Saját forrás nélkül is lehet fejleszteni

családi vállalkozás üzlet
Vágólapra másolva!
Kisebb, vagy akár nulla önerővel is elérhető, a hiteleknél gyorsabb elbírálás, gyakran rugalmasabb fizetési feltételek, adózási előnyök – többek között ezek a tényezők is indokolhatják, ha egy vállalkozás úgy dönt, hogy hitelfelvétel helyett lízingkonstrukciót vesz igénybe. Összeállításunkban annak jártunk utána, hogy mikor éri meg jobban az operatív lízing és mikor érdemes pénzügyi lízinget választani.
Vágólapra másolva!

Az operatív lízing gyakorlatilag tartós bérbeadás, vagyis olyan vállalkozások számára lehet jó megoldás, amelyek nem akarnak tulajdont szerezni, hanem hosszabb-rövidebb ideig használni akarnak például egy eszközt vagy járművet. Ennél a konstrukciónál figyelembe kell venni, hogy a futamidő végén

nincs tulajdonszerzés, ugyanakkor könyvelési, adózási szempontból is több előnnyel jár.

Kedvezőbb eredményességi mutatók

Az operatív lízingnél a bérelt eszköz, a jármű, esetlegesen egy gépsor a bérbeadó tulajdonában marad, az ő mérlegében lesz kimutatva, vagyis nem jelentkezik a bérbevevő könyveiben, így kedvezőbb mérleg adatokat és pénzügyi mutatókat tud felmutatni a lízingelő. Ugyanakkor a berendezés, vagy akár ingatlan használatából adódó haszon, a segítségével előállított termékek, nyújtott szolgáltatások értelemszerűen pozitívan befolyásolják a cég bevételét, nyereségességét.

Emellett egy ilyen konstrukciónál

a költségelszámolás és a fizetések összhangban vannak egymással.

Mivel a bérleti díj költségként elszámolható, a nyereséges, áfa visszaigénylésre jogosult vállalkozásoknak is megéri ez a modell, hiszen így csökkenthetik a társasági adóalapjukat is.

Saját forrás hiányában is fejleszthető a vállalkozás Forrás: Dreamstime

Mivel az operatív lízing konstrukció maradványértékes, a bérbevevőnek kisebb havi likviditási terhet jelent a tartós bérlet, hiszen a bérleti díjak az eszköz elhasználódásával arányosak. Ennek kapcsán érdemes megemlíteni azt is, hogy a bérbeadó magasabb értékcsökkenést tud érvényesíteni, mintha a bérbevevő saját beruházásban szerezné be az adott eszközt. Ez egyben azt is jelenti, hogy

ez a modell lehetőséget kínál a folyamatos korszerűsítésre,

mindezt úgy, hogy az opcióval élő vállalkozások élvezik a gyorsított amortizáció előnyeit is.

Az operatív lízing hátrányai közé sorolható a már említett tény, hogy a futamidő végén nem automatikus a tulajdonjog átszállása, emellett a bérleti díjakat áfafizetési kötelezettség terheli.

Nem kell saját forrásból költeni

A pénzügyi lízing lényegét tekintve a hitelhez hasonlítható, egy olyan üzleti megállapodás, melynek keretében a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által kiválasztott lízingtárgyat azért, hogy annak használatát a lízingbevevőnek díjfizetés ellenében átengedje. Ennél a konstrukciónál a lízingtárgy végig a lehetőséggel élő vállalkozás kimutatásaiban szerepel, azonban a lízingbeadó marad a tulajdonos. A konstrukció előnye, hogy nem kell saját forrásból költeni, mivel szorosan kötődik az eszközhöz biztonságot jelent mindkét félnek, illetve

kamatkedvezmény is igénybevehető.

A modell hátrányai kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a teljes vételárra vetített áfafizetési kötelezettség a futamidő elején jelentkezik, illetve a teljes lízingdíjból csak a kamatrész számolható el költségként, a tőkerész az amortizációs költségeket terheli.

A pénzügyi lízingnek két típusa létezik, a zárt konstrukció esetében a futamidő végén a lízingelt eszköz az utolsó lízingdíj megfizetésével automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül. Nyílt végű pénzügyi lízingnél pedig a lízingbevevőnek joga van kijelölni a leendő tulajdonost.

A cikk megjelenését a Budapest Lízing támogatta!