Érdemes még fogadni a fejlett piacokra

befektetés tőzsde jövő kilátás távcső
Vágólapra másolva!
Izgalmas évet zár USA és Európa 2015-ben. A trend folytatódik a fejlett piacokban jövőre is lehet bízni a Fidelity International portfólió menedzserei, Fabio Ricelli és Angel Agudo szerint.
Vágólapra másolva!

A fenntartható fellendüléshez

Európának meg kell oldania a még fennálló strukturális problémáit,

például a mesterségesen felduzzasztott jóléti rendszereket, a merev munkajogi törvényeket és a magas eladósodottságot. Bár a közelmúlt makrogazdasági adatai jól alakultak, további reformokra van szükség Fabio Riccelli az FF Iberia Alap, az FF European Dynamic Growth Alap portfoliómenedzsere szerint.

Erős a buborékok kialakulásának kockázata

Jóllehet a mennyiségi lazítás kedvező hátteret fest a részvények mögé, a szakember nem tartja valószínűnek, hogy jelentősen tempósabb gazdasági növekedést idézne elő. Van némi kétsége a mennyiségi lazítás középtávú hatékonyságával kapcsolatban is.

Bár a pénzügyi piacokat felpörgette, valójában

korábban feltérképezetlen területen járunk,

és nem tudjuk, hosszú távon milyen mellékhatásai lesznek ennek a műveletnek.

Kellően megalapozottan születtek a befektetési döntések? Forrás: AFP/Raul Arboleda

Konkrétabban: ha megnézzük a hitelfelvétel ennek következtében kialakult alacsony költségeit, amelyek hatására a cégek akár 1-2 százalékos kamat ellenében juthatnak finanszírozáshoz, felmerül a kérdés, hogy az ennek alapján hozott befektetési döntések kellően megalapozottak-e. Ha nem, akkor jelentős az eszközpiaci buborékok kialakulásának kockázata.

Kínál még Európa izgalmas befektetési lehetőségeket

Ha az a kérdés, hogy milyen befektetési lehetőségek kínálkoznak majd 2016-ban, Fabio Riccelli szerint

a gazdasági körülmények nem fogják kényelmes hátszéllel duzzasztani a befektetők vitorláját.

A növekedési lehetőségekre úgy lehet rátalálni, hogy a makrogazdasági környezettől kevésbé függő, és a hozzáadott értéket belső intézkedések révén előállítani képes vállalatokat érdemes keresni. Fabio Riccelli így közelíti meg az alulról felfelé történő befektetés témakörét, és Európában továbbra is bőven talál vonzó befektetési lehetőségeket.

Olyan, jó minőségű cégek ezek, melyeknek jellemzően van valami különleges vonásuk, és ennek köszönhetően a globálisan alacsony szintű növekedés ellenére is erőteljesen tudnak növekedni, ám valamilyen oknál fogva mégis alulértékeltek.

Jelenleg egészségügyi, ipari, informatikai és luxuscikkekhez kapcsolódó papírokban felülsúlyozott

a szakember portfoliója.

Általában azokon a piaci területeken felülsúlyozottabb Fabio Riccelli, amelyeken jobban szóródnak a nyereségek. Azokban az ágazatokban kevesebb lehetőséget talál, amelyek általában érzékenyebbek a makroszintű befolyásoló tényezőkre, és ahol a hozamok jobban korrelálnak – ilyenek jellemzően az energiaipar, a közművek és a távközlési szolgáltatások.

Megbízható az amerikai fogyasztó

A világgazdaságot beárnyékoló bizonytalansági tényezők ellenére

az USA továbbra is napsütötte területnek számít.

Az ország gazdasága még mindig jó formában van, és az év végéig folytatódhat is a mérsékelt ütemű növekedése Angel Agudo, az FF America Alap portfóliómenedzsere szerint.

Ezt elősegítheti a (kissé gyengülő ütemű) munkaerőpiaci bővülés, a fogyasztásnak a béremelkedés miatt bekövetkezett fellendülése, a szolgáltatói szektor megerősödése, valamint az ingatlanpiac és az építőiparhoz kapcsolódó ágazatok tevékenységének megélénkülése is. Összességében a világ legnagyobb gazdaságához kapcsolódó befektetési kilátásokat a jól ismert strukturális tényezők – például az innovatív üzleti környezet és az alacsonyabb áron nagyobb energiafüggetlenséget biztosító palagáz-kitermelés – is kedvező irányban befolyásolják.

2016-ban a fogyasztásból táplálkozó növekedés és a különböző szektorokra jellemző innováció fogja a legnagyobb lendületet adni az USA gazdaságának.

Óvatosabb befektetési politika indokolt

Az elmúlt hónapokban a kamatemelést övező spekuláció fontos téma volt, amely rövid távon továbbra is a befektetők érdeklődésének homlokterében marad. A közelmúltban Kínában és Európában bevezetett mennyiségi lazítási intézkedések lehetővé tették a Fed számára, hogy a külső tényezők helyett inkább a belföldi adatokra összpontosítson.

Egyrészt várható, hogy

szükség lesz a kamatláb-normalizálás felé mutató további lépésekre,

mivel az USA gazdasága mérsékelt ütemben növekszik, és a munkanélküliségi ráta az elméleti „természetes mérték" közelében van, másfelől viszont a kamatnormalizálás még szigorúbb tőkefegyelemre kényszeríteni a vállalatokat, és még óvatosabb befektetési politikát tesz szükségessé.

Válogatás alulról felfelé

A piaci volatilitás visszatértével és a részvényárfolyamok azt követő korrekciója miatt több érdekes befektetési lehetőséget talál Angel Agudo, mint egy évvel ezelőtt. Míg a korrekció tovább korlátozta a negatív volatilitás mértékét, ezeknek a részvényeknek az erős fundamentális adatai komoly pozitív volatilitást tesznek lehetővé.

A befektetők által kevésbé kedvelt, ám megfelelő fundamentumokkal rendelkező, alulértékelt papírok közül érdemes válogatni Forrás: 123rf.com

A nyereségnövekedést tekintve a közelmúltban sor került némi lefelé mutató korrekcióra. Az S&P 500-as cégek 2015-ös jövedelemnövekedése várhatóan nulla közelében lesz. Továbbá a növekvő bérek és a kamatnyomás az erős dollárral karöltve csökkentheti néhány szektor árrését is. Azonban egyes vállalatok jobb teljesítményt nyújtanak, mint mások, ami újfent rámutat a fundamentális, alulról felfelé történő részvényválogatás szükségességére.

A jelenlegi körülmények között továbbra is olyan vállalatokat keres Angel Agudo, amelyek alulértékeltek – vagy azért, mert éppen nem élvezik a befektetők kegyeit, vagy mert a piac nem igen bízik abban, hogy látványosan jobb teljesítményre is képesek. Figyelemmel kíséri a vállalatokhoz kapcsolódó, potenciálisan lefelé mutató kockázatokat is, és nagy jelentőséget tulajdonít a mérlegük stabilitásának, valamint annak, hogy az üzleti modelljük képes-e ellenállni a kedvezőtlen fejleményeknek.