Így viszonyul az anya súlya a baba születési súlyához

Vágólapra másolva!
Egy norvég kutatás szerint a nőknek a testtömegükre már azelőtt érdemes odafigyelniük, hogy kisbabájuk megfoganna, és fontos, hogy kerüljék a hízást a terhesség alatt is. Ellenkező esetben kisbabájuk nagy születési súllyal jöhet világra, mely hozzájárulhat a felnőttkori túlsúlyhoz is.
Vágólapra másolva!

Az Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica (AOGS) című nőgyógyászati folyóiratban közölt új kutatási eredmények szerint az anya terhesség előtti súlya és a terhesség alatt felszedett kilók mennyisége befolyásolják a csecsemő születési súlyát. A szakemberek szerint a nagy születési súly a felnőttkori túlsúlyosság előjele lehet.

A Norvég Közegészségügyi Intézet kutatói 2000 és 2007 közt zajló vizsgálatukba 58383 várandós nőt vontak be. A kutatók azt vizsgálták, hogyan hat az anya fogantatás előtti testtömeg-indexe, valamint terhesség alatti súlygyarapodása a csecsemő születési súlyára.

Az eredmények szerint minél nagyobb az anya terhesség előtti testtömeg-indexe, illetve minél többet hízik a terhessége alatt, annál nagyobb súllyal fog megszületni a csecsemő. Minden egységnyi növekedés az anya születés előtti BMI-jéhez képest legalább 25.9 grammal növeli a baba születési súlyát, és minden 10 kilogrammnyi gyarapodás a terhesség 30. hetéig 224 grammal nagyobb születési súlyt jelent.

A kisbabák születési súlyát kapcsolatba hozták továbbá az anya iskolai végzettségével is. A statisztikák szerint azoknak az anyáknak, akik életükben 17 vagy annál több évig tanultak, átlagosan 79,2 grammal nagyobb súlyú babájuk születik, mint azoknak, akik kevesebbet tanultak.