Ryan Gosling miért fagyoskodik a Honvéd utcában?

Szárnyas fejvadász 2049
Vágólapra másolva!
Az MTV-székházat nem volt nehéz kiszúrni a Magyarországon forgatott Szárnyas fejvadász 2049 első előzetesében, de nem ez volt az egyedüli budapesti helyszín, ami felbukkant abban a másfél percben. Ön is felismeri, merre járt Ryan Gosling?
Vágólapra másolva!

Hétfő délután jött ki a Szárnyas fejvadász folytatásának első előzetese, amiben örömmel fedeztünk föl ismerős részleteket. A film nagy részét Rákospalotán forgatták, az Origo filmstúdióban, de több jelenetet külső helyszínen vettek fel Budapesten. A teaserbe több olyan snitt is bekerült, ahol budapesti utcák és épületek bukkannak fel pár másodpercre, ezeket gyűjtöttük ki most.

Már rögtön az első beállításban Ryan Goslingot egy budapesti utcán látjuk sétálni. A környezetet eléggé átalakították a film kedvéért, de sajátos homlokzatáról könnyen fel lehet ismerni a kép bal oldalán lévő épületet. Na, mi ez? Az ötödik kerületi Honvéd utcában található Nemzetgazdasági Minisztérium.

A budapesti Honvéd utca a Szárnyas fejvadász 2049 előzetesében, illetve a Google térképén Forrás: InterCom / Google Street View

A filmben, úgy tűnik, sci-fi díszletelemként fontos szerepet kaptak azok a tipikusan magyar szemeteskonténerek is, amilyenek mellett annak idején Angelina Jolie és Brad Pitt is előszeretettel ebédelt. A képen látunk még két hómegsemmisítő járművet is lebegni a budapesti aszfalt felett. Denis Villeneuve rendező pár hónapja elárulta, hogy a 2049-ben játszódó történetben az óceán, az eső és a hó is mérgező lett, és ilyen gépekkel teszik élhetővé Los Angeles utcáit.

Ezt a részt még szeptember elején forgatta a stáb, és nagy szerencsénkre a Honvéd utcában lakó exkollégánknak akkoriban sikerült is pár fotót készítenie a munkálatokról. Ahhoz képest, hogy az egész jelenet abból áll, hogy befordul egy taxi, és Gosling átmegy az utcán, bonyolult előkészületek előzték meg a napokig tartó forgatást. Nagy szellőzőket szereltek fel az épületekre, angol és japán nyelvű cégéreket raktak ki, az egész Honvéd utcát műhóval borították be, egy óriási turbina fújta a működöt.

A Szárnyas fejvadász 2049 forgatása a budapesti Honvéd utcában Fotó: Ort Attila

Gosling egy K nevű, replikánsok felkutatására szakosodott rendőrtisztet, azaz szárnyas fejvadászt játszik. Egy régi titok arra készteti, hogy felkutassa az eredeti film főhősét, Rick Deckardot (Harrison Ford), akinek a történet szerint harminc éve nyoma veszett.

Az előzetes megmutatja a nagy találkozást K és Deckard között, sőt még az is kiderül belőle, hogy Ford figurája az egykori MTV-székházban húzta meg magát. A lépcső és a homlokzat még nem ismerős, de az aula, amibe belép a Drive sztárja, már egyértelműen az 1905-ben átadott, évtizedeken át Tőzsdepalotaként funkcionáló épület három emelet magasságú belső tere.

Ryan Gosling belép az MTV-székház aulájába a Szárnyas fejvadász 2049 előzetesében Forrás: InterCom

A következő néhány snittet is a Szabadság téri épületben vették fel, az egyik emeleti helyiségben. Gosling leüt egy billentyűt a zongorán, valami zajra lesz figyelmes, és akkor lép ki Ford pisztollyal a kezében az árnyékból.

Harrison Ford és Ryan Gosling az MTV-székház egyik termében a Szárnyas fejvadász 2049 előzetesében Forrás: InterCom

Deckard lakását nem mutatja meg az előzetes, de oda már korábban bepillanthattunk azon a forgatási fotón, amin az eredeti film rendezője és az új rész producere, Ridley Scott társaságában állt körül egy bárpultot Gosling, Ford és Villeneuve.

Denis Villeneuve, Ridley Scott, Harrison Ford és Ryan Gosling a Szárnyas fejvadász 2049 forgatásán Fotó: Stephen Vaughan - Warner Bros.

Az ezen a helyszínen játszódó jeleneteket viszont nem az MTV-székházban, hanem a rákospalotai stúdióban vette fel a stáb.

Na, de mit kereshetett Ryan Gosling a Honvéd utcában? Csak két háztömbnyit kell visszamenni abba az irányba, amelyikből a színész jött, és a Báthory utca sarkán már meg is van a megoldás!

Aldi-üzlet a Honvéd és a Báthory utca sarkán Forrás: Google Street View