Tom Cruise Bushidója

Vágólapra másolva!
Az 54. hadtest rendezőjének Az utolsó szamuráj című kosztümös filmje felemás érzéseket ébreszt a nézőben. A helyenként túl nyilvánvaló klisékkel operáló alkotás végén az ember mégis pozitív érzelmekkel telve hagyja el a nézőteret.
Vágólapra másolva!

Az utolsó szamuráj története szerint az amerikai polgárháborúban hőstetteket véghez vivő - Tom Cruise által megszemélyesített - Nathan Algren százados a béke beálltával elveszíti a lába alól a talajt. Keményen iszik, hogy elfeledje a háború borzalmait, s aprópénzre váltja a hadszíntéren megszerzett medáljait. Egy nagy összeggel kecsegtető ajánlat hatására 1876-ban Japánba utazik, hogy katonai tanácsadóként segédkezzen az újonnan felállított, modern fegyverekkel harcoló császári hadsereg kiképzésében.

A helyi parasztokból és munkásokból összeverbuvált sereget azonban idő előtt küldi harcba Algren arrogáns felettese, hogy megfékezzék a renegát szamuráj Katsumoto és csapata lázadását. A szedett-vedett hadosztály azonban csúfos vereséget szenved, s Algren a szamurájok fogságába esik.

A festői szépségű hegyi faluban eltöltött közel egy év alatt a megkeseredett amerikai katona megismeri a nemes japán harcosok világát, ahol a becsület, a rend és a tisztaság leng körül mindent. A helyét a világban nem találó férfi egyre közelebb kerül fogvatartóhoz, s elkezdi csodálni a tökéletességre törekvő szamurájok életvitelét.

Amikor visszatér a "fogságból", szembesül vele, hogy a nyugat kapzsisága és pénzéhsége az évtizedek óta a világtól elzárkózottan élő Japánba is betette a lábát, visszatér a szamurájok falujába, hogy együtt készüljenek fel a hatalmas tűzerővel rendelkező, immár gépesített hadsereg elleni végső összecsapásra.

Forrás: Intercom
Az utolsó szamuráj - Ken Watanabe és Tom Cruise

Bár a film első számú főszereplője Tom Cruise, a 42 éves színész csupán másodhegedűs lehet a Katsumotót alakító Ken Watanabe mögött. A filmben nyújtott teljesítményéért a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára jelölt Watanabe végig uralja a vásznat jelenlétével, s valójában a legjobb férfiszínész kategóriájában lenne a helye, ugyanis a régivágású, a becsületet s az erényt minden fölé helyező szamuráj megformálásban maradandót sikerült alkotnia. Cruise ezzel szemben színtelenebb alakja a filmnek, s bár alakítása nem elhibázott, a megkeseredett Algren figurájához nem tesz hozzá sokat.

A történet, amely a kelleténél lassabban indul be, szép ívet ír le a film első negyven percétől a megindító végkifejletig. A lélegzetelállító látvánnyal alátámasztott rendezést azonban helyenként beárnyékolja egy-két túlzottan klisészerű jelenet, illetve néhány olyan momentum, amelyeket mintha láttunk már volna korábban. Ilyen formában köszön vissza A szakasz, A Gyűrűk Ura, Az utolsó mohikán vagy éppen a Rettenthetetlen néhány jelenete, amelyek bár nem teljesen egyértelmű koppintások, mégis zavaróan hatnak a mozirajongók számára. A szerelmi szál is kissé erőltetettnek érződik, annak ellenére, hogy az Algrent ápoló Takát játszó szépséges Koyuki Katou hitelesen kelti életre a szigorú japán becsületkódex szerint élő asszonyt.

Forrás: Intercom
Az utolsó szamuráj - Tom Cruise és Koyuki Katou

A filmet lezáró nagyjelenet ennek ellenére pozitív irányba billenti a mérleg nyelvét, ugyanis Zwick kiváló érzékkel vezeti fel a baljósnak ígérkező végső csatát. A látványos harcjeleneteket az egész alkotás során Watanabe bölcs és megfontolt gondolatai egyensúlyozzák ki, s a kosztümök, kellékek, valamint a zenei aláfestés is gondoskodik róla, hogy a néző végül mégis elégedetten álljon fel az összesen négy Oscar-díjra jelölt, több mint két és fél órás film végén.

Andersen Dávid