Bízza pénzügyeit egy robotra!

apple iphone, apple Carplay, iphone
A visitor presses the new Apple's CarPlay touch-screen commands inside the Volvo Estate concept car displayed at the Swedish carmaker during the press day of the Geneva Motor Show in Geneva, on March 4, 2014. Apple announced that autos will roll out this year with CarPlay technology making iPhones helpful road-trip companions, complete with Siri tending to messages. Ferrari, Volvo, and Mercedes-Benz will show off the technology this week at a car show in Geneva, but the long list of auto makers incorporating it into models included Honda, BMW, Toyota, and General Motors. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A világ egyik legnagyobb bankja egy robot kezébe adná az ügyfelek pénzét, méghozzá úgy, hogy hangutasításokon keresztül lehetne utasításokat adni a programnak a különféle pénzügyi megbízások teljesítésére.
Vágólapra másolva!

A brit Barclays olyan technológia kifejlesztésén dolgozik, amellyel az ügyfelek robotokkal kommunikálnának a különféle pénzügyi megbízásaik elvégzése során – mondta a CNBC-nek a brit nagybank digitális üzletágának vezetője. Maga a technológia hasonló lenne az iPhone telefonokból ismert személyi asszisztens programhoz, a Sirihez, mellyel a felhasználók hangutasítások formájában kommunikálhatnak, azok pedig válaszolnak a kérdésekre.

- magyarázta Derek White, a Barclays design és digitális osztályának vezetője a Londoni Technológiai Héten.

Most még mindenfeléképpen kell a fizikai érintkezés a különféle internetes ügyintézéshez Forrás: 123rf.com

White az Amazon Echo nevű készülékét is példaként hozta fel, hisz ennek is adhatnak utasításokat a felhasználók, például, hogy játsszon le egy számot vagy mondja meg, milyen idő lesz.

Arra a kérdésre, hogy ez egy új eszköz vagy egy új alkalmazás lesz-e, White azt válaszolta, hogy „ezen még aktívan dolgozunk”.

Egyre fontosabb a mesterséges intelligencia

Több amerikai technológiai óriásvállalat is dolgozik saját rendszerének mesterséges intelligenciáinak javításán. Az Apple múlt hónapban mutatta be a cég fejlesztői konferenciáján a Siri javított verzióját, amely például napszakok és szokások alapján ajánl fel alkalmazásokat. A Google saját, androidos telefonokra fejlesztett alkalmazása a Google Now, a Microsoft nagydobása pedig a Cortana nevű személyi asszisztens.

A Barclays most egy olyan rendszer fejlesztésén dolgozik, amellyel az ügyfelek az okostelefonjaiknak adott utasításokkal intézhetik banki ügyeiket.

Az ICub nevű humanoid robot egy labdát próbál megfogni Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Gondolkodj úgy, mint egy startup

A Barclays egyre nagyobb figyelmet és energiát szentel a technológiai fejlesztéseknek. 2012-ben már kijött a Pingit nevű alkalmazással, amelynek segítségével bármely bank ügyfelei mobiljaikon, sőt a Twitteren keresztül is pénzt tudnak küldeni egymásnak. A Pingitért is felelős fejlesztési igazgató elmondta, hogy a termék megalkotásán dolgozó csapat úgy működött, mint egy startup cég, és ez a mentalitás a bank többi részlegére is hatott.

Derek White elmondta, hogy a Barclaysnek körülbelül ötven olyan csapata van, amely a bank különböző osztályain azért dolgozik, hogy a pénzintézet kellően gyorsan és rugalmasan tudjon reagálni a technológiai változásokra.