoron belül 17 százalékos volt a részesedésünk ennél a konstrukciónál.

Idén márciussal lezárul az NHP, hogyan alakulhat ezt követően a piac?

Az NHP program szerződéskötési időszakát 2017. március 31-ig hosszabbították meg, akinek még maradt kerete, eddig helyezheti ki ebben a konstrukcióban. Azonban a szerződés után a folyósítások legalább 3-9 hónapig eltartanak, így a következő fél évben még mindenképpen komoly hatással lesz a piacra az NHP.

Az ügyfelekben is van egyfajta várakozás a kamatok kapcsán, másrészt a bankszektoron belül drasztikusan csökkentek a refinanszírozási költségek.

Azt gondolom, hogy

ebben pedig kulcsfontosságú a jó minőségű ügyfélkör, ami számunkra komoly versenyelőnyt jelent, hiszen lehetővé teszi, hogy alacsony hitelezési költségekkel működjünk, illetve különböző akciókkal, speciális feltételekkel még inkább problémamentessé tegyük az ügyfelek számára a piaci alapú finanszírozásra való visszaállást.

Középtávon mire számít a lízingpiacon?

Az export és a mezőgazdaság teljesítményétől függően a haszonjármű- és agrárgépszegmens pörgetheti fel leginkább a következő időszakban a lízingszektor kihelyezéseit. Az egyéb gépek, termelő eszközök esetében nagy változás várható,

Megjelentek az MFB Pontokon keresztül kihelyezett európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogramok is, amelyek nagyon kedvező feltételekkel vehetők igénybe. Ez természetesen nagyon vonzó az ügyfeleknek, ezért lehet elszívó hatása, átrendezheti a piacot és az erőviszonyokat.

Maga a lízing azonban minden vállalkozás számára továbbra is jó konstrukció abban az esetben, ha a tervezett fejlesztés viszonylag egyszerű, illetve konkrét termelőeszköz beszerzésről van szó. Különösen érdemes azokon a területeken ezt a megoldást választani, ahol jól beazonosítható másodlagos piacuk van az eszközöknek. A lízing egyik nagy előnye, hogy

Ezenkívül ha a lízingkonstrukciót egy sztenderd eszköz beszerzéséhez veszik igénybe, akkor az önerő az esetek többségében jóval alacsonyabb, mint egy hagyományos hitel esetében. Emellett könyvelési szempontból a vállalkozások számára a pénzügyi lízing és a hitel lényegében ugyanúgy működik: a kamat költségként elszámolható, ahogyan az eszközök amortizációja is.

A cikk megjelenését a Budapest Lízing támogatja.