Rendszerszintű problémák miatt tart itt a világ

wall street bull bika tőzsde hangulat
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 22: A police officer watches protestors during the "Flood Wall Street" protest on September 22, 2014 in New York City. The Flood Wall Street protest came on the heels of climate change march on September 21, that attracted over 300,000 protestors. Bryan Thomas/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Immáron jó ideje a jegybankok a piacok egyik elsődleges mozgatói. Legutóbb éppen annak örültek a befektetők, hogy nőttek a várakozások azzal kapcsolatban, hogy Japán, Európa, Kína és India jegybankjai hamarosan lazíthatnak a monetáris kondíciókon. Noha mindez akár fel is hajthatja a kockázatosabb eszközök árát, a befektetői bizalom visszaállításához ennél sokkal többre lenne szükség.
Vágólapra másolva!

Amennyiben a piaci hangulat egyedül a központi bankokon múlik, az egyes piaci ralik gyorsan kifuthatnak – hangsúlyozza Larry Hatheway, a GAM vezető közgazdásza, a CNBC-n megjelent publicisztikájában. Kiemeli, a piacoknak többre van szükségük a kamatvágásoknál, a mennyiségi lazításnál (QE) és a nyilatkozatoknál.

Növekedési gondok

A szerző szerint ennek oka igen egyszerű:

a világ attól szenved, hogy nincs elég növekedés.

A központi bankok pedig, bár nem erőtlenek, nem valószínű, hogy megfelelő mértékben tudják megemelni a gazdasági bővülést. Hisz nem is feladatuk, ráadásul az elmúlt évek zéró kamataival, eszközvásárlási programjaival pont azt érték el, hogy eltűntek a hozamok. Ezen túlmenően nagyon valószínűtlen, hogy olyan politikákat tudnának életbe léptetni, melyek valóban működnének, mint például a fiskális expanzió finanszírozása vagy a készpénz megadóztatása.

A jegybankok próbálnak megtenni mindent, de van egy határ, ahol már hatástalanok Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Az ok tehát, amiért a piacok gyengélkednek, nem monetáris okokra vezethető vissza.

A gyökerek a rendszerszintű növekedési hiányosságokban és egyéb strukturális bajokban keresendők

– hangsúlyozza a szerző –, melyek kereslet- és kínálatvezéreltek. Az egyik jól ismert akadály a túlzott adósság, amely az angolszász háztartási szektorban mindig jelen van, és egyre nagyobb aggodalmakat okoz a feltörekvő piacokon.

Kevésbé ismert a gyenge növekedési trend és a túlkínálat kapcsolatának veszélyes természete. Pedig éppen ez az oka annak, hogy az alacsony inflációs környezet – a klasszikus modellek előrejelzései ellenére – miért nem emeli meg a háztartások vásárlóerejét.

A két csapás

Hatheway szerint a növekedés gyengélkedésének oka két egymással ellentétes elméletben keresendő.

Az egyik (a keynesiánus) teória szerint a kitartóan alacsony infláció krónikus kereslet-elégtelenséget jelez, ami összekapcsolható a tőkehozam összeomlásával. A monetáris politika pedig hatástalan, mivel az elégtelen kereslet, és nem a reál kamatráták azok, amelyek meghatározók a befektetői döntéseknél. Az akadozó termelékenység és a gyenge demográfiai mutatók miatti lassú növekedési trend szintén hozzájárul a negatív hatáshoz. A nettó eredményt pedig gyenge befektetési szintek és a vártnál alacsonyabb mértékű fogyasztás jelentik, melyek egyenetlen növekedéshez vezetnek.

Egy másik, az üzleti ciklusokkal foglalkozó, úgynevezett RBC (Real Business Cycle – valós üzleti ciklus) elmélet szerint a recessziókat mindig a túlzott, felpörgő befektetések időszaka előzi meg. Ez ismerősen csenghet számos energia- és nyersanyagipari vállalatnak, de gondolhatunk a Kínában felfűtött állami tulajdonú üzleti szektorra is.

Halálos kombináció

A kockázat az, hogy a kereslet-elégtelenség és a többletkapacitás kombinációja megrekedt globális gazdasághoz vezet. A recesszió, amely történetileg sokszor monetáris önuralom vagy a buborékok kipukkadása után alakul ki, most talán sokkal kisebb sokkokat követ majd. Most először a feltörekvő piacok problémái lökhetik recesszióba a világgazdaságot – mondja az elemző.

Nem csoda tehát, hogy a befektetők idegesek. Még rosszabb, hogy amennyiben a diagnózis helyesnek is bizonyul, a gyógyszert igen nehéz beazonosítani. A kezelés egyrészt magában foglalhatja a politikai kihívásokat jelentő strukturális reformokat, a többletkapacitás csökkentését, valamint az egyensúlytalanságok visszafogását (például Kínában). Emellett látszódnak még kisebb lépések, mint az amerikai energiaszektor kínálati oldalának megtisztítása vagy a nemrég bejelentett Csendes-óceáni Partnerségről (TPP) szóló megállapodás, de ennél sokkal több kellene.

Az S&P 500 index árfolyammozgása 2007 óta - tényleg itt a vége a 6 éve tartó ralinak? Forrás: Investing.com, Investor.hu

Miként reagálnak a befektetők?

Hatheway meglátása szerint

a piacok augusztusi felfordulása fontos pontot jelöl, nevezetesen a kockázatos eszközök 2009 óta tartó ralijának végét,

és a volatilitás visszatérését. Ebben az esetben pedig – jegyzi meg a szerző – a befektetőknek sokkal kevésbé kellene hagyatkozniuk a piacok általános teljesítményére. Úgy tűnik tehát, újra beköszönt a jó öreg befektetési éleslátás időszaka.