Még a britek is szöget üthetnek az EU koporsójába

hk20150910
Britain's Prime Minister and leader of the Conservative Party David Cameron (L) and his wife Samantha pose for pictures as they arrive back at 10 Downing Street in London on May 8, 2015, after visiting Queen Elizabeth II, a day after the British general election. British Prime Minister David Cameron's Conservative party on Friday won a majority in the House of Commons in the general election, results showed. AFP PHOTO / LEON NEAL
Vágólapra másolva!
Összeomlik a kereskedés, milliók veszítik el a munkájukat, a font akkorát esik, hogy a kormány pénzügyi mentőcsomagot kér a Nemzetközi Valutaalaptól - néhány példa azon rémforgatókönyvek közül, amelyek Nagy-Britannia EU-ból való esetleges kilepése miatt keringenek.
Vágólapra másolva!

Brexit

David Cameron brit miniszterelnök májusi újraválasztása után még inkább felerősödtek azon kérdések, hogy mi történne az Egyesült Királyság gazdaságával, ha a britek úgy döntenének a közelgő népszavazáson, hogy kilépnek az Európai Unióból. A befektetők azonban eddig tudomást sem vettek a felhajtásról, az úgynevezett Brexit - vagyis ahogyan az uniós kilépésről szóló, 2017 végéig megtartandó népszavazást emlegetik - nem befolyásolja a brit gazdaságot Matthew Lynn, a MarketWatch elemzője szerint.

Komoly tárgyalási köröket kell még megvívnia Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak a britek EU-ban maradásáról, illetve továbbra is napirenden a népszavazás a kilépésről Forrás: 123rf.com

Az Európai Unió nem akar kereskedelmi határokat szabni az Egyesült Királyságnak és a globális nagyvállalatoknak továbbra is lesznek befektetéseik az országban. Másrészt Nagy-Britannia nem lesz egyik napról a másikra egy Szingapúrhoz hasonló, szabad offshore piac, az uniós tagság politikai különbséget jelent ugyan, de a gazdaság és az értékpapírpiac ugyanazokkal az erősségekkel és gyengeségekkel fut majd tovább, mint eddig - írja az elemző.

Amikor a választási győzelem után a királynő felhatalmazást adott David Cameron újraválasztott miniszterelnök konzervatív kormányának politikai programjának véghezviteléhez, kiderült, hogy

a legfontosabb lépés mindenképpen az lesz, marad-e az Egyesült Királyság az EU tagja vagy sem.

Cameron ígéretet tett arra, hogy újra tárgyalni fog a tagság feltételeiről, majd a nép elé tárja a kérdést.

Óriási harcra lehet számítani

Egyelőre úgy tűnik, közelharc lesz, ugyanis a legutóbbi európai választásokon a hevesen EU-ellenes függetlenségi párt magasan nyerte a közvélemény-kutatásokat, a referendumot ellenző Munkáspárt viszont hatalmas vereséget szenvedett a választásokon. A választók jelentős része tehát egyértelműen úgy gondolja, hogy jobb az EU-n kívül, mint belül.

A meccs azonban még nincs lejátszva, a Times legfrissebb felmérése azt mutatja, hogy

a britek 34%-a maradna az unióban, 18%-uk viszont határozottan kilépne, miközben mintegy 34% azt nyilatkozta, hogy bármelyik irányban befolyásolható a kérdésben.

Globális márkák távozhatnak

A MarketWatch elemzője szerint a referendum időpontjához közeledve egyre csak élesedik majd a harc a piacon is, sőt már így is rengeteg figyelmeztetés jelent meg arról, mi történik majd, ha a britek kilépnek az unióból. A Deutsche Bank például már jelezte, hogy

elhagyja a londoni City-t, ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból.

Ugyanígy vannak ezzel az olyan nagy befektetők is, mint a Siemens, az Airbus, és a nagy japán autógyárak, mint a Nissan és a Honda is.

Az EU ellen kampányolók szerint azonban az Egyesült Királyság sokkal szabadabb lehetne, ha megszabadulna a brüsszeli szabályozás szorításából; például szabadon irányíthatná a munkaerőpiacát, felhagyna a méregdrága energiapolitikával, és bárhonnan importálhatna olcsó élelmiszert.

Nem kell komolyan venni a félelmeket

A MarketWatch elemzése szerint azonban senki nem gondolhatja komolyan, hogy a brit kereskedelem megszenvedné az unióból való kilépést. Az elemzés szerint ugyanis a tarifákat és a korlátozásokat a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabja, és mivel Németország a világ harmadik legnagyobb exportőre, elég nehéz elképzelni, hogy megszegné a világkereskedelmi szabályokat azzal, hogy mondjuk korlátozza a brit exportot. Ezzel ugyanis a saját gazdaságát döntené romba.

Az elemző szerint az sem feltétlenül igaz, hogy a kilépés miatt kevesebb befektető érkezne az országba.

A cégek ugyanis azért mennek Nagy-Britanniába, mert nagy piac, stabil jogrendszerrel és rugalmas munkaerőpiaccal, illetve sok európai országnál alacsonyabb társasági adóval.

Ezek pedig attól sem fognak megváltozni, ha a britek kilépnek az EU-ból, a brit piac ugyanúgy vonzó marad.

A brit gazdaság érett és fejlett, hosszú távú demokratikus hagyományokkal, hirtelen nem lesz belőle kevésbé szabályozott, feltörekvő piac. Az EU-n kívül szabadabban tud majd kereskedelmi megállapodásokat kötni más régiókkal, akár az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményhez (NAFTA) is csatlakozhat. Eközben viszont nem fogja tudni a saját előnyére formálni az uniós jogalkotást, ami rosszul érintheti a londoni City-t.

Sok tárgyalási kör vár még Európa vezető politikusaira (A képen Francois Hollande, francia elnök, David Cameron brit miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár) Forrás: AFP/Yves Herman

Sok múlik azon, hogy a franciák és a németek mit ajánlanak Cameronnak, amivel bent tarthatnák a briteket az EU-ban, vagy, hogy annyira kelletlen tagok-e, hogy jobb lenne az uniónak nélkülük – hívja fel a figyelmet a MarketWatch írása. A brit miniszterelnök személye is sokat számít, tudniillik ő maga maradást vagy kilépést javasol-e majd a népének. Addig pedig várhatóan további rémtörténetek születnek majd a beszakadó fontról, a City és a tőzsde megrázkódtatásairól. De valójában a kereskedés fut majd tovább, úgy ahogy eddig.