Ne engedje el partnereit, fejlesszen!

vállalkozás
Pesszimistán ne is próbálkozzunk -- áll a Vállalkozni jó! előszavában
Vágólapra másolva!
Ha egy vállalkozás lépést akar tartani a piaci változásokkal, esetleg a riválisai előtt szeretne járni, nem engedheti meg magának, hogy elavult eszközökkel dolgozzon. Hogyan lehet elérni, hogy folyamatosan a legújabb termelőberendezések, irodai gépek, járművek támogassák a cégünk fejlődését és ez ne kerüljön egy vagyonba nekünk – összeállításunkban megmutatjuk.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években elképesztő lendületet vett a technológiai fejlődés, és ma már a gazdaság minden területén találkozhatunk a digitalizáció hatásaival. A felgyorsult ütemű innováció egyben azt is jelenti, hogy akár a néhány évvel korábban vásárolt termelőberendezések is elavultnak bizonyulhatnak a legújabb modellekkel szemben, ami az időben lépő riválisokkal szemben versenyhátrányt, végül pedig piacvesztést jelenthet a vállalkozások számára.

Hatalmas kihívást jelent, hogy lépést tartsanak a fejlődéssel,

azonban van rá lehetőség, hogy anélkül tegyék ezt meg, hogy közben egy vagyont költsenek új berendezések vásárlására.

Van megoldás

A megoldást a lízing jelentheti. Mivel a lízingtárgy többnyire fedezetet jelent a lízing összegére, így a lízing önrész nélkül vagy igen alacsony önrész mellett is igénybe vehető finanszírozási forma. Emellett lényegesen gyorsabb az elbírálási folyamat, mint a hitelek esetében, és gyakran rugalmasabb, például szezonális bevételekhez alkalmazkodó fizetési ütemezés is társulhat hozzá. Vagyis ha egy vállalkozás nem ragaszkodik ahhoz, hogy birtokolja az adott termelőeszközt, járművet, vagy akár ingatlant, hanem

csak használni akarja az üzlete fejlesztéséhez,

akkor igen előnyös konstrukció lehet számára a lízing.

Minden területen lépést kell tartani versenytársakkal Forrás: Origo

Egy idén megjelent hazai felmérés szerint a vállalkozások leginkább járműfinanszírozáshoz veszik igénybe a lízingkonstrukciókat. A cégek több mint fele személyautót lízingel, mintegy harmadik teherautót, de a mezőgazdasági járművek esetében is egyre több társaság él ezzel a lehetőséggel, a felmérés során megkérdezettek tizede jelezte ezt.

Lendületesen bővül a piac

A konstrukció persze a járművek mellett az üzletfejlesztést szolgáló beruházásokhoz, gépek, termelőeszközök beszerzéséhez, illetve ingatlanfinanszírozásra is használható. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a harmadik negyedévben

a géplízing (agrár, építőipar, IT nélküli) esetében igen dinamikus, 37 százalékos volt a növekedés

az egy évvel korábbihoz képest.

A személy- és kishaszongépjármű lízing finanszírozás 25 százalékkal, míg a flottafinanszírozás 19 százalékkal bővült

éves összevetésben.

Lehetőségek

A lízingnek több típusa van. Az operatív lízing esetében gyakorlatilag tartós bérbeadásról van szó, ennél a konstrukciónál figyelembe kell venni, hogy a futamidő végén nincs tulajdonszerzés, ugyanakkor könyvelési, adózási szempontból is több előnnyel jár.

A pénzügyi lízing lényegét tekintve a hitelhez hasonlítható, egy olyan üzleti megállapodás, melynek keretében a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által kiválasztott lízingtárgyat azért, hogy annak használatát a lízingbevevőnek díjfizetés ellenében átengedje. Pénzügyi lízingből van zárt és nyitott végű, előbbinél a lízingelt eszköz végül a lízingbevevő tulajdonába kerül, míg utóbbinál a tulajdonszerzést a felek közötti megállapodás határozza meg.

A cikk megjelenését a Budapest Lizing támogatja.