Ritkán látni ekkora pálfordulást

meglepetés befektetés online tőzsde  pénzügyek szórakozás
Vágólapra másolva!
Míg a legtöbb befektető inkább visszavonulót fúj vagy elkerüli a kínai börzét, addig Jon Carnes, aki eddig a legnagyobb medve volt a kínai részvényeket illetően, optimistává vált, és szembe menve a várakozásokkal, az árfolyamok emelkedésére tette meg tétjeit. Vajon ez egy intő jel? Ki fog derülni, mindenesetre nagyon optimista.
Vágólapra másolva!

Sok pénz van Kínában

– véli az Eos Holding elnöke. A kínai háztartások teljes vagyona tavaly már elérte a közel 21 ezer milliárd dollárt, aminek mindössze 10 százaléka hever részvénypiaci befektetésekben, a 2015 második negyedéves adatok szerint pedig ez az arány mindössze 8,8 százalék. Eddig inkább ingatlanban, bankbetétben vagy egyéb üzleti vállalkozásban tartották az emberek a pénzüket.

Akitől még a kínaiak is tartanak

A számunkra talán ismeretlen Carnes még 1992-ben kezdett el befektetésekkel foglalkozni, amikor a háromezer dolláros megtakarítását akarta megforgatni. Ekkor kezdte el szisztematikusan vizsgálni a kínai részvény árfolyamokat, amiket azóta is nyomon követ. Leginkább azt vizsgálta, mely cégek eredménykimutatásaiban talál valamilyen ferdítést, a valóságtól elrugaszkodott adatot.

Ezeket közzé is tette, de tevékenységére hamar felfigyeltek, hiszen egyre több fejfájást okozott a vállalatoknak. Persze a kínai hatóságok sem nézték jó szemmel a negatív híreket, éppen ezért

Carnes jobbnak látta, ha álnéven ad befektetési tanácsokat,

ezért az Alfred Little álnevet vette fel elemzései bemutatására.

A shortolásba 2009-ben vágott bele, és eddigi befektetői karrierjét gyakorlatilag annak szentelte, hogy a kínai cégek ellen fogadjon (azaz azok árfolyamesésére).

Jon Carnes, a nagy kínai shortos, aki most átfordult és az árfolyamok további emelkedését várja Forrás: Jon Carnes via Bloomberg

Jöttek a sikerek is

A most 41 éves Carnes 2011-ben a Sino-Forest elleni spekulációval tett szert hírnévre, de azóta már legalább nyolc olyan cég ment tönkre és lett kivezetve a tőzsdéről, amely ellen a híres medve beállítottságú befektető eladási ajánlást fogalmazott meg, illetve fogadott nagyobb téttel.

Jelenleg kínai társával 10 millió dollár sorsáról dönt vancouver-i irodájából, leginkább az észak-amerikai és kínai piacon fektetve be családjuk és a munkatársak pénzét. Külső befektetők pénze nincs az alapban.

A sikereit persze nem mindenki nézte jó szemmel. A négy évvel korábbi spekulációja olyan nagy felbolydulást keltett Kínában, hogy az üzletembernek el kellett menekülnie. A shortolónak a célkeresztjébe került ezüstbányászattal foglalkozó cég miatt nem egyszer fenyegették meg - közölte a Bloomberg.

A kínaiak is nagyon hisznek a tőzsde további felívelésében Forrás: Origo

Duplázni fog a sanghaji tőzsdeindex

Most viszont Carnes épp az ellenkező álláspontra helyezkedett, mint a nemzetközi befektetői tábor nagyobb része, hisz

szerinte épp most kínálkozik kiváló lehetőség a kínai piacon való bevásárlásra.

A kínai piacra szakosodott befektető meglátása szerint az elkövetkező 18 hónapban a Shanghai Composite index el fogja érni a 8 000 pontos szintet, ami a pénteki záróárhoz képest több mint duplázódó árfolyamot jelent.

Carnes véleménye szerint a mostani heves esés inkább csak egy korrekció, ráadásul még most jöhet a kínai lakosság részéről az igazi vételi roham a tőzsdén, látva azt, hogy a nagy esés után fel tudnak szállni a robogó vonatra.

Kisiklott a Shanghai Express

Az elmúlt év nagy sztárja az úgynevezett kínai belső piac (A-részvények) volt, amelyhez idén tavasszal csatlakozott a hongkongi testvére is (az úgynevezett H-részvények, a külső piac). Tavaly nyár óta 150 százalékos áremelkedést lehetett látni a Shanghai Composite indexben, melyben leginkább a lakossági forgalom a jellemző (a teljes volumen 80 százalékát adják). Óriási értékpapír-számlanyitási rohamot is lehetett tapasztalni idén, közel 90 millió új számlát nyitottak, ráadásul jelentős hitelfelvétel is párosult ehhez a folyamathoz.

Kisbefektetői értékpapírszámla-nyitások alakulása 1999 óta Forrás: CEIC and Deutsche Bank Research

Viszont ahogy arról már többször is beszámolt az Investor, június közepén megváltozott a széljárás, és három hét alatt több mint 30 százalékot zuhant az A-részvényeket tömörítő Shanghai Composite index, óriási vagyonokat (kb. 2-3000 milliárd dollár) eltűntetve. Kb. 1400 tőzsdei cég kérte a saját papírjaival való kereskedés felfüggesztését, elkerülve a nagyobb bajt. A kínai hatóságok számos intézkedéssesl próbálták megakadályozni a helyzet további súlyosbodását, a hírek szerint kb. 800 milliárd dollárt költöttek el a 'mentésre'. Azóta az árfolyam valamelyest megnyugodtak, de ezen a héten újra az eladók kerültek nyeregbe.

A Shanghai Composite index árfolyammozgása az elmúlt egy évben Forrás: Investing.com, Investor.hu