Így lehet keresni a robotok világuralmán

robot AI
Robotic hand holding a cube with binary code on it, computer illustration.
Vágólapra másolva!
A robotok világuralomra törése nemcsak a populáris kultúra, de a befektetők fantáziáját is izgatja az elmúlt időszakban. Ennek oka pedig egyszerűen az, hogy a tudományos fantasztikus történetekből egyre több robottal találkozhatunk a hétköznapokban is. Befektetői szempontból pedig ez még jól is jöhet.
Vágólapra másolva!

A robotok 2025-re valószínűleg a feldolgozóipari feladatok 45 százalékát fogják ellátni, szemben a napjainkban tapasztalt 10 százalékkal – írja a robotokkal foglalkozó 300 oldalas tanulmányában a Bank of America Merrill Lynch. Az elemzés úgy számol, hogy a robotok és a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatos megoldások piaca 2020-ig 153 milliárd dollárosra nőhet. Ebből a robotok és a robotika általában 83 milliárdos részesedéssel bírhat, míg az AI 70 milliárdossal.

A robotok globális értékesítése egyébként 2014-ben 10,7 milliárd dolláron tetőzött, miközben Kína, az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea és Németország osztozik a teljes piac 70 százalékán – írja a MarketWatch.

A robotok globális felhasználásának alakulása (2013 és 2015) Forrás: MarketWatch

Egyre többen a fedélzeten

Mindeközben nem elhanyagolható, hogy az AI egyre szervesebb része a technológiának, és olyan nagyvállalatok fektetnek a területbe, mint az Apple, a Facebook, az Alphabet, az IBM, az Intel, a LinkedIn, a Yahoo vagy a Twitter.

A lendületet jól mutatja, hogy

a Google 12 hónap alatt 9 robotikával foglalkozó vállalatot vásárolt meg,

míg az Uber felvette a Carnegie Mellon Egyetem 40 kutatóját az automata vezetői technológia fejlesztéséhez – hangsúlyozta Beija Ma, a Bank of America Merrill Lynch részvénypiaci stratégája.

Amellett, hogy a mesterséges intelligencia az egyik legdivatosabb téma, és Ma szerint egyre nagyobb jelentősége lesz a jövő számítógépes technológiájában, alapvetően nyolc olyan nagy terület van, amely szép reményekkel kecsegtethet a befektetők számára a robotok területén. Ez az AI, a légi- és hadiipar, az autók és a közlekedés, a pénzügy, az egészségügy, az ipar, a szolgáltatói szektor, valamint a mezőgazdaság és a bányászat.

Óriási előrelépést látni a robotizációban Forrás: AFP/Chip Somodevilla

A robotok mindenhová betörnek

Érdekes kiemelni, hogy a becslések szerint csak a vezető nélküli autók 200 milliárdtól 1900 milliárd dollárig (az éves magyar GDP 14-szerese) terjedő értéket termelhetnek 2025-ig.

A védelmi szektor és a hadiipar szintén komoly felfutást élhet meg a következő időszakban,

mivel a kormányok egyre inkább szeretnék csökkenteni az emberi halálozások számát. A drónok egyébként már most a katonai robotok 80 százalékát teszik ki.

Külföldi katonai attasék egy, az oroszbarát szakadároktól elkobzott, feltehetően orosz gyártmányú drón előtt egy kijevi harckocsijavító üzemben 2014. augusztus 29-én. Forrás: MTI/EPA/Tatjana Zenkovics

A pénzügyi szektor is komoly fejlődés küszöbén áll, elsődlegesen a robot tanácsadók, illetve az automatizált kereskedési rendszerek tekintetében. Az előrejelzés szerint ezek 110-140 millió teljes állásnak megfelelő munkát láthatnak majd el, és összesen 5200 és 6700 milliárd dollár közti hatást generálhatnak.

Gépek és papírok

Miközben Ma hangsúlyozta, hogy a robotok és a mesterséges intelligencia egyre fontosabb és megkerülhetetlenebb részévé válik az életünknek a biztonságtól a szórakoztatásig, a Bank of America mindennek konkrét részvénypiaci hatását is megvizsgálta. A bank nagyjából 200 olyan vállalat papírját követi, amely valamilyen formában köthető a robotikához, de csak 9 számít „tiszta” vállalatnak, vagyis olyannak, amely eladásainak 100 százalékát a robotok és az AI adják.

Ez a 9 társaság az amerikai Intuitive Surgical, a Rockwell Automation, a svájci ABB, a japán Fanuc, a Mitsubishi Electric, a Nabtesco, az Omron, a Yaskawa Electric és a kínai Inovance.

Forrás: AFP/Spencer Platt

Noha igen nehéz ezen kitettségeket konkrét összefüggésbe hozni a részvénypiaci teljesítménnyel, a Bank of America elemzői úgy látják, hogy ennek lekövetése igen fontos szempont lehet a jövőben, ahogy a robotika és a mesterséges intelligencia hatása világszerte egyre nő.