Az első nap megrohanták az állásexpót

Vágólapra másolva!
20 ezer álláskereső, 32 kiállító, közel ezer állásajánlat. Ez a virtuális állásexpo első napjának mérlege. Sokan még csak ismerkedtek az új álláskeresői felülettel, a funkciókkal, ám az első benyomás nagyrészt pozitív volt. Lesz még idő a pályázásra, ugyanis vasárnap késő délutánig várják a munkaadók az érdeklődőket. Chaten kérdeztünk álláskeresőket és munkaadókat.
Vágólapra másolva!

Az állásexpón zajló virtuális állásexpó már a belépéskor a hagyományos állásbörzék hangulatát idézi. Alapzajként nyüzsgő tömeg hallható, a 3D-s térben pedig olyan az ember érzése, mintha valódi standok között sétálna. Csak éppen nem kell üzletiesen öltözni és aprólékosan ügyelni a testbeszédre, ha valaki új lehetőségek után kutatva szeretne megnyerő lenni. A virtuális expó lényege épp az, hogy otthon a négy fal között, akár szabadidőruhában is felvehessék az álláskeresők a kapcsolatot a cégekkel, begyűjthessék a szükséges információkat és zökkenőmentesen pályázhassanak.

A cégek chatfórumán már délelőtt nagy a "jövés-menés", folyamatosan cserélődik a nézelődők köre, akik közül néhányat sikerült is megszólaltatnunk a "privát chat" funkció használatával. "Nagyon jó ötlet ez a virtuális állásexpó. Gyors, kényelmes és korrekt megoldás - most műszaki, gyártási, informatikai és/vagy termelési területen keresek állást"- chatelte Tamás. "Korábban a vendéglátóiparban dolgoztam és értékesítetéssel is foglalkoztam." Számára létkérdés az elhelyezkedés, ugyanis hónapok óta munkanélküli.

Valaki a fizetést járja körül

Tetszik az új típusú toborzási eszköz a jelenleg pályakezdő informatikusként elhelyezkedni kívánó Péternek is, aki azonnal meg is ragadta az alkalmat, hogy kicsit szakmai szemszögből is véleményezze az újításokat. "Kicsit szokatlannak találom ezt az új megoldást - ugyanakkor úgy érzem, nagyon praktikus és hasznos, tetszik a kivitelezés módja és a chatfunkciók kialakítása is." A fiatalember célja a mai nap folyamán mindenesetre az álláskínálat és a bérezési lehetőségek feltérképezése. "Az angoltudásomat feltétlenül fejlesztenem kell még" - jegyzi meg önkritikusan.

Értékelik a chatelési lehetőséget

"Abszolút lenyűgöző technikailag, amit itt látok. Tetszenek ezek az innovatív megoldások-ráadásul korábban sosem hallottam még csak hasonlóról sem. Nagy előny, hogy chaten is felvehető a kapcsolat a cégekkel"- véleményez Tibor, aki logisztikai és direkt értékesítői területre pályázna szívesen. Úgy érzi, a hagyományos állásbörzéken sem kérdezne másként semmit. "A téma itt is ugyanaz, csak a közvetítő közeg más "- véli. Szerinte az álláskeresők a virtuális expóból csak profitálhatnak. "Lehet, hogy a cégeket néha kellemetlenül érinti, hogy nem látja személyesen az embereket, nincsenek látható gesztusok, mimika, de ez az álláskeresőknek csak előnyt jelent." A fiatalember hozzátette, nem kizárt, hogy a hét folyamán többször is "kinéz", helyesebben inkább "benéz" majd az expóra.

"A többség barátkozik a felülettel" - kiállítói szemmel

Az újdonság iránti lelkesedés mellett az információk begyűjtése az álláskeresők legjellemzőbb mozgatórugója. "Úgy látjuk, nagyon nagy az érdeklődés, de a jelenlévők döntő többsége egyelőre most barátkozik a felülettel. Konkrét szakmai kérdés egyelőre kevesebb futott be"- árulta el a BOS autóipari beszállító cég képviselője, Róth Sándor a déli órákban. "Az érdeklődők közül a legtöbben a cég profiljáról szeretnének többet megtudni - konkrétabb témák kapcsán még várjuk az álláskeresők kérdéseit." A cég egyébként 5, azonnal betölthető ajánlattal van jelen a virtuális expón. "Mérnöki, logisztikai kapcsolattartó, minőségbiztosítási mérnök és fejlesztési területre keresünk új kollégákat. Német tulajdonú cégként elsődleges számunkra a némettudás, ám mivel angol nyelvterületre szállítunk, az angoltudás megléte is előnyös. Pályakezdőktől sem zárkózunk el, amennyiben rendelkeznek a megfelelő végzettséggel"- teszi hozzá.

Ügyfélszolgálati központba toboroz a SAPA

"Mind a pályázók, mind a cégek egyelőre leginkább ismerkednek a felülettel" - kommentálta első benyomásait chaten Kovács Dóra, a SAPA Profiles Kft. HR-specialistája. A cég több típusú állásajánlattal is jelen van az expón. "Különböző területekről hoztunk állásokat: termelési területen vannak mérnöki és vezetői pozícióink, emellett shared service centerünkbe keresünk több nyelven, például az angol mellett portugálul, spanyolul, svédül vagy franciául beszélő, pénzügyes kollégákat, másrészt IT-szakembereket, Oracle és SQL területre." A várható interjúkörök számáról Kovács Dóra egyelőre nem tudott konkrétumokkal szolgálni. "Egyelőre még csak a CV-k gyűjtési fázisa zajlik, szelektálásuk után mindig a szakmai vezetőkkel konzultálva döntünk arról, kivel kellene továbblépnünk. A pályázókról alkotott összképről igazán majd csak az expó után tudunk nyilatkozni."

Az állásexpo kedden is folytatódik és egészen vasárnap késő délutánig tart, így van idő az információgyűjtésre és a pályázásra. Benézek a rendezvényre!

Takács Gabriella