Leszbikusok díjazták Sharon Stone-t

Vágólapra másolva!
Egy neves leszbikus szervezet elismerését vehette át az Elemi ösztön sztárja a hétvégén. A díjat a homoszexuálisok jogainak védelmében tett erőfeszítéseiért és az AIDS-kutatás támogatásáért kapta a szőke szexszimbólum.
Vágólapra másolva!

A 46 éves sztár a Leszbikus Jogok Országos Központja (National Center for Lesbian Rights) nevű San Franciscó-i egyesülettől kapta az elismerést. A színésznő a szervezet Szellemiség-díját (Spirit) vehette át múlt szombaton az elmúlt évek áldozatos munkájáért, amivel a homoszexuálisok jogait támogatta és segítette.

Stone mindezek mellett több millió dollár összegyűjtésében segédkezett az AIDS-kutatás számára, és leszbikus alakításaival segítette a másság társadalmi szinten való elfogadását. "Egy egész sor dologért jár neki ez a díj, a sok-sok év áldozatos munkájáért" - mondta el a szervezet szóvivője, Ruth Harris.

Pedig az Oscar-díjra is jelölt színésznővel szemben nem mindig voltak ilyen kedvesek és előzékenyek a leszbikus aktivisták. Az Elemi ösztön idején például tüntetéseket szerveztek, hogy heves nemtetszésüknek adjanak hangot a Michael Douglas főszereplésével készült krimivel kapcsolatban. A harcos melegek azt kifogásolták, hogy a filmben bemutatott leszbikus és biszexuális karakterek mindegyike pszichopata gyilkosként volt ábrázolva.

A színésznő a 2000-es Ha a falak beszélni tudnának című tévéfilm második részében nyújtott alakítását ellenben már nagy örömmel fogadták a meleg-szervezetek. A drámai szerepekben is otthonosan mozgó Stone egy gyermekvállalásra készülő leszbikus pár egyik felét alkotta. Partnere az Ellen című tévés komédiasorozat címszereplője, Ellen DeGeneres volt.

Stone amellett hogy folyamatosan kampányol az AIDS-kutatás támogatásáért, Planet Hope néven tábort hozott létre a fiatal hajléktalanok számára, és segíti a Project Angel Food nevű alapítványt, ami az otthonukat elhagyni képtelen AIDS-betegek ellátásával foglalkozik.

A leszbikus szervezet huszonhetedik születésnapját ünneplő rendezvényen Stone San Francisco polgármesterétől, Gavin Newsomtól vehette át díját, aki nemrég azzal váltott ki nemzetközi vitákat, hogy bejelentette: engedélyezné a melegek házasságát.