Nyitnak a világ felé az ázsiai szupergazdagok

gazdag, milliárdos, pénz, dollár, pénz, üzletember
Vágólapra másolva!
Az ázsiai szupergazdagok hátrahagyták régi rajongásukat az ingatlanbefektetések iránt, és a hazai részvényeket is dobták a külföldi papírokért – derül ki egy friss kutatásból.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb vagyonnal rendelkező ázsiai magánszemélyek portfólióiban 32,2 százalékra esett az ingatlanok aránya a három évvel ezelőtti 40 százalékról – idézi az East & Partners Asia felmérését a CNBC.

Ez a csökkenés azért hangsúlyos, mert

az ingatlanok hagyományosan nagy szerepet töltenek be az ázsiai befektetők portfólióiban.

Ezt támasztja alá, hogy az HSBC 2014-es kutatása szerint a gazdag ázsiaiak mintegy 40 százaléka birtokolt külföldi ingatlant befektetési célból. A CBRE tavalyi vizsgálata pedig kimutatta, hogy Kínában igen jelentős ingatlanbefektetési robbanás ment végbe, ahogy 2014-re a kereskedelmi célú ingatlantranzakciók értéke átlépte a 10 milliárd dollárt, noha 2009-ben ez még csupán 2 milliárd volt.

Átalakulóban az ázsiai portfóliók Forrás: AFP/Str

Mindez együtt járt azzal, hogy jelentősen megnőtt az ázsiai befektetők érdeklődése az alternatív eszközök iránt. Ezek részaránya ugyanis a májusban begyűjtött adatok szerint 15,2 százalékra bővült a portfólióban átlagosan, szemben a három évvel ezelőtti 8 százalékkal. Az East előrejelzése szerint pedig ez az arány a következő évben, tovább emelkedve, 15,8 százalékos lehet.

Ezzel párhuzamosan az ázsiai szupergazdagok egyre inkább eltávolodtak a hazai részvénypiacoktól, és nagyobb nyitottságot mutattak a nemzetközi papírok iránt. Ráadásul

egyre kevesebben bíznak az egyéni döntéseikben,

és fordulnak pénzügyi tanácsadóhoz. Három évvel ezelőtt még az ázsiai vagyonosok közel 70 százaléka maga igazgatta a tőkéjét, de ez mára 50 százalék alá csökkent.

Májusig már 10,6 százalékuk vette igénybe profi pénzügyi tanácsadó segítségét, miközben három évvel korábban ez az arány csupán 3,8 százalékos volt. A privátbanki szolgáltatásokat igénybevevő ázsiai gazdagok aránya mindeközben majdnem háromszorosára nőtt a vizsgált időszakban.