Vágólapra másolva!
Nem hisz a kormány előrejelzésének megalapozottságában, ezért elhúzódó növekedési gondokra számít a Fidesz, valamint arra, hogy korlátozott lesz a következő kormány mozgástere. Az IMF-hitelt meghosszabbítaná a párt - mondta Varga Mihály alelnök a Bloombergnek.
Vágólapra másolva!

A folytatódó recesszió, a halmozódó adósság és az irreális idei hiánycél behatárolja a jövendő Fidesz-kormány lehetőségeit a magyarországi gazdasági növekedés beindításában - mondta Varga Mihály, az ellenzéki párt alelnöke a Bloomberg hírügynökségnek adott interjújában.

A volt pénzügyminiszter szerint Magyarországon "W alakú" lesz a visszaesés, ellentétben a kormány várakozásaival. Ez pedig lehetetlenné teszi a 3,8 százalékra kitűzött 2010-es deficitcél elérését - jelentette ki Varga, hozzátéve, hogy a Fidesz 7,5 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányra számít.

A GDP nagyságának lineáris grafikonon ábrázolt képe alapján a közgazdászok a gazdasági visszaesés négy alapfajtáját különböztetik meg: V, U, W és L alakút. A típusok alakja azt jelzi, hogy a fellendülés mikor és milyen gyorsan indul meg, illetve megindul-e egyáltalán. A W alakú értelemszerűen egy rövid felívelés utáni ismételt visszaesést jelent.


A legutóbbi kormányzati előrejelzés 0,3 százalékos GDP-csökkenést, míg a Bloomberg elemzői konszenzusa stagnálást valószínűsít erre az évre. Varga Mihály nem adott konkrét prognózist, de a kormányét indokolatlanul optimistának nevezte.

"Magyarország súlyosan eladósodott állam, nagyrészt a piacok bizalmától és a nemzetközi intézmények jóindulatától függ. Az IMF-hitel visszafizetése 2011-ben és 2012-ben nagy terhet ró az országra, szűkítve a mozgásteret" - idézte Vargát a cikk.

A Fidesz ugyanakkor meg akarja hosszabbítani az októberben lejáró IMF-kölcsönt. A párt vezetői még ebben a hónapban találkoznak a valutaalap képviselőivel - tette hozzá Varga. "Nem célunk a hiány növelése, de olyan körülményeket is figyelembe veszünk, amelyeket az IMF nem" - mondta a politikus arra utalva, hogy a valutaalap korábban jelezte: nem tolerálna 7 százalék feletti hiányt.