Tovább gyengülhet a brit font

font sterling
Vágólapra másolva!
Továbbra is a hosszabb távú csökkenő trendet figyelembe véve érdemes a brit font piacán mozgolódni, egyáltalán nem látni fordulatra utaló jeleket. Ráadásul a politika is belekavarhat a folyamatokba.
Vágólapra másolva!

2007 novembere óta markáns esésnek lehettünk szemtanúi a GBPUSD piacán, és ezen semmit sem változtatott a 2009-2014 között tapasztalt hosszan elnyúló oldalazó korrekció 1,35 és 1,72 között. A hetes bontású grafikonon jól láthatóak a különféle intenzitású hullámok számozása, és a nagy oldalazó szakaszban megfigyelhető 'ABC' korrekció is. Ha ezeket be tudjuk azonosítani, akkor eleve várhatjuk a trend folytatódását egy ilyen jellegű oldalazás után, persze nyilván fontos az időzítés.

Mit kell tudnunk?

Egy tőzsdei kereskedőnek mindig fontos tudnia, hogy milyen előnyökkel tud piacra lépni, és ehhez elengedhetetlen a trend beazonosítása. Ha ez megvan, akkor már jól tervezhetővé válik a kereskedési tervünk és a pontos kockázatkezelési térképünk.

Tavaly júliusban 1,72-es szintnél akadt el az egy éve tartó meredek emelkedés, melyet a fokozódó brit kamatemelési várakozások, illetve a szigetország gazdaságának jó mutatói fűtöttek. De a hosszú távú trendelemzés egyáltalán nem támasztotta alá ezt a burjánzó optimizmust. Azóta pedig szinte megállás nélkül esik a brit font az amerikai dollárral szemben, és ha igaz a hullámokból kiinduló számozás, akkor a következő hónapok vagy akár 1-2 év további fontgyengülést hozhatnak, megcélozva az 1,35 körüli szinteket (mivel az 5. hullámnak el kellene érni a korábbi 3-as hullám alját).

GBPUSD heti bontású árfolyamgrafikon és trendelemzés Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

Hogyan szállhatunk fel a trendre?

Ha továbbra is szeretnénk profitálni a csökkenő trend adta lehetőségekből, akkor magas hozam/kockázat arányú beszállási pontokat célszerű beazonosítani. Ezt például a napos (vagy 4 órás) bontású grafikonokból tudjuk megtenni.

Az alábbi ábrán is jól látható, hogy egy szép csökkenő csatornában mozog az árfolyam, melynek teteje jelenleg 1,5150 - 1,5200 környékén húzódik. A napos grafikonon pirossal jelölt 4. hullámban vagyunk jelenleg, abban is épp egy 'abc' korrekció 'c' szakaszában, amire kétféle szcenáriót lehet megadni:

  • Az egyik szerint egy úgynevezett 'flat correction' alakulhat ki, melynek 1,5150-60 környékén kellene megállnia, és onnan egy újabb masszív esés következhetne, ami már bőven 1,45 alá vinné le az árfolyamot. Hasonló jellegű korrekciókat több alkalommal is láthattunk már az elmúlt fél évben.
  • A másik szerint az 'abc' korrekció 'c' hulláma megnyúlhat, és egy rövid hezitálás, oldalazás után akár 1,53 - 1,55 környékére lőhetne ki az árfolyam, és csak onnan jöhetne a nagyobb lefordulás, új mélységeket megcélozva. Hasonló mozgást láthattunk idén január és március között.

GBPUSD napos árfolyamgrafikon és az első verzió a trendirányú beszállási lehetőségekhez Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu
GBPUSD napos árfolyamgrafikon és a második verzió a trendirányú beszállási lehetőségekhez Forrás: FXCM Marketscope, Investor.hu

Bármelyik kimenetel is jön létre, jól tervezhető beszállási pontokat tudunk beazonosítani trendirányban. Ráadásul május 7-én az Egyesült Királyságban általános választásokat tartanak, ami szintén bizonytalanságot hozhat a brit font árfolyamában, így érdemes ezt is figyelembe venni a kockázatok mérlegelésénél.

Függetlenül ettől, idén még inkább a font gyengülése és jóval mélyebb árfolyamok mellett szólnak a valószínűségek, persze mint mindig, a devizapiacon és általában a tőzsdén a kockázatok kelezése a legfontosabb, illetve nyitottnak kell lenni a változó körülményekre.

Kovács Karád, az Investor.hu szakértőjének Gazdaság Tv-s elemzése az alábbi linken érhető el: Érdemes lehet short pozíciókra játszani a GBP/USD-ben