Vágólapra másolva!
Visszapattant péntek reggel az euró a forinttal szembeni 270-es szintről. Bár hajnaltól a forint időnként erősödött, és az euró meg-megközelítette a 270-es értéket, délután járt 273 forint fölött is az euró, a pesti piac zárása előtt, háromnegyed ötkor viszont 272,69 volt a kurzus. A Buda-Cash elemzői szerint gazdasági kockázatot jelent az erősödő forint.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Pénteken kevéssel reggel 10 óra után egy euró 271,26 forintba került, egy dollár 193,50 forintot ért, a svájci frankért pedig 178,40 forintot kértek a bankközi devizapiacon. A pesti zárásakor viszont 272,69 forint volt az euró, délután viszont járt 273 fölött is a forint. A hullámzás oka, hogy a piacon nem sok szereplő aktív a Függetlenség Napja előtt ugyanis zárva tartottak pénteken az amerikai piacok.

Az eurót szerdán bőven 270 forint alatt is jegyezték, vagyis a magyar pénz jelentősen erősödött a hét közepén, csütörtökön azonban a rossz amerikai munkanélküliségi hírek hatására gyengülni kezdett a magyar deviza. Csütörtök este már 271-272 forintot kellett adni a piacon az euróért.

Pénteken reggel tízig 270 és 272 közötti sávban mozgott az árfolyam, de a pesti piacnyitás után, reggel kilenctől némi erősödéssel inkább a 270,2-271-es szűkebb sávban ingadozott a kurzus. Később, péntek délután 272-273 forint körül alakult a kurzus.

Sörös Csaba, a Takarékbank elemzője délelőtti elemzésében rámutatott, hogy a régiós tőzsdék délelőtt mínuszban járnak, így mérsékelt eladói nyomás van a térségbeli devizákon is.

Gazdasági kockázatot jelent az erős forint

Magyarországon a globális veszélyforrások mellett további gazdasági kockázatot jelenthet a biztosnak tűnő kormányváltás, valamint a forint erősödése - jelentette ki a Buda-Cash Brókerház elemzője, Réczey Zoltán pénteken a Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A forint erősödése az exporton keresztül kedvezőtlenül hat a gazdasági növekedésre - magyarázta Réczey Zoltán. Úgy vélte: a forint a következő másfél évben inkább erősödni fog, és csak átmenetileg várható kisebb gyengülése. Akár 2010-ben, akár előbb történik kormányváltás Magyarországon, az ismeretlen költségvetési politika is kockázatot jelent - tette hozzá.