A Fed szavai megrengethetik a piacokat

Fed Chair Janet Yellen Holds News Conference Following Federal Reserve Policy Meetings GettyImageRank1 Business FINANCE HORIZONTAL Following Feeding USA Washington DC MEETING POLITICS PRESS CONFERENCE Hold Federal Open Market Committee 2015 Janet Yellen T
WASHINGTON, DC - JUNE 17: Federal Reserve Bank Chair Janet Yellen holds a news conference following a meeting of the Federal Open Market Committee at the Fed June 17, 2015 in Washington, DC. The FOMC, the policy-making arm of the Federal Reserve, decided to hold interest rates at zero and gave no information about when it might raise rates for the first time in nine years. Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Annak ellenére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a piaci várakozások szerint szerdán a monetáris szigorítás, vagyis a kamatemelés útjára léphet közel egy évtized után, a dollár az elmúlt hetekben mégis gyengült a főbb fizetőeszközökkel szemben. A deviza- és kötvénybefektetők sokkal inkább a Fed szavaira, mint a tetteire kíváncsiak.
Vágólapra másolva!

Nem egyértelmű piaci mozgások

Első ránézésre a dollár mozgása igencsak ellentétes a papírformával. Amennyiben ugyanis a befektetők kamatemelésre számítanak, úgy arra kellene készülniük, hogy a magasabb kamat majd feljebb nyomja a dollárban denominált betéteket. Ráadásul az amerikai állampapírok hozamai csökkentek az elmúlt egy hónapban, ami szintén ellentmond a normálisnak tekinthető mozgással. Az új hitelkörnyezetre készülve ugyanis standard esetben emelkedniük kellene a hozamoknak – írja a MarketWatch.

Mondjuk az egész éves teljesítmény is egészen hullámzó, jól szemléltetve a Fed kommunikációjából kiolvasható bizonytalanságot és az erre adott pénzpiaci válaszokat.

A 10 éves amerikai állampapír hozamának alakulása év eleje óta Forrás: Investing.com

A dollár piaca is annak megfelelően változott idén, hogy milyen valószínűséggel árazta a piac a Fed-kamatemelést. Ősz óta egyre valószínűbb forgatókönyv, hogy december 16-án meglépi a 9 éve óta első szigorítást az amerikai jegybank, ráadásul a 2 héttel ezelőtti EKB-döntés óta a dollár is gyengülni tudott, ami enyhítheti a döntéshozók erős zöldhasú miatti aggodalmát. Persze kedd óta megint azt látni, hogy a szereplők újra elébe szaladnak a folyamatoknak, a kamatemelésben bízva szinte minden fontos devizával szemben erősödik a dollár.

Az EUR/USD árfolyammozgása az elmúlt fél évben Forrás: Investing.com

Beárazott szigor

A valóság azonban az, hogy a piaci szereplők lényegében már egy ideje beárazták a decemberi kamatemelést, miután a Fed döntéshozói sorra készítették fel a befektetőket.

Forrás: AFP/Mark Wilson

Mindeközben pedig az Európai Központi Bank a várakozásokat alulmúlva terjesztette ki nemrégiben a gazdaságélénkítő programját, az olaj ára pedig továbbra is nagyon gyenge. Ezek együtt fokozzák a várakozásokat azzal kapcsolatban, hogy a jövő évben a Fed fokozatos ütemben emel kamatot.

Mivel a Fed az elmúlt 12 hónapban vonakodott kamatot emelni, nagy valószínűséggel olyan kommunikációval élnek majd, amely elég „galamblelkű” ahhoz, hogy jelezze,

nem áll szándékukban a szigorítás ütemének felpörgetése,

- mondta Doug Borthwick, a Chapdelaine & Co. vezető devizakereskedője.

A galambok és a dollár

Éppen ezért mivel a piac arra számít, hogy a Fed szerdán kamatot emel, az igazi hangsúly azon lesz, hogy a döntés mellett milyen kommunikációval él majd a jegybank, miként jelöli ki a szigorítás ütemét a 2016-os évre. Amennyiben pedig a Fed erőteljesen hangsúlyozza a fokozatos és megfontolt emelési ciklust, úgy a piaci stratégák szerint

a dollár tovább gyengülhet, az amerikai kötvényhozamok pedig csökkenhetnek.

A MarketWatch szerint alapvetően két dologra kell majd figyelni a Fed kommunikációjában a fentiek mellett. Szintén a „galamblelkű emelés” irányába mutathat ugyanis, ha a Fed csökkenti az inflációs várakozásait, és hangsúlyozza, a következő emelés előtt szeretné látni a némileg 2 százalék alatti inflációs cél teljesülését. Ezt erősítheti meg az is, amennyiben lefelé módosítják a Fed hivatalnokok által várt emelkedő kamatpályát.