Uniós pénzt nyert? Így kerülheti el a nagy bukást

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy fizetési eszköz FOTÓ FOTÓTÉMA HASZNÁLATI TÁRGY húszezer forintos bankjegy papírpénz pénz TÁRGY tárgyfotó
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
Vágólapra másolva!
Számos előnnyel jár, ha egy vállalkozás lízing konstrukciót választ eszköz-, járműbeszerzésnél, vagy éppen ingatlan esetében, uniós pályázatok megvalósításánál kevésbé jellemző ez a finanszírozási forma. Jó tudni ugyanakkor, hogy lízingcégek is kínálnak megoldást eu-s pályázatoknál, azonban célszerű lehet az eszközhitelt választani az általuk kínált lehetőségek közül.
Vágólapra másolva!

A 2014-2015-ös időszakban óriási összeget fordíthattak a hazai kis- és középvállalatok is új eszközök beszerzésére európai uniós pályázati forrásokból, és a kormány szándékai szerint hamarosan ismét jelentős mennyiségben áll majd rendelkezésre ilyen pénz. Ugyanakkor a felhasználás során érdemes rendkívül körültekintően eljárni, főleg ha egy vállalkozás úgy dönt, hogy lízing konstrukció keretében valósítja meg a beszerzést.

Mire kell figyelni?

Bár a lízinget is elszámolható kategóriának tekintik az uniós pályázatoknál, azonban ez csak a projekt megvalósításának időszakára érvényes. Mivel a nagy értékű termelőberendezések, gépek, járművek esetében az amortizációs időnél jóval rövidebb lehet a megvalósítási időszak, előállhat az a helyzet, hogy bár egy társaság 50 százalékos támogatási intenzitás tudatában kezdte meg a fejlesztést az elnyert eu-s pályázatra alapozva, azonban a végén kiderül, hogy ennek csak egy részét használhatja fel, mivel előbb ér véget a projekt, mint a lízing időszak.

Meg lehet találni az optimális finanszírozási formát Forrás: MTI/Oláh Tibor

Éppen ezért az uniós források felhasználásánál nem jellemző a lízing konstrukció használata, azonban ebben az esetben is érdemes megkeresni a lízingcégeket, ugyanis a kínálatukban szerepel olyan konstrukció, ami kedvező megoldást jelenthet. Az eu-s pályázatok esetében az általuk kínált

eszközhitel lehet a megfelelő megoldás a vállalkozások számára.

Mivel ez egy klasszikus hiteleszköz, a teljes eszközár elszámolható, így nem kell a projekt futamideje és az amortizáció, valamint a lízing időszak eltérése miatt aggódni. Emellett a pályázat technikai lebonyolítását is megkönnyíti ez a konstrukció.

Fejlesztés önerő nélkül

Bár hitelről van szó, az ügyintézés elhúzódásától sem kell tartani. Az elmúlt években a lízingcégek komoly tapasztalatokat szereztek ezzel a termékkel kapcsolatban, így a szakértők szerint már szinte ugyanolyan gyors és rugalmas ügyintézést tudnak nyújtani, mint lízingnél. A bevett gyakorlat az, hogy

az eszközhitelnél a pályázati forrást úgy tekintik, mintha a vállalkozás befizette volna az önerőt,

abban az esetben, ha aláírta a pályázati szerződést. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy ha a kiszemelt gép, jármű áfáját befizeti az eu-s pályázaton nyertes cég, akkor ezt leszámítva gyakorlatilag önerő nélkül juthat hozzá ezekhez az eszközökhöz.

Nem véletlen, hogy

az eszközhitel az elmúlt években igen népszerűvé vált Magyarországon.

Vannak olyan szegmensek – például termelőipari, logisztikai fejlesztések – ahol akár az 50 százalékos is elérheti az ilyen konstrukciók aránya az uniós forrásból megvalósuló beszerzéseknél.

A cikk megjelenését a Budapest Lízing támogatja.