Ez nem mehet így tovább!

durva veszély kockázat hangulat félelem befektetés tőzsde
Vágólapra másolva!
A Berkley Egyetem gazdaságtörténésze súlyos politikai válság kialakulásától tart az öreg kontinensen. Barry Eichengreen az Alapblognak adott interjúban elmondta, hogy az euró a jelenlegi rendszerben nem fejlődhet tovább, a görögökre pedig csak rossz várhat.
Vágólapra másolva!

Amerikai minta

Úgy tűnik, Barry Eichengreen közgazdász beállt azon neves szakemberek - Soros, Krugman, Reich, Stiglitz – sorába, akik sokkal jobban aggódik az euró jövője miatt, mint a legtöbb európai döntéshozó. Ő ezt azzal magyarázza, hogy az euró előkészítésének, megszületésének első pillanatától éberen figyelték az európai pénzügyi-gazdasági-politikai fejleményeket. És most azt kell tapasztalni, hogy "a kilencvenes években tett negatív jóslataink „bejönni” látszanak. Boldogabbak lennénk persze, ha nem lett volna igazunk" - mondta Eichengreen az Alapblognak adott interjúban.

Ennek megfelelőenbankunióhoz kellett volna kapcsolni a közös kötvénykibocsátást. Ennek jele sincs Európában. Számunkra, amerikaiak számára – saját történetünkből kifolyólag – ez az egyik legfontosabb lecke, amit meg kellett tanulnunk. Közösen fenntartott igazi európai költségvetési unióról gyakorlatilag már nincs szó, a politikai unió pedig megmarad egyesek álmának - érvelt a közgazdász.

Élesedő szembenállás Európában

Az utóbbi hetekben, hónapokban kimondottan súlyosbodott a helyzet. Korábban elképzelhetetlen fundamentális jelentőségű szembenállások alakultak ki a vezető országok: Németország, Franciaország és Olaszország, továbbá az északi és a déli eurózóna-tagok között. Amit pedig Görögországgal tesznek, az szinte javíthatatlan morális, politikai-gazdasági károkat okozhat.

Az európaiaknak a lehető legrövidebb időn belül két lehetőség közül kell választaniuk:

1. Időben visszalépnek, de határozottan. A nemzetállamokra, azok kormányaira, parlamentjeire bízzák a költségvetések rendbetételét, az adósságok leépítését. A politikai unió ügyét pedig leveszik a napirendről. Ez a verzió kockázatos, hiszen a nemzetállamok – összeurópai ellenőrzés nélkül – hajlamosak a teljes elszakadásra, az intézményesített csalásra, korrupcióra.

2. Most elindulni az igazi, az amerikai értelemben vett költségvetési és politikai unió irányába.

Együtt vagy külön

A közgazdász borúlátóan jellemezte az eurózóna jelenlegi helyzetét:

"Schäuble német pénzügyminiszter mini monetáris uniót hozna létre néhány észak-, északnyugat-európai országgal közösen. Olasz kollégája viszont történelmi szükségszerűségnek tartja a jelenleg létező eurózóna tagjai közötti totális unió mielőbbi megalkotását. Cameron brit miniszterelnök viszont – igaz, a szigetország nincs is benne az övezetben – visszatérítené az uniót egy kölcsönös előnyökre épülő gazdasági csoportosulássá. Ilyesfajta kiúttalanságot sejtető helyzetben nem volt Európa 1957 óta, amikor elhatározták az unió beindítását” – mondta Eichengreen az Alapblognak adott interjúban.

Barry Eichengreen súlyos politikai válság kialakulásától tart az öreg kontinensen. Forrás: Wikimedia Commons

Görög dráma

Nem számít semmi jóra az épp mentőcsomagra váró Görögország esetében a közgazdász.

– vetítette előre a 300 milliárd eurós (92,7 ezer milliárd forint, azaz az éves magyar GDP háromszorosa) adósságspirálba keveredett Görögország sorsát.

A Grexittel kapcsolatban Görögország benntartása mellett szavazna. Ez talán a kisebbik rossz összeurópai szempontból - vélekedett a szakember.

Barry Eichengreen úgy véli, hogy az európai döntéshozók rossz úton indultak el, akiktől könyörületességet és szolidaritást kér, különben újabb krízis vár a már sokat megért földrészre.

A gazdag európai országok, pénzügyi intézmények ugyanannyira felelőtlenek voltak és ennek megfelelően bántak a hitelezéssel, mint a görögök.

A felelősség közös, a megoldásnak is közösnek kellene lennie és a nagyvonalúságon, a sérelmeken való túllépéseken kellene alapulnia.

Közös megoldások kellenek - a képen Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Forrás: Reuters

„Vészesen lassulhat a kínai gazdaság”

„A sanghaji tőzsdét úgy találták ki, úgy működtetik, hogy az nem válhatott a globális tőkepiacok részévé."

A részvényárfolyamok ottani zuhanása nem izgalmas a mi szempontunkból.

– világít rá a szakember, aki nem kínai tőzsdekrach begyűrűzésétől tart, hanem magától a kínai gazdaság lassulásától, amellyel számos európai ország és az Egyesült Államok is szoros kereskedelmi kapcsolatban áll.

A közgazdász nem osztja azok nézetét, akik szerint ez a lassulás majd megáll az évi 6-7 százalékos szinten. A dinamika azt sugallja, hogy ha a 10-12 százalékos GDP-növekedés relatíve gyorsan 7 százalékosra tudott szűkülni, akkor a 7 százalékos bővülés lemehet akár 3 százalékosra is - hangsúlyozza az elismert szakember.

Eichengreen arra figyelmeztet,

ha az ázsiai ország gazdasága ilyen vészes ütemben lassul, akkor egy újabb globális pénzügyi válság kirobbanása már csak idő kérdése.