Ügyes csellel nyugtathatja a piacokat Kína

jüan yuan Kína deviza
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Kína erőteljesen szeretné tudatosítani a befektetőkben, hogy a dollárral szemben amúgy is több éves mélyponton álló jüan még tovább eshet. Az elsődleges cél az lehet, hogy enyhüljenek a dollárral szembeni árfolyammal kapcsolatos piaci aggodalmak.
Vágólapra másolva!

Hónapok óta gyengül a kínai fizetőeszköz

Miközben a világ az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed héten esedékes kamatdöntő ülésére figyel, Kína gyorsan bejelentkezett, hogy nehogy valaki elfelejtse a világ második legnagyobb gazdaságát. A kínai jegybank (PBOC) ugyanis hétfőn 2011 óta nem látott mélyponton, dolláronként 6,4495-ös szinten állította be a jüan középárfolyamát, miután már pénteken is fontos döntések születtek – írja a CNBC.

Akkor a Kínai Devizakereskedési Rendszer (CFETS), amely a PBOC egyik alintézménye, új árfolyamindexet vezetett be, amely egy 13, kereskedelmileg súlyozott fizetőeszközből álló kosárral szemben értékeli és követi a jüant. Noha az nem világos, hogy a PBOC vajon formálisan köti-e valaha a jüant az indexhez, de a CFETS azt bejelentette, hogy a kosár G3-as és ázsiai valutákat is tartalmaz, például a szingapúri dollárt, a thai bahtot vagy a hongkongi dollárt. Kimaradt azonban többek között a dél-korai won, az indiai rúpia vagy a tajvani dollár.

A dollár/jüan devizaárfolyam mozgása 2010 óta Forrás: Investing.com, Investor.hu

Beelőzték a Fedet

A bejelentés időpontja valószínűleg nem volt véletlen – közölték hétfőn a Societe Generale elemzői. Meglátásuk szerint

a PBOC egyértelműen szeretné felkészíteni a piacot a további jüan gyengülésre.

Ezt pedig nem leértékelésként szeretné kommunikálni, hanem összhangban egy tudatos politikai lépéssel, amely meg kívánja gátolni a pénzpiaci instabilitást. Ez pedig azt jelenti, hogy a kínai jegybank vállalja a jüan további fokozatos és kontrollált értékcsökkentését – teszik hozzá.

Ezzel együtt a Bank of America Merrill Lynch és a Goldman Sachs elemzői nagyjából egyetértenek abban, hogy a PBOC lépése alapvetően a piacok azon szereplőinek szól, akik aggódnak a jüan dollárral szembeni gyengülése miatt, különösen annak fényében, hogy ha a Fed akár a héten kamatot emel, akkor a zöldhasú további erősödése várható. Ezzel szemben a kínai jegybank azt igyekezhet hangsúlyozni, hogy más valutákkal szemben sokkal stabilabb lábakon áll, szemben a dollár ellenében tapasztalt volatilitással.

Forrás: EyePress News

A jüan új világa

Mindenesetre a közgazdászok egyöntetű véleménye szerint az új index egyértelműen egy sokkal átláthatóbb, irányított árfolyam-lebegtetési rendszer kezdete lehet. Az átláthatóság és a szabadabb mozgás irányába hatott már az is, hogy nemrégiben a jüan bekerült a Nemzetközi Valutaalap különleges lehívási jogok (SDR) kosarába, most pedig a CFETS maga is azt közölte pénteken, hogy az index lehetővé teszi a piaci viszonyok sokkal átfogóbb és pontosabb felmérését.

Az sem mellékes, hogy a jüan jövőjével kapcsolatban, hogy a JPMorgan vezető ázsiai és feltörekvő piaci részvénystratégája szerint a dollár az erősödése után 2016 második felére gyengülésnek indulhat. Adrian Mowat éppen ezért úgy látja, hogy a jüan a jövő év végére akár erősebb is lehet, mint jelenleg.