A feltörekvő piacokon lehet pénzt keresni

kamat, hozam, kötvény, profit
kamat, hozam, kötvény, profit, pénz,
Vágólapra másolva!
Ahogy a globális kötvényhozamok globálisan továbbra is igen alacsonyak, a befektetők egyre figyelmesebben kutatják, hol lehet pénzt keresni. A Fidelity portfólió menedzsere szerint pedig erre most Ázsiában és a feltörekvő piacokon van lehetőség.
Vágólapra másolva!

Amikor az ázsiai befektetésekről van szó, az elsődleges szempont, hogy megfelelő hozamokat találjunk – mondta a CNBC-nek Bryan Collins portfólió menedzsere. Ráadásul a különbségek nem is elhanyagolhatók. A 10 éves japán állampapír kedden mínusz 0,27 százalékon, a német mínusz 0,11 százalékon, míg az amerikai 1,47 százalék körül forgott. Ezzel szemben a hazai fizetőeszközben kibocsátott indiai vagy indonéz 10 éves kötvények

7 százalék körüli hozamokat biztosítanak.

Éppen ezért az összesen több mint 2 ezer milliárd dollárnyi eszközt kezelő Fidelity-nél úgy látják, egyre nő a befektetői kereslet az ázsiai és a feltörekvő piaci állam- és vállalati kötvények iránt. Ezt támasztja alá, hogy a JPMorgan adatai szerint nagyjából 3,3 milliárd dollárnyi tőke áramlott feltörekvő piaci kötvényekbe a július 7-én véget ért héten. Ezzel pedig az év eleje óta az összes beáramló tőke elérte a 12,1 milliárd dollárt, ami éles kontrasztot jelent a tavalyi 14 milliárdos kiáramlással szemben.

A feltörekvő piaci kötvényekben utazó Fidelity New Markets Income Fund az év eleje óta 13,3 százalékos hozamot generált, az évesített hozama pedig 9,77 százalékos volt június végén. Emellett a JPMorgan Emerging Market Bond Index Global mutató 10,32 százalékot emelkedett ugyanebben az időszakban.

Izgalmas hozamok a feltörekvő piacokon Forrás: Imaginechina/Chen kang - Imaginechina/Chen Kang

Collins szerint Ázsiában és más feltörekvő piacokon továbbra is megmaradhatnak a relatíve erős hozamok, mivel a várakozások szerint az amerikai jegybank nem fog kamatot emelni a közeljövőben. Ez azért segítheti ezen területeket, mert amikor az USA-ban kamatot emelnek, a tőke általában a dollár irányába tolódik, gyengítve ezzel a feltörekvők helyzetét.

Tekintve viszont, hogy jelenleg úgy tűnik, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed továbbra is kitart a laza monetáris politika mellett, a befektetők úgy látják,

nem kell aggódniuk a dollár ereje miatt.

A szigorítás következtében ugyanis feltehetően erősödne a zöldhasú, ami növelné a dollárban denominált adósságokkal járó kockázatokat a feltörekvő piacokon.