A piacok is örültek David Cameron győzelmének

David Cameron
David Cameron győztesként ünnepel a brit választások után
Vágólapra másolva!
Egyértelmű felhatalmazást kapott David Cameron brit miniszterelnök által vezetett Konzervatív Párt a csütörtökön lezajlott választásokon, megszerezve az abszolút többséget, így már a liberális demokratákra sem lesz szükség a kormányalakításhoz. 
Vágólapra másolva!

Többségi konzervatív kormányzás

A Konzervatív Párt a megszerezhető 650 képviselői helyből 330-at nyert meg, így bőven átlépte az abszolút többséghez szükséges 323-as limitet. Eddigi koalíciós partnerük, a liberális demokraták egyértelmű vesztesei lettek az előző kormányzati ciklusnak, hisz csak 8 helyet sikerült szerezniük, ami 47 mandátummal kevesebb az előző választási eredményhez képest. A konzervatívok legnagyobb vetélytársa, a Munkáspárt 232 helyet szerzett meg az alsóházban, így a második legnagyobb erő lesznek a parlamamentben, bár az eredmény csalódást jelent számukra. A dobogó harmadik fokára a skót radikális párt (SNP) állhat fel, mivel 56 képviselővel fog részt venni a brit parlament munkájában.

A brit parlamenti választások eredménye (2015. május 8.) Forrás: http://www.telegraph.co.uk/

Az eredmények fényében péntek délután többségi konzervatív kormány megalakításának szándékát jelentette be Cameron brit miniszterelnök, miután egyértelművé vált pártja győzelme a brit parlament alsóházában az előző napi választásokon.

A kormányzati munkáját folytató miniszerelnök a fenti bejelentés előtt a Buckingham-palotában felkereste II. Erzsébet királynőt is, akitől formális kormányalakítási megbízást kapott.

Sorra mondanak le a pártok vezetői

A választásokon részt vevő pártok közül több is csalódást keltő eredmény ért el, többek közt az egyik nagy esélyes Munkáspárt sem tudta meggyőzni a választókat, így Ed Miliband, a párt vezetője bejelentette lemondását. Hasonlóképp járt el Nick Clegg is, a liberális demokraták elnöke, volt koalíciós partner.

Továbbra is napirenden az EU-tagsággal kapcsolatos népszavazás

Cameron kijelentette, hogy többségi egypárti kormány vezetőjeként nem lesz akadálya annak, hogy kiírja a népszavazást Nagy-Britannia EU-tagságáról (Brexit), ráadásul ez 2017 végi határidővel benne is volt a konzervatívok választási programjában. Ugyanakkor előtte fontos tárgyalási körök várnak Cameronra az Európai Unióval, melyek a viszonyrendszerek átalakításáról, az EU London által igényelt reformjairól, és ennek jegyében mindenekelőtt a külföldi EU-munkavállalók jóléti juttatásainak szigorításáról fognak szólni.

Komoly tárgyalási köröket kell még megvívnia Nagy-Britanniának és az Európai Uniónak a britek EU-ban maradásáról, illetve továbbra is napirenden a népszavazás a kilépésről Forrás: http://www.iea.org.uk/

Hogyan reagáltak a pénzpiacok?

A befektetők számára megnyugtató eredmény született, hisz a konzervatívok piacbarát magatartást tanúsítottak az elmúlt években, illetve kiszámítható gazdaságpolititkát ígértek választási programjukban. Ebben benne volt az is, hogy öt évre befagyasztja az adókat, és a nagy állami rendszerek átalakításába fognak, növelve azok hatékonyságát.

A piacok ennek megfelelően örömmel fogadták a híreket, az angol tőzsde 2,3 százalékos emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést, a brit font pedig jelentős erősödést mutat csütörtök éjjel óta.

GBPUSD 30 perces bontású árfolyamgrafikon Forrás: Investing.com